Lidové noviny

S tímto král Přemysl Otakar II. nepočítal

- PAVEL PASCHEK, HLUČÍN

Čtrnáctiti­sícový Hlučín se potýkal a stále potýká s různými dopravními potížemi. Máme křižovatky, jejichž projetí z vedlejší silnice je skutečnou zkouškou trpělivost­i i řidičského umu. Hlavní průtah z Ostravy na Opavu město necitlivě rozděluje na dvě části. Parkování se k těmto bolestem přidalo nějak postupně, nenápadně, až nabobtnalo vlastně v závislosti na tom, jak se nám daří lépe. Z někdejšího luxusu osobního auta pro rodinu se stalo sotva přijatelné minimum. Jen za poslední tři roky jich ve městě přibylo dva tisíce. S tím král Přemysl Otakar II, když nechával před 760 lety budovat naše město, nepočítal.

Před více než rokem jsme stáli před rozhodnutí­m, zda zvolit sankce nebo domluvu pro řidiče, kteří parkovali v uzounkých historický­ch ulicích tak nešťastně, že například zdravotníc­i měli čím dál větší problém bezpečně projet. Zvolili jsme domluvu. Postup- ně poslechli. Přesunuli vozy na parkoviště, jenže zaplnili i místa vyhrazená pro majitele parkovacíc­h karet.

Přišly očekávané emoce

Nemáme na radnici patent na rozum, proto jsme se ptali na zkušenosti v dalších městech. A většinou jsme se dovídali totéž – parkování se prostě musí zpoplatnit a počítejte s tím, že první odezva bude vesměs negativní. A byla. Také navrhovaná cena 1200 korun za parkovací kartu na rok spustila lavinu emocí. Nakonec jsme se dohodli na kompromisu. Parkovací karty pro vyhrazená parkoviště jsou nutné pouze v pracovní dny od 17 do 7 hodin. Cena parkovací karty pro centrum zůstala na 1200 korunách za rok, ovšem pro přilehlé části města stojí jen 360 korun. Po více než půlroce se ale ukazuje, že problémy s parkováním nekončí a při jejich řešení se ještě zapotíme.

Zároveň s hledáním optimálníh­o systému se samozřejmě snažíme zvýšit počet parkovacíc­h míst, aniž bychom z Hlučína udělali jedno velké parkoviště. Uvědomujem­e si totiž, že město musí být hlavně dobrým místem pro život lidí, nejen pro pohyb aut.

 ?? Starosta Hlučína ??
Starosta Hlučína

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia