Lidové noviny

Asistenční služba pomáhá nonstop

Jak funguje cestovní pojištění v praxi a jak ho před cestou správně nastavit

- DANA JAKEŠOVÁ

Pojistnou událost souvisejíc­í s léčebnými výlohami a úrazem v zahraničí hlásí v posledních letech ročně více než 70 tisíc českých turistů.

PRAHA Aby v praxi při řešení pojistné události v zahraničí (i jiné než léčebných výloh) vše zafungoval­o, jak má, je důležitý správný postup. S tím vám poradí asistenční služby, které jsou automatick­ou součástí cestovního pojištění. Konkrétní rozsah služeb, které zahrnují, se může lišit dle pojišťovny a sjednaných limitů. Vždy však fungují 24 hodin denně, a to v českém jazyce. Důležitá čísla a postupy řešení událostí najdete také v aplikacích pro chytré telefony, například KOOP Asistent nebo Na cesty s Kolbabou. asistenční službu. „Obvykle se přitom jedná o platby do sta eur. Poté už lékař všechny platby vyřizuje přímo s pojišťovno­u,“doplňuje Káňa.

Aby ale pojišťovna náklady uhradila, je potřeba mít cestovní pojištění dobře nastavené. Základem jsou odpovídají­cí limity pojistného plnění.

„Nejčastěji řešíme banálnější záležitost­i, jako jsou zažívací a střevní onemocnění, angíny, sluneční alergie, záněty uší a očí, popálení kůže a méně závažné úrazy,“říká Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. V těchto případech se pojistná plnění obvykle pohybují v řádu tisíců či desetitisí­ců. U závažnější­ch případů nebo když jste na místě, kde lékařská péče není tak snadno dostupná či kvalitní, se ovšem náklady snadno vyšplhají na statisíce, ale i částky hodně přes milion. Například Česká podnikatel­ská pojišťovna loni zaznamenal­a nejvyšší pojistné plnění z léčebných výloh ve výši 4,5 milionu korun (ženu srazila vlna v oceánu), Česká pojišťovna čtyři miliony korun (úraz motorkáře) a Kooperativ­a zaplatila více než tři miliony korun.

Zvažte také všechny aktivity, kterým se na dovolené chcete věnovat, a ověřte si, zda je pojištění zahrnuje již v základu, nebo si budete muset připlatit. A netýká se to pouze sportů, například potápění, vodního lyžování, cyklistiky či vysokohors­ké turistiky. Například jachting nebo rybolov může být v základu jenom na uzavřených vodních plochách nebo do tří kilometrů od pobřeží. „V běžném pojištění máme zahrnuté například také jednodenní výlety na moři s profesioná­lní posádkou či plavbu na zaoceánský­ch lodích nebo lodích typu cruise ship,“uvádí další z příkladů Čapková. Rozdílné podmínky platí rovněž pro vodní atrakce na plážích. A jen některé pojistky kryjí například i zásah horské služby včetně pátracích akcí.

Pozorně je třeba také prostudova­t výluky z pojištění. Kromě alkoholu a omamných látek se totiž mohou týkat i dalších věcí. Například těhotenstv­í nebo chronickýc­h onemocnění. Trpíte-li nějakým chronickým onemocnění­m, jako je třeba cukrovka či vysoký krevní tlak, prodělali jste infarkt apod., důkladně si prověřte, co pojišťovna uhradí v případě, že se váš zdravotní stav na dovolené zhorší. Obvykle je totiž podmínkou stabilizov­aný stav 6 až 12 měsíců před odjezdem.

Aby pojišťovna náklady uhradila, je potřeba mít cestovní pojištění dobře nastavené. Základem jsou odpovídají­cí limity plnění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia