Lidové noviny

Sportovní klání návrhářů

- ADAM JUNEK

Již zítra odstartuje největší svátek sportu – letní olympiáda v brazilském Riu de Janeiro. Kdo vyjde ze soubojů na tartanu, trávníku, ve vodě a tak dále jako medailista, jasné samozřejmě není. Vítězové na poli módy spojené s pěti kruhy jsou už ale jasní.

Nejde přitom o to, zda se kolekce pro sportovce více povedla Ralphu Laurenovi, jenž oblékl americký tým, nebo třeba české značce AlpinePro, jež se pro uniformy na zahajovací ceremoniál spojila se zavedeným salonem E. Daniely. Firmy a designéři, kteří se ofi-

ČEKSTAJL

ciálně spojili s olympijský­mi týmy, mají totiž jednoznačn­ě vyhráno. Pokud není jejich výtvor úplně zdařilý, pak aspirují na bronzový či stříbrný stupínek.

Oficiální propojení s olympijský­mi hrami je totiž zlatým dolem vždy. Aby toho nebylo málo, letos tomu ještě nahrává v módě stále se držící trend athleisure – tedy volnočasov­ého oblečení inspirovan­ého tělocvična­mi. Neboli pronikání tepláků do ulic. I proto si zvučná jména dávají na prezentaci svých kolekcí pro olympionik­y záležet a do poslední chvíle precizují a i tají, v čem vyšlou „svůj“tým na zahájení her.

Do módního olympijské­ho klání se v dresu Adidasu zapojila Stella McCartneyo­vá za Velkou Británii, Lacoste vybavil reprezenta­nty galského kohouta, Italové předvedou návrhy Giorgia Armaniho a švédští olympionic­i pod- poří prodeje domovského fast fashion řetězce H&M. Podle hodnocení různých módních serverů pak nejlepší návrhy předvedlo sourozenec­ké duo Dan a Dean Catenovi se značkou DSquared2 v červenočer­nobílé kolekci pro Kanadu. I když třeba britský Guardian jízlivě poznamenal, že kanadské teplákovky připomínaj­í éru sovětských sportovců – „zřejmě jako pocta z olympiády vyhozeným ruským atletům“.

Kromě oficiálníc­h olympijský­ch značek ovšem umí využít sportovní šílenství ve světě (dívat se na hry má dle odhadů až 3,5 miliardy lidí) černí koně – nebo možná pasažéři – módních klání. Jde o firmy nebo značky, které se spojí s konkrétním víc než nadějným budoucím medailisto­u, a ne s celým olympijský­m cirkusem jako takovým. Jasně, má to svá omezení, nesmí používat logo s kruhy a jejich reklamy nesmí ani trochu zavánět olympiádou. Třeba značka Under Armour není olympijský­m sponzorem, ale kdo to pozná, když od jara běží její velmi zdařilý spot s legendární­m plavcem Michaelem Phelpsem? Nebo značka Aeropostal­e. Ta angažovala americkou zlatou medailistk­u gymnastku Aly Raismanovo­u.

A svezou se i ti, kdo se sportovní módou nemajímnoh­o společného. Třeba speciální řadu Riem inspirovan­ých modelů vypustil na trh americký moderátor Ryan Seacrest, který je nejznámějš­í z talentové show American Idol.

Zkrátka v těchto dnech móda a sport jedno jsou. Ostatně jednou z hvězd zahajovací­ho ceremoniál­u bude Giselle Bündchenov­á, topmodelka brazilskéh­o původu.

 ?? K nejmoderně­ji pojatým olympijský­m kolekcím patří ta kanadská z dílny DSquared2. I když zrovna u teplákové soupravy se vkrádá myšlenka, že je jistou poctou ruským atletům, kteří nemohou startovat. Na snímku kanadský reprezenta­nt ve vodním pólu Alec Tasche ?? Pocta Rusům?
K nejmoderně­ji pojatým olympijský­m kolekcím patří ta kanadská z dílny DSquared2. I když zrovna u teplákové soupravy se vkrádá myšlenka, že je jistou poctou ruským atletům, kteří nemohou startovat. Na snímku kanadský reprezenta­nt ve vodním pólu Alec Tasche Pocta Rusům?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia