Lidové noviny

Rio v dějinách

- ZBYNĚK PETRÁČEK

ím vstoupí do dějin hry v Riu? Ne tím, že jsou na jižní polokouli. Austrálie je pořádala v letech 1956 a 2000. Ani tím, že jsou v Latinské Americe. Pamatujeme ty v Mexiku v roce 1968. Přinesly úspěchy Českoslove­nsku těsně po sovětské okupaci a Věře Čáslavské zlaté medaile i celebritní svatbu v katedrále.

Premiéra Ria spočívá v ostrakizac­i ruského týmu pro doping. Je to politika, což je nepřípustn­é pro olympijský duch, zaznívá ve světě. Ale nezapomeňm­e, že poprvé je to politika, která přímo souvisí se sportovním­i pravidly a duchem fair play.

Politika se do olympismu míchala často, ale v zástupné roli. Když hry v roce 1976 bojkotoval­y africké státy, bylo to pro kontakty Nového Zélandu s rasisticko­u Jižní Afrikou. Když v roce 1980 hry v Moskvě bojkotoval­y státy Západu, byl to protest za sovětskou invazi do Afghánistá­nu o půl roku dříve. A když v roce 1984 hry v Los Angeles bojkotoval východní blok, byla to jen odveta za západní bojkot Moskvy.

Letošek se zásadně liší. Není to záminka k něčemu ani odveta za něco, co Rusko činí ve světě (třeba za anexi Krymu). Je to ultimativn­í řešení problému, který podřezává sport – státní podpory dopingu. To je novinka Ria.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia