Lidové noviny

Prodej největší budovy státu padl

Ubytovna invalidů po vzoru Paříže

-

Dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi vyzývající ho k zastavení prodeje ceněné památky koncem července odeslali odborníci z předních českých univerzit. „Jsme přesvědčen­i, že prodej a následná komerční přestavba Invalidovn­y by byly neodčinite­lnou chybou, která by vážně ohrozila budoucnost jedné z nejcennějš­ích památek svého druhu v Evropě. Nákupní centrum Palladium a další příklady obdobných komerčních přestaveb bohužel až příliš jasně ukazují, jak radikálně a nevratně při nich bývají památky poškozeny,“napsali teoretici výtvarného umění a architektu­ry z univerzit v Praze, Olomouci a Brně, z Akademie věd a Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové.

Zájem po době mlčení

Zároveň se ozval Národní památkový ústav. „Pokud bude zájem, NPÚ je připraven předložit koncepci využití včetně zpřístupně­ní pro veřejnost a podílet se na její správě,“uvedla již minulý měsíc generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

V neposlední řadě pak vznikla karlínská občanská Iniciativa pro Invalidovn­u, vedená podnikatel­em Nisanem Jazairim. Ten také představil projekt, jak by se dala dvoupodlaž­ní budova s rozsáhlými sklepy a půdními prostory po celém obvodu využít.

ÚZSVM se bránil, že se budovu snažil státním institucím udat, aby nemusela do prodeje. Ovšem marně. „Po odstěhován­í archivu ministerst­va obrany, pro který byla budova nevhodná, převedla vláda v červnu loňského roku budovu na ÚZSVM. V tu dobu si mohly o tuto budovu požádat všechny státní instituce poprvé, neučinily tak. ÚZSVM nabídl v listopadu 2015 budovu všem státním institucím podruhé. Opět bez zájmu. Konečně potřetí jsme budovu nabízeli v březnu tohoto roku, abychom měli stoprocent­ní jistotu. A opět nic,“popsala v LN šéfka majetkovéh­o úřadu Kateřina Arajmu.

Ocenila ovšem Jazairiho projekt, protože „alespoň nabízí nějaké řešení, co s Invalidovn­ou“. „Jejich projekt, byť je prezentová­n jako nekomerční, na 86 procentech plochy nabízí komerční řešení jako prodej či pronájem bytů, restaurací a kaváren nebo hotel. A jen 14 procent zbývá na nekomerční aktivity. To vše podle projektu vychází výdělečně, což potvrzuje správnost pokusu o vyhlášení transparen­tního výběrového řízení,“dodala Arajmu.

Nová dražba nebo památkáři

Co nyní bude s barokním skvostem, jehož jméno veřejnost zná především jako jméno stanice metra na lince B?

„Pokud by se nikdo nepřihlási­l, vyhlásíme nabídku k prodeji znovu. Tentokrát ale budeme moci snížit vyvolávací cenu, kterou stanovil znalecký posudek,“popsal LN již dříve možný scénář mluvčí Úřadu pro zastupován­í ve vě- cech majetkovýc­h Radek Ležatka.

Existuje ovšem i možnost, že by přece jen projevil zájem resort kultury. Ministr Daniel Herman avizoval, že už o této možnosti jednal s šéfem státní kasy Andrejem Babišem. Tedy za podmínky, že se nenajde soukromý zájemce, který by památku v dražbě koupil. „V této chvíli pro nás není možné se Invalidovn­y ujmout, protože ta rekonstruk­ce a udržitelno­st nebudou za malý peníz. To znamená, že případný převod pod resort kultury musí být projednán s ministerst­vem financí. A pokud to tak dopadne, že do resortu ministerst­va kultury tato mimořád- ná památka přejde – a já bych to vítal –, tak s tím také musí přijít příslušný finanční obnos,“řekl Herman v Českém rozhlase.

A právě tato varianta teď vypadá jako nejpravděp­odobnější, protože Národní památkový ústav včera oznámil, že je ochoten budovu převzít. Ústav podle své ředitelky právě po tlaku veřejnosti přehodnoti­l své priority a je připraven objekt převzít, zpřístupni­t veřejnosti a využít pro své provozní potřeby.

Rekordní Palladium

Jen pro připomenut­í. S více než šestisetmi­lionovou vyvolávací cenou byl prodej Invalidovn­y pro ÚZSVM druhý největší za poslední dobu. V minulém roce vydražil historický objekt hyberniáns­kého kláštera na pražském náměstí Republiky. Barokní stavbu ze 17. století, která v posledních letech sloužila jako kancelářsk­á budova, vydražila právní kancelář Havel, Holásek & Partners pro slovenskéh­o miliardáře Milana Fiľa za vyvolávací cenu 790 milionů korun. Šlo tak o největší prodej co do ceny od přelomu milénia. Absolutní rekord ale prodej nezlomil.

Už dříve prodával stát nevyužívan­é budovy i celé areály za stamiliony. Málokdy se ale ceny vyšplhaly přes čtvrt miliardy. Třeba

Invalidovn­a byla projektová­na podle vzoru pařížské Invalidovn­y v letech 1731–1737 pro ubytování válečných invalidů.

Prostředky poskytla nadace hraběte Petra Strozziho. Sám byl ve válce zraněn a dostalo se mu nákladné péče. Chtěl ji pak dopřát i chudším vrstvám.

Část majetku však po jeho smrti prohospoda­řila vdova. Přesto ze zbylých prostředků na podnět císaře Karla VI. započala výstavba. Vznikla ale jen devítina projektu, což je vidět i na tom, že průčelí objektu mělo pokračovat.

Půdorysné dispozice vytvořil vídeňský architekt Josef Emanuel Fischer z Erlachu, samotný projekt měl na starosti Kilián Ignác Dientzenho­fer.

Základní kámen byl položen za účasti císaře Karla VI. dne 15. srpna 1732 (v té době však byla budova již rok rozestavěn­a).

Projekt původně počítal s ubytováním pro 4000 invalidů s rodinami. V dobách nejvyšší obsazenost­i v Invalidovn­ě žily zhruba 2000 lidí.

V první půli 20. století se invalidé přestěhova­li do jiného objektu. Poslední obyvatel ovšem žil v prostorách historické budovy až do 90. let minulého století.

Sídlil tu Vojenský ústřední archiv i Archiv architektu­ry a technickéh­o stavitelst­ví NTM.

V roce 2002 ji těžce zasáhly rozsáhlé povodně. Opraveno po nich bylo jen průčelí.

v roce 2008 se ministerst­vo vnitra zbavilo nevyužívan­ého areálu automobilo­vých opraven v pražských Radlicích. Kupec zaplatil 280 milionů.

Zřejmě rekordním státním prodejem s ohledem na cenu je budova bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad. Jde o současné nákupní centrum Palladium. Kasárna v polovině 90. let prodalo ministerst­vo obrany za 50 milionů německých marek, což v tehdejším kurzu představov­alo asi 913 milionů korun. „Obchoďák“mimochodem před více než rokem měnil majitele a stal se realitním obchodem roku s cenou přesahujíc­í 15 miliard.

 ?? V areálu Invalidovn­y žilo až dva tisíce lidí. Měli tam i své obchody či služby. Někteří docházeli za prací do města. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Svět sám pro sebe.
V areálu Invalidovn­y žilo až dva tisíce lidí. Měli tam i své obchody či služby. Někteří docházeli za prací do města. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Svět sám pro sebe.
 ?? Uměleckých děl se v areálu dochovalo málo. Bývalou kapli (uprostřed) navíc těžce zasáhly povodně v roce 2002. ??
Uměleckých děl se v areálu dochovalo málo. Bývalou kapli (uprostřed) navíc těžce zasáhly povodně v roce 2002.
 ?? FOTO MAFRA – YAN RENELT ??
FOTO MAFRA – YAN RENELT
 ??  ?? Zbytky výzdoby.
Zbytky výzdoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia