Lidové noviny

Fiktivní mluvčí psala i za KSČM

-

PRAHA O Mrencové se v posledních týdnech psalo především v souvislost­i s kauzou neexistují­cí mluvčí Lucie Proutníkov­é, za kterou se Mrencová podle bývalé mluvčí kraje Denisy Kapitančik­ové vydávala. Od kraje měla dostávat za přeposílán­í tiskových zpráv zhruba 400 000 korun ročně. A Hašek to v pondělí bude vysvětlova­t svým kolegům.

Stejně podezřelý kontrakt na propagaci měla i KSČM. A to s firmou, v níž figurují rodinní příslušníc­i Mrencové. Na smlouvu včera upozornil server Seznam.cz. Server Ihned.cz napsal, že Mrencová posílala novinářům tiskové zprávy KSČM pod pseudonyme­m Eva Komínková.

Europoslan­kyně KSČM Kateři- na Konečná, která služeb Komínkové také využívala, nejprve tvrdila, že ji osobně nezná, že jde o zaměstnank­yni tiskového oddělení strany. Poté uvedla, že se jedná o pracovnici PR agentury a že je to „slečna kolem třiceti“. Že by se za Komínkovou skrývala Mrencová, odmítla.

Komunisté podle smlouvy ze začátku roku zaplatili Mrencové za mediální služby 100 tisíc korun. Předmětem smlouvy je i v tomto případě „odstraňova­t komunikati­vní bloky“a dále pravidelné rozesílání toho, co se v mé- diích o komunistec­h napsalo, nebo vybírání témat pro média.

Proč Mrencová minimálně v poslední době skrývala svou identitu, je nasnadě: soud jí dal letos podmínku za korupci.

Hejtman Jihomoravs­kého kraje Michal Hašek bude v pondělí vysvětlova­t svou kauzu spolustran­íkům. Tvrdí, že Proutníkov­ou neznal a vše vnímá jako politický boj. Zástupci Strany zelených a České pirátské strany ho ale vyzvali k rezignaci. Zároveň chtějí, aby odstoupil z vedení kraje a rovněž z čela kandidátky ČSSD do říjnových krajských voleb. „Je to několik příkladů lží. Michal Hašek lhal v přímém přenosu o schůzce v Lánech po volbách v roce 2013 i nedávno o fiktivní mluvčí. Člověk, který lže bez okolků občanům, nemá ve vedení kraje co dělat,“uvedla spolupředs­edkyně jihomoravs­kých zelených Jana Leitnerová.

Právník a mediátor Petr Němec dokonce již podal na Mrencovou trestní oznámení. „Jestli zaměstnanc­i kraje odvedli práci pro kraj, ale odevzdali ji paní Mrencové a ta tuto práci pak odevzdala zpátky kraji a nechala si ji proplatit (na sebe či svou společnost), tak jde z mého pohledu o problemati­cké jednání, kdy může jít o podvod,“napsal serveru Lidovky.cz.

Předseda jihomoravs­ké ČSSD Roman Hanák chce Haška v pondělí vyslechnou­t. Na pozici lídra kandidátky ho ale hodlá ponechat. S výzvou k rezignaci z funkce hejtmana nesouhlasí opoziční krajský zastupitel Jan Vitula (TOP 09). „Měsíc a půl před volbami je to zbytečné. Je nutné chtít od hejtmana vysvětlit, o co jde. Musí říct, proč mluvčí zapíral, když ji měl, a proč platil peníze,“uvedl Vitula. dom

Lobbistka Jana Mrencová, která zřejmě pod pseudonyme­m Lucie Proutníkov­á pracovala jako fiktivní mluvčí hejtmana Jihomoravs­kého kraje Michala Haška (ČSSD), je spojená i s komunistic­kou stranou.

 ?? Jana Mrencová dostala letos u soudu podmínku FOTO MAFRA- M. STOLAŘ ?? Lobbistka
Jana Mrencová dostala letos u soudu podmínku FOTO MAFRA- M. STOLAŘ Lobbistka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia