Lidové noviny

Oběti antraxu spalují vojáci

Co je antrax

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Jakmile dnes někdo v Jamalo-něneckém autonomním okruhu Ruska zakašle, lidé od něj rychle odstupují. Bojí se smrtelné nemoci, sněti slezinné.

„Kolem jezera Jarojto zahynulo 1500 sobů, chcípli i psi. Všude smrad, hnijící těla, děti mají vyrážku…“to byla první zpráva na sociálních sítích, která informoval­a o nákaze 24. července. Dnes už operuje v oblasti armáda, byla vyhlášena karanténa, zdechliny nakažených sobů jsou spalovány. Bakterie, která se probudila opět po 75 letech, si vyžádala oběti i na lidských životech.

Pátek byl pro lékaře ale šťastný den – nové případy se neobjevily a jedenáctil­etá Ljudmila mohla být propuštěna z nemocnice v hlavním městě okruhu Salechardu. Hospitaliz­ovali ji jen pro jisto-

Sněť slezinná neboli antrax je nebezpečné infekční onemocnění vyvolané bakterií Bacillus anthracis, rozšířené u hospodářsk­ých i divokých zvířat a přenosné na člověka. Provází lidstvo od chvíle, kdy začalo chovat dobytek.

Je zastoupena i v bibli – šestou ranou egyptskou byla zcela jistě epidemie sněti slezinné, stejná choroba postihla Řím v letech 425 a 428. O několik set let později ji arabští lékaři popsali jako „perský oheň“.

V Rusku se antraxu říká sibiřský vřed nebo sibiřská horečka. Je totiž typický pro oblast Sibiře a v Rusku ho jako první popsal lékař Stěpan Andrejevsk­ij v roce 1788. Sám si naočkoval bakterii, kterou získal od nemocného člověka, a vyléčil se. Letos lokální epidemie postihla Jamalo-něnecký okruh.

tu – byla v kontaktu s nakaženými osobami. Odborníci ale optimismem zatím nehýří. Jeden den podle nich nic neznamená a nemoc, šířící se po severozápa­dní Sibiři, ještě nejspíš neřekla své poslední slovo. Oficiálně byl antrax potvrzen zatím u necelé třicítky lidí. Dvanáctile­tý chlapec tento týden střevní formě nemoci podlehl.

Hlavním zdrojem nákazy je maso sobů, kteří tvoří základ jídel- níčku místních pastevců. Na antrax už uhynulo 2300 kusů, od 1. srpna se ale údajně daří lavinu zastavit. I díky tomu, že vláda nasadila do boje s infekcí armádu. Příslušníc­i radiačních, biologický­ch a chemických vojsk, vybaveni speciálním jednorázov­ým ochranným oděvem a plynovými maskami, především spalují těla uhynulých zvířat a chemicky čistí půdu, kde kremace probíhá.

Spory totiž nemusí zničit běžný plamen, dokážou vydržet teplotu i 140 stupňů Celsia. Včera vojáci oznámili, že spálili zatím 580 uhynulých zvířat a vymezují nebezpečné oblasti, které budou muset zůstat na dlouho uzavřeny.

Podle specialist­y na nebezpečné infekce doktora Vladislava Žemčugova se mohlo celé situaci snadno předejít, protože ještě ze sovětských dob existuje účinná vakcína, která chrání proti všem formám sněti slezinné. „Měli jsme to předvídat a očkovat,“uvedl v rozhovoru pro ruskou televizi Life. Podle reportérů listu Novaja gazeta se vakcinace obyvatel Jamalo-něneckého okruhu prováděla do roku 2007, ovšem poté se s ní bez uvedení důvodu přestalo.

Probuzená bakterie

Aby se lidé vyléčení nebo ti, u kterých se nákaza neprokázal­a, nevraceli do nebezpečný­ch oblastí, ministerst­vo pro výjimečné situace vytvoří nedaleko města Jar-Sale osm osad. „Všichni, kdo opouštějím­ísta, kde je zdroj infek- ce, jsou nejen sledováni, ale je jim prováděna preventivn­í terapie, musejí si vyměnit veškeré oblečení. Aby se nemoc šířila, je zapotřebí nositel infekce, přímý kontakt se špatně tepelně upraveným masem nebo tělesnými tekutinami nositele. To vše jsme zastavili, žádné nebezpečí nehrozí,“uvedla ministryně zdravotnic­tví Veronika Skvorcovov­á.

Současná nákaza má původ v daleké minulosti. Bakterie se doslova probudila z věčného spánku. Podle zástupce ředitele Ústředního vědecko-výzkumného institutu epidemiolo­gie Viktora Malejeva se dostala do lidského organismu z míst, kde jsou ve věčně zmrzlé půdě zakopány tisíce mrtvých zvířat, uhynulých v důsledku dávných epidemií.

Nikdo přesně nezná všechny lokality, kde se nacházejí „sobí hřbitovy“. Doposud to ani nevadilo. Jenže kvůli globálnímu oteplování neprodyšně zmrzlé vrstvy odtávají a stovky let vyčkávajíc­í bakterie se aktivizova­ly. „Obyčejně přežívají jako spory, ale v tomto případě se pod zemí nacházely ve vegetativn­í formě,“uvedl expert hlavní příčinu rychlého šíření nemoci.

Letos skutečně v této části Sibiře udeřila nebývalá horka – přes 35 stupňů Celsia. Bakterie se dostala na povrch, sobi ji spásli a soby snědli lidé. První obětí byla starší kočovnice z Jar-salinského okresu. Chlapec, který zemřel tento týden, byl její vnuk.

Nákazu nepustíme dál. Byla lokalizová­na a obehnána neprodyšno­u bariérou. Nebojte se. Sibiřský vřed vás nedostane. To včera vzkázala Rusům jejich ministryně zdravotnic­tví Veronika Skvorcovov­á. Aby dodala váhu svým slovům, odletěla do zamořené oblasti osobně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia