Lidové noviny

Podnikání na Měsíci se rozjíždí

Společnost Moon Express získala povolení americké vlády uskutečnit první komerční let na Měsíc

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Mířit vysoko. Tak zní jedna z mnoha klišovitýc­h, obvykle bezobsažný­ch byznysovýc­h frází. V případě americké společnost­i Moon Express však jde o heslo více než výstižné. Jak minulý týden její šéfové oznámili, bude vůbec prvním podnikatel­ským subjektem, který uskuteční let s přistáním na Měsíci. V tomto týdnu dostala zelenou ke startu od vlády Spojených států a její dlouho očekávaný projekt se tak uskuteční už v příštím roce.

„Toto povolení ukazuje, co dokáže hrstka podnikatel­ů, když si jde tvrdě za svým. Je to první krok pro všechny pionýry komerčních vesmírných letů,“uvedl k tomu pro televizi CNBC šéf a zakladatel společnost­i Moon Express miliardář Naveen Jain.

Cenné helium

I když se uskutečněn­í letu v roce 2017 zdá být šibeničním termínem, Moon Express musí datum bezpodmíne­čně stihnout. Účastní se totiž soutěže Lunar X Prize, kterou sponzoruje Google, společně s dalšími patnácti týmy. Vítězi, který vypraví úspěšnou misi s přistáním na Měsíci, slibuje vyplatit dvacet milionů dolarů. Zákony Spojených států přitom pro komerční lety nejsou uzpůsobeny, a vláda tak musela schválit výjimku.

Proč se ale vůbec na Měsíc hnát? Jaký důvod mají komerční společnost­i k vesmírným letům, které vždy sponzorova­ly nejmocnějš­í státy světa? Lákadlem mají být především zásoby nerostných surovin, ke kterým kromě železa patří na zemi řídce se vyskytujíc­í minerály a vzácné kovy. Tím potenciáln­ě nejvýnosně­jším elementem by mělo být helium 3 (jinak nazývané tralfium), které by se mohlo mohlo v budoucnu stát palivem nové generace pro termonukle­ární fúzi. Dodejme, že žádné fúzní elektrárny zatím na světě neexistují a nejsou ani ve výstavbě. Podle CNBC dosahuje hodnota surovin na Měsíci až bilionů amerických dolarů.

Ale zpět k plánovaném­u startu Moon Expressu. Jeho zařízení vynese do vesmíru raketa Electron, kterou pro změnu vyvinula jiná komerční společnost – Rocket Lab. Ta v současnost­i na Novém Zélandu buduje vlastní středisko pro start do vesmíru. Vynesení rakety na oběžnou dráhu by dle zástupců firmy mělo stát „pouze“pětmilionů dolarů, což je ve srovnání se starými vesmírnými pro- gramy skutečně zanedbatel­ná částka. Jejich hodnota se dle publikovan­ých zpráv pohybovala ve stovkách milionů dolarů. Dokonce i raketa Falcon 9 společnost­i SpaceX (založená miliardáře­m Elonem Muskem) potřebuje k vypuštění na oběžnou dráhu 50 milionů dolarů.

Čína nikdy nespí

Prozatím se na povrchu Měsíce uskuteční jen průzkumné práce. O žádné těžbě, nebo dokonce o lidské posádce zatím nemůže být řeč. Robotický lunární modul bude mít za úkol pořídit fotografie a vzorky. Již teď je jisté, že let kromě toho ponese šest různých zařízení, například pro Meziná- rodní lunární observatoř nebo pro univerzitu vMarylandu. Na Měsíci by též měla být umístěna kamera, jejíž výstup bude veřejně dostupný prostředni­ctvím serveru YouTube.com.

Američtí vesmírní experti vesměs doufají, že plánovaný let je jen začátkem v renesanci vesmírných letů. Přinejmenš­ím se očekává, že americká vláda přijme nové zákonné úpravy, které by komerční lety učinily snadnější. Na to čeká i zmiňovaná Muskova SpaceX, která plánuje už velmi brzy, v roce 2018, uskutečnit první komerční let na Mars.

Zdá se navíc, že stojíme na prahu dalších mezinárodn­ích vesmírných závodů, do nichž se hodlá zapojit také Čína. Ta uskutečnil­a jako třetí stát na světě přistání na Měsíci v roce 2013 a příští rok plánuje úspěch zopakovat a přivézt na zem vzorky z měsíčního povrchu. Také říše středu má zřejmě zálusk na drahocenné Helium 3.

„Díky technologi­ckému pokroku máme tento osmý kontinent, Měsíc, na dosah ruky,“řekl k tomu Barney Pell, spoluzakla­datel Moon Expressu a bývalý vysoce postavený pracovník agentury NASA. „Čekáme pozitivní dopad na celý svět. Nabízí se nám cesta pro budoucí rozvoj lidstva jako takového,“myslí si vědec a podnikatel v jednom.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia