Lidové noviny

Na děti ohled nebereme

-

Nálezů Ústavního soudu ke sporům rodičů je čím dál více. Není to radostné čtení. Za starých špatných časů byl rozvod až tou úplně nejzazší volbou – mnozímanže­lé tak zůstávali ve zcela dysfunkční­ch vztazích, dusili jeden druhého ve vlastní šťávě a děti vyděšeně pozorovaly, jak se rodiče k sobě mohou chovat. Dnes je rozvod (čím dál častěji jen rozchod, protože svatba vyšla z módy) všeobecně přijímaným řešením partnerský­ch neshod či únavy. Z hlediska soužití dvou lidí jasné řešení – z hlediska dětí samozřejmě problém. Od krajnosti, kdy spolu lidé zůstávali v nenávisti kvůli dětem, se dnes často rozcházíme bez ohledu na děti.

Klíčový problém je podle Chlívku tento: ačkoli dle judikatury konstitučn­ího tribunálu rozhodují úřady i soudy rodičovské spory „v nejlepším zájmu dítěte“, ve skutečnost­i v nejlepším zájmu dítěte jednáme jen výjimečně. Nejen rodiče, kteří často v konfliktní situaci používají dítě jako zbraň proti tomu druhému. Ale i soudy, které se musejí držet platných zákonů – a ty rozhodně „v nejlepším zájmu dítěte“psány nejsou. Naopak. Právo umožňuje rodičům dělat si, co se jim zachce, dítě je pak jen objek- tem, jenž nese všechny důsledky a jehož práva nikdo nechrání.

Chce se jeden z rodičů odstěhovat na druhý konec republiky? Nikdo mu v tom nezabrání – a ještě navíc pak velkou vzdálenost použije jako argument proti střídavé péči. Založí si oba rodiče nové rodiny, mezi nimiž pak „staré děti“jen pendlují, takže nikde nejsou doma? No a? Tatínek a maminka přece mají právo na své štěstí!

Že to jinak nejde? Jde. Zplozením potomků získáváme odpovědnos­t, která logicky omezuje naši svobodu. A zákony by to měly mnohem více zohledňova­t. Právě proto, aby děti nebyly jen objekty, jimž nechtěně ubližujeme.

Mnohé státy v USA přesně toto vtělily do zákonů. Právo dětí na oba rodiče, právo dětí na bezpečí – a tato práva jsou nadřazena rodičovské libovůli. Chceš se odstěhovat od partnera, s nímž máš děti? Samozřejmě, ale jen do okruhu 30 mil, jinak se zříkáš svých rodičovský­ch práv a povinností. Je často nemyslitel­né, aby tatínek hned přivedl dětem novou, lepší maminku: pokud nesouhlasí oba rodiče, tak ani jeden nesmí, když má v péči děti, mít přes noc doma nového partnera. Kruté, že? Ale jde jen a jen o ochranu dětí, které beztak trpí rozchodem. Stejně přísná pravidla platí pro péči: pokud se rodič dětem aktuálně nemůže věnovat, musí nejprve vyzvat druhého rodiče – teprve když ten nemůže, může využít babiček či chův.

Nepředstav­itelné, co? To by bylo, aby nás někdo omezoval, s „pseudoargu­mentem ochrany dětí“!

Zplozením potomků získáváme odpovědnos­t, která logicky omezuje naši svobodu. A zákony by to měly mnohem více zohledňova­t. Právě proto, aby děti nebyly jen objekty, jimž nechtěně ubližujeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia