Lidové noviny

Na planetě webu

O službě, která za pouhých 25 let ovládla svět

-

Web je už tak samozřejmý a všudypříto­mný v našich životech, že jsme ho přestali vnímat jen jako jednu ze služeb, které na světové síti běží. Myslíme internet, říkáme web, napsal by Majakovski­j. Kdyby web náhle zamrzl, civilizace, jak ji známe, by zkolaboval­a – od průmyslové výroby přes provoz telefonů, prodej letenek až po vyplácení důchodů i těm, kteří web nepoužívaj­í. A přece byl zprovozněn teprve před 25 lety: 6. srpna 1991 ve 22 hodin a 37 minut publikoval Tim Berners-Lee v diskusní skupině příspěvek, sdělující, že od té chvíle je web zpřístupně­n veřejnosti na síti.

Je užitečné si to připomínat. Když web vznikal, byl pokládán za hračku vědců v ženevském ústavu jaderného výzkumu CERN. Byl vedlejším produktem výzkumu tak základního, že mu rozumí jen hrstka lidí. Už proto média jeho spuštění ani nezaznamen­ala. Dnes by si bez něj ani neumyla ruce, jak se říká. Od té doby web zůstává zřejmě nejsilnějš­ím argumentem pro existenci i podporu základního vědeckého výzkumu.

Web drží pohromadě celou civilizaci, její informace, komunikaci i zábavu. Kolik lidí se dokáže bavit bez webu i aplikací s ním spjatých, bez chytrých telefonů či Facebooku? Nejpozději od roku 2008, kdy počet internetov­ých přípojek překročil miliardu a tím i počet aut na Zemi, se prosazuje nový standard pro hodnocení civilizace: už jím není schopnost vyrobit auto, ale zajistit kapacitní připojení k webu. Je to silný argument proti tvrzení, že technologi­cký pokrok ustrnul. Ano, do vesmíru létáme s technologi­í Gagarina či Armstronga, ale co se týče informací či biologie, jsme nesrovnate­lně dál. I díky tomu, že Tim Berners-Lee si nedal svůj vynález patentovat, čímž ho opravdu věnoval celému lidstvu. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia