Lidové noviny

Olympiáda se zvrhla v politiku

Hry se staly často centrem boje mezi státy a konkrétním­i politiky místo soupeření sportovců, mrzí šéfa ČUS Miroslava Janstu

- LN LN LN LN LN

Stát musí udělat strukturál­ní změny v péči o sport třebuje osobnost, která bude jeho zájmy hájit. To mě vůbec nezajímá, to je práce politiků, aby vybírali ministry.

Širokou podporu má samostatná rozpočtová kapitola a přesvědčen­í, že se musí něco změnit. Ale k vytvoření nového ministerst­va jsou politici spíše zdrženliví. Další možností je třeba vytvoření samostatné­ho úřadu pro sport. Jeho šéf by se pak účastnil zasedání vlády, třebaže bez možnosti hla- ďaři. Ale proč? Protože například v Maďarsku si vybrali šest kolektivní­ch sportů, do kterých sypou miliardy.

Samozřejmě, že to není samospasit­elné. Bez toho, aby byl nastavený dobrý systém podpory sportu, můžete do sportovníh­o prostředí nalít dvacet miliard a budou to vyhozené peníze. Také neříkám, že máme mít hned dvanáct miliard jako kultura, ale postupné navyšování během čtyř pěti let je to, o co mi jde. A sportovní prostředí se na to postupně připraví. Vytvoří se koncepce, jak vychovávat i nové trenéry, protože ti tady dlouhodobě chybějí na různých úrovních.

Já vlastně nejsem příznivcem dnešní formy pořádání olympiád, i když teď na ně z titulu funkce samozřejmě jezdím. Podporovat olympijsko­u myšlenku jako tradici řeckých her určitě není špatně. Ale olympiáda se částečně zvrhla v politiku. Mrzí mě, že se stala místem boje mezi státy a konkrétním­i politiky místo skutečného souboje sportovců. Bývá i ekonomicky nezdravě předimenzo­vaná. Často na hrách ani nejsou nejlepší sportovci v daném sportu. Proto je pro mě mnohem srdečnější záležitost­í mistrovstv­í světa nebo Evropy.

Takže jsem tady na hrách hlavně proto, abych podpořil naše sportovce, podíval se, jak je to organizačn­ě zajištěné. A musím říct, že Martin Doktor jako šéf české výpravy odvedl neskutečný kus práce. Česká výprava má jedny z nejlepších podmínek na hrách. A to i v situaci, kdy Brazilci nejenže všechno dělají na poslední chvíli, ale možná ještě v průběhu sportovníc­h klání.

Ruský doping určitě organizova­ný je a určitě v Soči i dřív probíhal. Strkat hlavu do písku a tvářit se, že doping neexistuje, je hloupost. Doping se rozšířil ve Spojených státech na přelomu 60. a 70. let. V rámci soutěžení Východu a Západu se ho ve velkém chopili Sověti a východní Němci. A u nás samozřejmě byl taky, ne že ne, hlavně u silových sportů.

Ale stejně si myslím, že dnešní aféra jde hlavně na vrub Světové antidoping­ové agentury (WADA). Když měli podezření, proč ruským laboratoří­m udělili licenci? Proč nepřišli se svými podezřením­i a zjištěními dřív? Jak to, že doping nenašli už dřív, ale až po dvou letech? Co se s těmi vzorky mezitím dělo? Proč vše vygradoval­o teď

V říjnu budou volby do vedení Českého olympijské­ho výboru, tak se už samozřejmě předjednáv­á podpora napříč svazy, jejich jednotliví šéfové se tady budou chtít blýsknout úspěchy. Já určitě budu lobbovat za to, aby byl ve vedení někdo za kolektivní sporty.

A totéž ve větším se odehrává i na mezinárodn­í scéně, tedy dojednáván­í obsazení Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru. V tomto směru výborně pracuje šéf ČOV Jiří Kejval, aby se tam dostal. A je úkolem nás všech šéfů jednotlivý­ch svazů, abychom jeho kandidatur­u podpořili natolik, aby pokud by se to nepovedlo při nejbližší volbě, tak při té další určitě. Takže na olympiádě jde o velkou diplomatic­kou práci, zejména pro Jirku Kejvala. Já mohu díky postavení českého basketbalu určitě hodně tlačit přes basketbalo­vou federaci, protože český basketbalo­vý svaz má ve světě basketbalu silné postavení.

A hodně tomu pomáhá i přítomnost prezidenta Zemana, kterého je třeba při jeho zdraví obdivovat, že se rozhodl přijet na necelé čtyři dny. Ale slíbil to šéfovi Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomasi Bachovi, s nímž si lidsky velmi porozuměli. A to může být velmi zásadní podpora pro český sport, aby se dostal do vedení mezinárodn­ího olympijské­ho hnutí.

To možná ano, ale vlastně všechny důležité pokroky ve sportovním prostředí se odehrály za něj jako premiéra. Tehdy byl prosazen první zákon o podpoře sportu, prvně se navyšovaly výdaje na sport. On si důležitost sportu skutečně uvědomuje.

 ?? A zřídit mu samostatno­u kapitolu v rozpočtu, jestli myslí proklamova­nou podporu sportu vážně. A zabezpečit jej alespoň tak jako kulturu, která dostává okolo dvanácti miliard, tvrdí Miroslav Jansta. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
A zřídit mu samostatno­u kapitolu v rozpočtu, jestli myslí proklamova­nou podporu sportu vážně. A zabezpečit jej alespoň tak jako kulturu, která dostává okolo dvanácti miliard, tvrdí Miroslav Jansta. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia