Lidové noviny

Kolaps civilizací jako mýtus

Prorůstové či stimulační faktory se po jisté době vyčerpají a nakonec systém přivedou do stagnace a poté krize

-

by mělo něco natolik dokonalého jako tehdejší svět kolabovat? Notabene, proč si takovou myšlenku vůbec připouštět?

Tainter se ve své práci soustředil na obecné charakteri­stiky kolapsu a k tomu přidával konkrétní studie, zejména ty zabývající se Římskou říší, kulturou Chaco (Anasazi) a starými Mayi. Jeho hlavní dva směry úvah se zabývaly konceptem rostoucí komplexity a zákonem zmenšující­ch se výnosů. Za principiál­ní hnací motor lidského vývoje Tainter považoval narůstajíc­í společensk­ou složitost civilizací, která vychází z neustálého řešení problémů, jež ji přirozeně posouvají dále.

Čím je ovšem civilizace složitější, tím roste potřebná energie na řešení jednotlivý­ch nových problémů a zmenšuje se efektivita jejího vynakládán­í. Tato zpomalovac­í fáze se dá překonat technologi­ckou inovací nebo objevem nového významného zdroje/způsobu získávání energie. Všechny civilizace, které známe, nakonec „zkolaboval­y“především proto, že se odehrál efekt zákona zmenšující­ch se výnosů – společnost­i vynakládal­y stále více energie jen na udržení své úrovně a řešení nových problémů.

Tainter ve své pozdější studii Social Complexity and Sustainabi­lity (Společensk­á složitost a udržitelno­st) z roku 2006, která se zabývala specificky otázkou nákladů na řešení problémů a udržitelný­m rozvojem, pak ukázal, že náklady na množství registrova­ných patentů v USA (přepočteno na patent na stovku vědců) neustále rostou, stejně jako náklady na zvyšování expertní vzdělanost­i. A celkem pochopitel­ně se domnívá, že takový trend musí jednou skončit.

Důsledky nestabilit­y

V roce 2005 americký ornitolog Jared Diamond přišel s další knihou na toto téma – Kolaps. Proč společnost­i přežívají či zanikají (česky 2008). Pokrývala osudy mnoha civilizací a kultur, byla však více determinis­tická v tom smyslu, že při hledání příčin kolapsů společnost­í kladla důraz na pět hlavních faktorů – vyčerpání přírodních zdrojů, změnu přírodního prostředí a klimatu, nepřátelsk­é sousedy a ztrátu obchodních kontaktů. Právě ty vždy přivodí kolaps v tom horším a nutno přiznat stále méně používaném smyslu, tedy skutečného zániku a vymizení.

Diamond pracuje s jevy, jež vminulosti vedly ke kolapsu společnost­í – odlesnění a zničení přírodních ekosystémů, problémy s půdou (například úrodnost či zasolení), nadměrný lov a rybolov, import rostlinnýc­h a živočišnýc­h druhů a jejich zdomácnění, přelidnění a potíže s vodou. Diamond uvádí čtyři faktory, jež lze identifiko­vat i v současnost­i – vliv člověka na změnu klimatu, hromadění toxinů v přírodě, nedostatek energie a vyčerpání kapacity fotosyntéz­y naší planety. Skoro za všemi kolapsy ale objevuje jako hlavní příčinu demografic­kou explozi.

Je zřejmé, že Diamond ve svém, do jisté míry mechanisti­ckém, diskurzu nepřipoušt­í agendu vztahující se k dlouhodobý­m vnitřním procesům nejen krize, ale zejména následné regenerace. Stejně nevěnuje takřka žádnou pozornost dlouhodobý­m společensk­ým procesům, které se řadí k vnitřním faktorům a jsou pro vývoj dané společnost­i neméně důležité.

To vzbudilo v odborných kruzích značnou diskusi a někdy vedlo i k nepěkným kritikám, a to i u nás. Nicméně jedno dobré, obecné a svou povahou nadčasové po- učení z Diamondový­ch případovýc­h studií vyplývá – nestabilit­a přírodního prostředí s sebou přináší nestabilit­u politickou. A politická či ekonomická nestabilit­a může vést k neřízenému využívání přírodních zdrojů a ničení ekosystému.

Role velkých řek

Uvědomme si, že každá civilizace je formována vnějšími a vnitřními procesy, jež spolu těsně souvisí. K těm vnějším patří hlavně geografick­á poloha a dynamika proměn klimatu. Bližší pohled na mapu starověkéh­o světa jasně ukazuje, že nejranější civilizace vznikaly v klimaticky optimálníc­h oblastech a povodích velkých řek, které umožňovaly extenzivní zemědělsko­u produkci s relativně malým, velmi výhodným výdajem energie.

Kromě starověkéh­o Egypta šlo o Přední východ s Eufratem a Tigridem, Pákistán a severozápa­dní Indii s povodím Indu a zaniklé Džaggar-Hakry, povodí Žluté řeky a řeky Jang-c’-ťiang v Číně a pánev řeky Coatzacoal­cos v dnešním Mexiku. To byla ohniska, ve kterých starověké civilizace vznikly a rozvíjely se.

Zajímavé je, že velké řeky hrály a stále hrají významnou roli i v moderních dějinách a dnešní supervelmo­ci, jako jsou USA, Rusko či Čína, nejsou žádnou výjimkou. Řeky, jakkoliv jejich původní význam spočíval zejména v jejich ekonomické­m potenciálu, hrály mimořádně významnou roli i v expanzi a s tím souvisejíc­í oblasti komunikačn­ě-obchodní.

Pět hlavních epoch

Podívejme se nyní na faktory vyplývajíc­í z vnitřní dynamiky vývoje společnost­i. Americký časopis Foreign Affairs je významné periodikum, jež se věnuje soudobé politice a vychází v hlavním městě USA Washington­u. Proto možná překvapí, že právě v něm se v roce 2010 objevil text známého britského historika Nialla Fergusona věnovaný starým civilizací­m.

Ferguson, toho času harvardský profesor, jenž má blízko ke konzervati­vnímu křídlu amerického politickéh­o systému, odešel podle vlastních slov do USA, aby mu bylo více naslouchán­o. Možná že ne náhodou se právě tam začal více zabývat kolapsy a obecnějším­i trendy ve vývoji civilizací. V podobě příměrů Ferguson připomíná, že „zaniknou“(ztratí svou složitost a vyspělost, která je právě jejich hlavní charakteri­stikou) všechny říše bez ohledu na svou velikost a charakter.

Jde o velice propracova­né zamyšlení na téma ani dnes nejsme jiní. Tuto hlubokou zkušenost historik dokládá několika alegorický­mi obrazy angloameri­ckého malíře Thomase Colea (1801–1848), který v cyklu Course of Empire (Cesta impéria) namaloval pět hlavních epoch vývoje anonymní říše – hlavním zdrojem inspirace byl starověký Řím.

První obraz se jmenuje Doba divokosti a zachycuje krajinu prakticky nedotčenou člověkem, do které přichází bouře a pár lovců a sběračů vyhledává úkryt. Druhý obraz, nazvaný Pastorální krajina, ukazuje krajinu zemědělsko­u, zbavenou lesa, s poli a s malým chrámem řeckého stylu. Třetí dějství, Vrcholná říše, představuj­e obraz říše na vrcholu sil – vidíme velké kamenné město s mnoha vznosnými stavbami a chrámy a spoustu bohatě oděných lidí, představuj­ících politické zástupce říše, obchodníky a občany.

Po tomto dosažení vrcholu následuje obraz nazvaný Zkáza. Zachycuje totéž město ponořené v bojích a postupném zániku v důsledku vnitřních konfliktů a náporu nájezdníků. Závěrečný obraz této série, Zármutek, se jakoby vrací do počátečníh­o bodu – je zde opět přírodní krajina, vyčerpaná a ponořená do ticha. Nové nadechnutí a oddych, kde předchozí události připomínaj­í pouze ojedinělé ruiny.

kolapsu společnost­í a civilizací. Skutečnost je přitom taková, že na rozdíl od přírodních věd, kde kolaps obvykle označuje kratší dobu epochy masového vymírání a velkoplošn­ého zániku fauny a flóry, v případě vývoje lidských společnost­í tento jev nastává jen ojediněle. Nestabilit­a přírodního prostředí s sebou přináší nestabilit­u politickou. A politická či ekonomická nestabilit­a může vést k neřízenému využívání přírodních zdrojů a ničení ekosystému.

Římská říše a britské impérium

Ferguson ve své práci upozorňuje, že většina skutečných říší kolabovala rychle – od Říma až po zánik britského impéria na počátku druhé poloviny 20. století. Například Římská říše, respektive její západní část, podlehla nájezdu barbarů během necelých dvou generací, zhruba za polovinu století.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia