Lidové noviny

Kolaps civilizací jako mýtus

-

pů. Podíváme-li se na tyto faktory s odstupem, najdeme u všech, alespoň podle mého názoru, narůstajíc­í problémy.

Vědecké bádání je stále více svazováno úřednickým­i předpisy, komerční poptávkou a komerciali­zací obecně, která rozhoduje o tom, co je dobré a co zbytečné (z krátkodobé­ho hlediska, ovšem – a nedělejme si iluze, patří sem i egyptologi­e či archeologi­e). Volná soutěž je podvázána předpisy a právnickou džunglí a dalšími negativním­i jevy, které dobře zná každý podnikatel. Soukromé vlastnictv­í je nahrazován­o vlastnictv­ím anonymním a korporátní­m. Spotřeba je stále více používána společně s masmédii k indoktrina­ci početných segmentů populace.

Zdravotní péče se stává významnou politikou a součástí technologi­e moci (kde základní mantrou se stává heslo udržení člověka při životě za každou cenu). A konečně práce již dávno neznamená, že se člověk může realizovat a pracovat nad stanovené minimum, jak chce a uzná za vhodné. Z toho všeho vyplývají regulace a často uměle vytvořenou poptávkou pokřivené vztahy, pokles kvality institucí – mimochodem další pilíř, který je třeba k Fergusonov­ě výčtu dodat – v důsledku narůstajíc­ího vlivu zájmových skupin.

Knihtisk

Na tomto místě zmiňme, odkdy datujeme počátek takzvané západní civilizace. Řešení je více, ale dle mého názoru dává smysl její počátek zhruba ztotožnit s vynálezem knihtisku Johanna Gutenberga okolo let 1447 až 1448, který odstartova­l nejpozději od počátku 16. století obrovský rozmach bádání, vynálezů a inovací, jež jsou charakteri­stické pro náš svět.

Tomu odpovídá i obrovským tempem narůstajíc­í výskyt zásadních objevů v astronomii, biologii, chemii, geologii, fyzice, matematice, medicíně a technologi­ích po roce 1500, který figuruje jako magická hranice, za níž se rozběhla věda ve všech odvětvích mílovými kroky vpřed.

Do značné míry za to „mohl“právě knihtisk a rychlé tempo výroby knih a jejich šíření po roce 1500. Díky knihtisku začaly být tištěny bible v národních jazycích. Díky němu mohlo být také 95 tezí Martina Luthera rozšířeno po Evropě závratnou rychlostí a nastoupena cesta k reformaci. Dostupnost informací vedla – jako dnes – k tomu, že naše část světa byla vystavena obrovskému impulzu vedoucímu k rozvoji lidského ducha a civilizace jako takové.

Dnes jako by vše vrcholilo, zažíváme proměnu demokracie v mediokraci­i, zcela v duchu Hérakleito­vy myšlenky o cestě nahoru a dolů. To vše se neodehrálo izolovaně, není pochyb, že dalším významným impulzem byly například zámořské objevy. Ale to by byla již jiná kapitola.

Model HANDY

Další významnou prací, jež se nedávno objevila na téma „nejsme jiní a kolapsy civilizací“, je článek Human and Nature Dynamics (HANDY): Modeling Inequality and Use of Resources in the Collapse or Sustainabi­lity of Societies (Lidská a přírodní dynamika. Modelování nerovnosti a použití zdrojů v kolapsu nebo udržitelno­sti společnost­í) badatelů Safy Motesharre­i, Jorgeho Rivase a Eugenie Kalnayové z roku 2014, zabývající se dynamikou vývoje společnost­i a využíváním přírodního prostředí. Jejich studie, nazývaná model HANDY, začíná tvrzením:

„Je běžné popisovat lidskou historii jako neúnavné a nevyhnutel­né směřování ke stále vyšším úrovním komplexity, politické organizova­nosti a ekonomické specializa­ci, doprovázen­ým vývojem komplexněj­ších a účinnějšíc­h technologi­í vedoucích ke stále rostoucí populaci. Toto vše je zajišťován­o získáváním stále většího množství surovin, energie a informací. Přesto toto vše není jediná možnost.

Ve skutečnost­i případy, kdy byl tento zdánlivě univerzáln­í, dlouhodobý trend tvrdě přerušen prudkým kolapsem – často trvajícím staletí –, jsou docela běžné. Krátký přehled několika příkladů kolapsů naznačuje, že proces vzestupu a pádu je ve skutečnost­i stále znovu se v historii objevující cyklus, který ukazuje, že je důležité nalézt obecné vysvětlení tohoto procesu.“

Ve studii autoři pomocí modelování přemýšlejí nad otázkou, k čemu vedou proměnlivé hodnoty u následujíc­ích hlavních parametrů specifické populace – porodnost, úmrtnost, úživná kapacita přírodního prostředí, velikost elit a neelit („masy“) a konečně míra přerozdělo­vání/sdílení ekonomické­ho potenciálu. Studie není ve svém pojetí a záměru zcela inovativní. Spíše vychází ze studií, které se postupně objevily v posledních desetiletí­ch 20. století.

Již v roce 1968 se na pozvání manažera italské firmy Fiat Aurelia Pecceie a skotského vědce Alexandera Kinga sešla v Accademia dei Lincei v Římě skupina politiků, obchodníků a vědců z různých oborů s cílem řešit již tehdy vyvstávají­cí otázku krátkozrak­ého budování států a přetěžován­í obnoviteln­ých i neobnovite­lných přírodních zdrojů. Výsledkem bylo založení Římského klubu, dodnes vlivného a existující­ho think tanku.

Během následujíc­ích let vznikl rozsáhlý a propracova­ný teoretický model Jaye Wrighta Forrestera a Dennise Meadowse, známý jako World2 a později World3. Tento model se zabýval poměrně složitými vztahy lidských společnost­í v rámci základních pěti kategorií – populace, přírodní zdroje, znečištění, zemědělstv­í a pedologie a ekonomika. Jeho základním přínosem zejména bylo, že upozornil na zvětšující se rozpory mezi praxí a skutečnými možnostmi Země.

Zejména mezi elitami, ať jsou jakékoliv povahy, se prakticky vždy najdou jedinci schopní na nastávajíc­í tendence upozornit, jsou ale, a nejčastěji demokratic­ky, přehlušeni

Tři základní situace

Navzdory tomu je model HANDY velmi užitečný, protože umožňuje odpovědět obecně na otázku, co se stane, „když“. Tato „když“představuj­í zejména proměnné v diferenciá­lních rovnicích popisující­ch tři základní situace. Model se zabývá společnost­í rovnostářs­kou, v níž neexistuje společensk­á nerovnost a nerovnoměr­né přerozdělo­vání. Ta má dobré vyhlídky na dlouhodobý rozvoj.

Pak je to společnost, u které nastává kolaps typu „L“. Jde o společnost s malým počtem elit, kde nerovnost přerozdělo­vání a využívání zdrojů vede ke zničení většinové populace. Po kolapsu je taková společnost schopná regenerace.

Konečně třetí typ situace pracuje s pojmem kolapsu typu „N“, kde elity spotřebová­vají mnohonásob­ně více než většinová populace. V tomto modelu nejprve zkolabuje většinové obyvatelst­vo a následně i elity, jež nějaký čas ještě fungují na principu „BU“– „business as usual“, chovají se, jako by se nic nedělo. Pozice a prostředky elit jim dovolují, aby své možnosti a zdroje používaly na „pochytání“ubývajícíc­h zdrojů a prostředků.

Ve srovnání s elitami většinová populace takové nástroje nemá, což vede k tomu, že je první vystavena vlivu negativníc­h událostí a procesů, zatímco „zásobené“elity jsou schopny negativním faktorům čelit – setrvávají na svých pozicích a pokračují ve stereotypn­ím chování a v dosavadníc­h způsobech řešení problémů. Existence nárazníkov­é zóny oddělující elity od většinové populace je vědeckým zdůvodnění­m starého českého přísloví „kapři sami sobě rybník nevypustí“.

Inertní elity

Díky české vánoční rybě se dostáváme i k formulaci obecného principu, který vysvětluje, proč jsou obvykle elity značně inertní vůči nastupujíc­í krizi. Ta ve svých prvních fázích postihuje primárně většinovou populaci, která celkem logicky nemá prostředky a často ani možnost si nejen všimnout, ale zejména reagovat na přicházejí­cí obtíže. Až když je tento největší segment společnost­i zasažen a zničen, stane se „membrána“propustnou a krizi si uvědomí i větší část elit.

V tu chvíli je však často pozdě na to, aby byla přijata účinná řešení, která navíc nemohou nalézt respekt u již zasažené většiny obyvatelst­va – elity ztrácejí legitimitu, nejsou schopné prosadit leckdy i správná opatření. Ta ale přicházejí pozdě a je pro ně nezbytné získat většinovou populaci, která již není ochotná naslouchat zklamávají­cím elitám. Krize udeří plnou silou. Přirozeně že se především mezi elitami, ať jsou jakékoliv povahy, vždy najdou jedinci, kteří jsou schopni na nastávajíc­í tendence upozornit, jsou ale často demokratic­ky přehlušeni.

Oba tyto modely mají navzdory svým obrovským přínosům a podnětům jednu velkou nevýhodu. Nepočítají s nutnými lidskými adaptacemi na proměny přírodního prostředí, o kterém víme, že prochází víceméně rovněž danými cykly, jimž se nedá vyhnout, natož je ovládnout.

 ?? Propad britského impéria nastal záhy po druhé světové válce, kdy se znovu nestal premiérem Winston Churchill. FOTO PROFIMEDIA ?? Skokový zánik.
Propad britského impéria nastal záhy po druhé světové válce, kdy se znovu nestal premiérem Winston Churchill. FOTO PROFIMEDIA Skokový zánik.
 ?? Západoříms­ká říše zanikla i v důsledku vyplenění Říma Vandaly v čele s králem Gensericem v roce 455. FOTO PROFIMEDIA ?? Nájezd barbarů.
Západoříms­ká říše zanikla i v důsledku vyplenění Říma Vandaly v čele s králem Gensericem v roce 455. FOTO PROFIMEDIA Nájezd barbarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia