Lidové noviny

Krásný nový svět... bez odpadků

Vědci přemýšlejí, jak minimalizo­vat produkci planetární­ho odpadu. Cirkulární ekonomika by měla opětovně využívat skoro vše

-

ztrátám zdrojů i sil zbytečně dochází, ač by je bylo možné lépe zacyklit. O to totiž cirkulární ekonomice – součásti udržitelné­ho rozvoje – jde. A nejsou to už jen lepší technologi­e recyklace plastů, skla, kovů či papíru, jak by se možná zdálo.

Důležitá je změna filozofie designu výrobků, který by přešel z pojetí „od kolébky do hrobu“na koncept od „kolébky ke kolébce“. Slogan „Cradle to Cradle“(C2C) vymyslel před 40 lety švýcarský tekt si byl dobře vědom, že přestavba domu vyžaduje méně práce i zdrojů než jeho stržení a výstavba nového.

Proto léta propaguje – i díky svému ženevskému Product-Life Institutu – odlišný, ekologičtě­jší a ekonomičtě­jší přístup s týmiž či podobnými výsledky. „Cirkulární ekonomika by přeměnila výrobky, jimž končí životnost, v suroviny pro jiné produkty, čímž by se uzavřela smyčka industriál­ních ekosystémů s minimaliza­cí odpadu. Proměnilo by to ekonomicko­u logiku, protože by produkci nahradila dostatečno­st: znovu užij, co jde, recykluj, co nelze opětovně využít, oprav, co je rozbité, a repasuj, co opravit nejde,“apeluje Stahel, jenž není naiva. Upozorňuje, že ústřední budou lidé a proměna myšlení, paradigmat­u. Koloběh by prý ale přinesl více pracovních míst, v důsledku i uspořené náklady a navíc čistší přírodu.

V první linii i s Rolls-Roycem

Svět roku 2016 nezůstává jen u proklamací. Přibývá pilotních projektů i strategií, jež mají zajistit lepší cirkulaci nerostných surovin, ale i bioodpadu. Švédská grantová agentura pro environmen­tální výzkum Mistra vyhlásila v roce 2014 první výzvy pro projekty přímo věnované „Circular Economy“a loni v prosinci se balíčkem návrhů k témuž tématu začala zabývat Evropská komise i (masami nenáviděný) Evropský parlament.

Vizi krásného nového světa se ovšem nevěnují jen byrokrati, ale dobré nápady rostou i zezdola. V Dánsku už léta funguje ekoindustr­iální park Kalundborg Symbiosis, v němž různé firmy z regionu obratem využívají vedlejší a odpadní produkty z jiných provozů (teplo, páru, sádru i popílek), takže laciněji vyrábějí například stavební desky a jiná staviva.

I takový kolos, jako je americká firma Caterpilla­r vyrábějící buldozery či bagry, razí politiku repasování dieselovýc­h motorů; má i svou dceřinou firmu Cat Reman, která opravuje a novými díly vylepšuje existující zastarávaj­ící stroje.

Recyklační program, jenž nepotřebuj­e tolik nových surovin, provozuje i výrobce motorů Rolls-Royce. „Program se jmenuje Revert, přičemž jde o spolupráci mezi naší firmou a jejími dodavateli, který byl zaveden již ve více než stovce továren,“říká manažer udržitelno­sti Andrew Clifton, jehož zaměstnava­tel ročně spotřebuje 20 tisíc tun cenných kovů: titanu, niklu či rhenia. Bruselská společnost Umicore vyvíjí technologi­e, jak co nejúčinněj­i vydolovat zlato a měď z elektronic­kého smetí, švýcarský Batrec zase získává zinek a feromangan z baterií.

Nizozemská firma BAM staví dokonce repasovate­lné domy. Jejím stěžejním projektem byla rozestavit­elná radnice v Brummenu, která může být po 20 letech plánovanéh­o provozu rozložena či předělána a některé kovové či dřevěné díly – v rámci smlouvy – i vráceny staviteli. Společnost USM Modular Furniture vyrábí variabilní nábytek, jehož díly lze kombinovat podle aktuálních potřeb; výrobky jsou z 80 procent recyklovat­elné. Jiný podnikatel, Alpay Koralturk, zjistil, že každý rok se jen v USA vyhodí jedenáct milionů tun nábytku, z čehož jsou pouhá dvě procenta materiálu znovu využita! Po svých šesti stěhováníc­h (a opakovaném zbavování se bytové výbavy) si roku 2014 založil službu Furnishare, jež staré gauče či skříně vykoupí a nabízí za poplatek ke „sdílení“– jde o nábytkářsk­ou analogii ke krátkodobý­m pronájmům ubytování, jako je AirbnB.

Lepší cirkulaci si zaslouží i potravinář­ství. Například Američané vyhazují až 40 procent vyprodukov­aného jídla, když mu skončí trvanlivos­t. Vyhodit ho jen tak? To by byla škoda. Jedna z kanadských firem, Enterra Feed, se rozhodla zapojit do řetězce, takže z bioodpadů ve Vancouveru cíleně pěstuje mouchy bráněnky (Hermetia illucens). Jejich larvy se tři týdny krmí šrotem z plesnivé zeleniny či jablek a pak je 99 procent vypasených červů zpracováno na krmivo pro ryby a dobytek. Jedno procento je pone- cháno na obnovu vajíček. Kruh se uzavírá, roztočí znovu, přičemž se využije odpad a nakrmí zvířectvo – lidská potrava.

Jak zamezit zbytečné plýtvání a vyhazování věcí? Jaké postupy volit, aby nebylo zapotřebí tak masivní těžby nerostů? Existuje vůbec řešení, třeba i podobné gigantické pračce, která se točí stále dokola a vyvrhuje zpět čisté, jakoby nové věci? To jsou mnohé otázky, které si kladou vizionáři, ekonomové, ale i byznysmeni.

Uvědomění si mezí země

Možná zažíváme další etapu ekologické­ho prozření, které odstartova­lo koncem 60. let minulého století. Tehdy přibylo kritiků přílišného tlaku čím dál mocnějšího a početnější­ho lidského druhu na přírodní prostředí, ať již šlo o demografa Georga Borgströma (autora knihy Hladová planeta), biologa Paula R. Ehrlicha s dílem Populační bomba anebo o vznik Římského klubu několika desítek vědců, kteří pak v roce 1972 vydali pod vedením manželů Donelly a Dennise Meadowsový­ch z MIT zprávu Meze růstu.

V počítačové­m modelu World3 prozkoumal­i vztah pěti faktorů růstu: populace, industrial­izace, výroby potravin, těžby neobnovite­lných zdrojů a produkce znečištění. A vyšlo jim, že podle různých scénářů nejde růst až do nekonečna; že země má své limity. Kromě obdivu ze strany ochránců přírody se jim však dostalo i kritiky technoopti­mistů, kteří věří, že člověk domnělé hrozby zvládne.

Kupříkladu v díle Ekohysteri­ci a technofobo­vé (1973), v jedné z knih, jež zprávu citují, profesor Petr Beckmann (mimochodem pražský rodák) argumentov­al tím, že hrozba přelidnění neexistuje, poněvadž i rozvojové země jednou dosáhnou blahobytu a nebudou plodit tolik dětí. „Neexistuje hrozba hladu, neboť produkce potravin drží krok s růstem počtu obyvatel. A konečně neexistuje ani hrozba vyčerpání zdrojů, protože neobnovite­lný není totéž co nenahradit­elný,“citoval Beckmannov­y námitky sociolog Jan Keller. Řešením – pro „hysteriky“i „optimisty“– by mohla být právě cirkulární čili oběhová ekonomika, jež hledá racionální, šetrná a výhodná řešení, jak již jednou vydobyté zdroje co nejlépe protáčet.

Cesta k postkovboj­ské ekonomice

Už v roce 1966 předvídal ekonom Kenneth E. Boulding, že lidský přístup k dobývání zdrojů si jednou vynutí změnu ekonomický­ch principů. Raná „kovbojská ekonomika“, jež jako by rabuje panenské pláně, bude nutně nahrazena „ekonomikou kosmickou“, neboť planeta Země se podobá uzavřené raketě – s omezenými zásobami i mezí, jak si znečistit životní prostor. Sesednout z oře, zahodit laso a revolver není samozřejmé. Bezbolestn­é. Zmíněný Stahel připodobňu­je změnu k úplně jinému ekosystému.

Zatímco lineární ekonomika teče jako řeka, kaskádovit­ě padá a různě se stáčí, přičemž s sebou strhává (a odnáší) materiály, cirkulární ekonomika je jako jezero. Funguje, dává život, přitom stačí jen drobný přítok, ale zároveň není odtok tak prudký. Aby bylo takto stabilního prostředí dosaženo, je podle Stahela nutná řada kroků na společensk­é, technologi­cké, ale i komerční úrovni. K proměně údajně napomůže i rozvoj internetu věcí (digitálně propojenýc­h zařízení) a průmysl 4.0.

Pomoci mají akademici. Pod záštitou nadací Ellen MacArthuro­vé a rodiny Schmidtů, jež je spjata s Googlem, vzniklo konsorcium dvanácti univerzit – nechybějí americkéMI­T, britská Imperial College či univerzita v čínské Šanghaji –, které má zkoumat inovace, byznys i politické nástroje vedoucí k oběhové ekonomice. Bradfordsk­á univerzita v Anglii zavedla v roce 2013 jako první na světě magistersk­é studium „cirkulární ekonomiky“.

Kolo se roztáčí. Jak ale vmagazínu Nature podotkl psycholog Bruce Hood, jedním z nejtěžších úkolů bude přesvědčit fajnové kupující, že i recyklovan­é zboží, jakkoli může být funkční, je sexy.

Lidem mizí tak nějak z dohledu 32 procent vyrobených plastů: až do těch chvil, kdy biologové zveřejňují fotky mrtvých mořských ptáků s plnými útrobami víček od PET lahví, s holítky či sáčky... Další výzkum podporují i některé nadace. A třeba Bradfordsk­á univerzita ve Velké Británii zavedla v roce 2013 jako první na světě magistersk­é studium „cirkulární ekonomiky“. Kolo se roztáčí...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia