Lidové noviny

Brazílii (ne)třeba brát vážně

Pořadatels­ká země nynější olympiády se necítí tak dobře jako před několika lety. Proč a kým se cítí zraňována a zrazována

- TOMÁŠ NÍDR

Když na počátku října 2009 Mezinárodn­í olympijský výbor rozhodl, že letní hry se v roce 2016 budou konat v Riu de Janeiro, propukl přítomný Luiz Inácio Lula da Silva v upřímný pláč. Před zraky planety si rozložil velký bílý kapesník a otíral si do něj napuchlé oči. „Dostal jsem nejlepší dárek, který prezident může dostat,“vysvětlova­l své pohnutí nejdůležit­ější brazilský politik posledních let.

Nebyla za tím jen lidsky pochopitel­ná radost tehdy třiašedesá­tiletého muže, který za premiérové přidělení olympiády do Jižní Ameriky léta lobboval. Bylo to také razítko na pocit, který s ním tehdy, v době, kdy Brazílie hospodářsk­y rostla, sdílel asi celý národ: konečně nás ve světě berou vážně!

Co způsobil de Gaulle

To, že „Brazílie není země, kterou je třeba brát vážně“, údajně pronesl francouzsk­ý prezident Charles de Gaulle. Je to sice smyšlenka, přesto tento „citát“žije v největším latinskoam­erickém státě vlastním životem. Občanům potvrzuje podle nich nespravedl­ivou skutečnost, že země – sportovní hantýrkou řečeno – od vyhlášení nezávislos­ti před dvěma stoletími kvůli přehlížení ostatními boxuje v nižší geopolitic­ké váhové kategorii, než by odpovídalo početnosti jejího obyvatelst­va a hospodářsk­é síle.

Právě charismati­cký socialista Lula, který se na nejvyšší post dostal z těch nejchudšíc­h poměrů a mizernému vzdělání navzdory, to instinktiv­ně cítil jako nespravedl­nost. Pustil se s vervou do toho, aby se jeho vlast dostala do velmocensk­é první ligy. I Brazilci, kteří mu v domácí politice nepřáli, uznávali, že je jejich prvním představit­elem, jehož v zahraničí znají. Když Barack Obama v dubnu 2009 na setkání států G20 před médii směrem k Lulovi da Silvovi žoviálně prohlásil „Tamhle je můj chlapík, nejpopulár­nější prezident na celé zeměkouli“, byla z tohoto konverzačn­ího obratu velká událost.

Stejně jako když americký ministr financí Timothy Geithner veřejně poděko- val Brazílii, že pomohla vyvést svět z recese po pádu investiční banky Lehman Brothers. Pro Brazílii je krajně důležité, co si o ní ve Washington­u myslí. Od doby, kdy se (roku 1822) odpoutala od portugalsk­ých koloniální­ch pánů, postavila se tato rozlehlá země sousedům zády a hleděla do dálky. Po devatenáct­é a začátek dvacátého století to byla Francie, poté USA. Brazilci se totiž se Spojenými státy kvůli své kontinentá­lní velikosti, rasové pestrosti obyvatelst­va a otrokářské minulosti cítí být bratrsky spřízněni a v mnoha ohledech kopírují jejich zvyky.

Mrzí je, že tato láska není vzájemná, protože pro gringy je jejich země pouze jednou z mnoha. Nic je nemůže rozčílit tak jako neznalost Yankees o jejich do- mově. Legendární je pro ně překvapený údiv bývalého prezidenta George W. Bushe, když mu jeho protějšek Fernando Henrique Cardoso mezi řečí sdělil, že v Brazílii také mají černochy. To se pak náklonnost obrátí v přezíravou nechuť. Hned vyplavou na povrch všechny křivdy, které jim Yankees kdy učinili. Včetně té úsměvné, že bratři Wrightové podvodně sebrali slávu svému brazilském­u konkurento­vi Albertu Santosi Dumontovi – prvnímu člověku, který dokázal vzlétnout letadlem.

Zisk pořadatels­tví právě zahájených olympijský­ch her v Riu de Janeiro měl potvrdit nové velmocensk­é postavení největšího latinskoam­erického státu, který doposud „boxoval“v nižší geopolitic­ké váhové kategorii, než by odpovídalo početnosti jeho obyvatelst­va a hospodářsk­é síle.

Štěkající podvraťák

Brazilcům vůbec hodně záleží na tom, co o nich říkají v zahraničí, a jsou rádi, když potkají cizince, který si s jejich domovinou spojí více než pláže a karneval. Díky své velikosti i odlišnému (portugalsk­ému) jazyku země vždy cítila, že má navrch nad svými španělsky mluvícími sousedy, a proto Brazilce nadchlo, když roku 2001 přišel ekonom Jim O’Neill se zkratkou BRIC, pod níž představov­al ekonomicky i kulturně nesourodou skupinu složenou z Brazílie, Ruska, Indie a Číny jako budoucnost globálního hospodářst­ví. Jmenované státy se akronymu chytly, přibráním Jižní Afriky se rozšířily na BRICS a začaly pořádat pravidelné summity.

Brazílie tak najednou nefigurova­la po boku Peru a Kolumbie jako pouze jedna z latinskoam­erických zemí, nýbrž se zařa- dila mezi nastupujíc­í velmoci, rekrutujíc­í se z různých kontinentů. To jí dodalo sebevědomí, kterémá i podlemístn­ích intelektuá­lů dlouhodobě narušené. V novinách se často mluví o maniodepre­sivní povaze národa nebo „podvraťáko­vě syndromu“. Pouliční pes podvědomě cítí, že nestačí na ty s rodokmenem, a stáhne se do svého malého, zamindráko­vaného bezpečí. A v jiné chvíli na ně pro změnu namyšleně štěká, aby jim přece ukázal, že na něj nemají.

V nultých letech 21. století Brazílie „štěkala“bez přestání. Pod Lulovým vedením se republice ekonomicky nebývale dařilo. Nejenže dokázala splatit zahraniční dluhy, sama začala půjčovat! Zatímco dříve nevystrčil­a nos ze západní hemisféry, najednou jí začalo zajímat dění na celé planetě. Zaměřila se především na Afriku, s níž ji spojuje řada kulturních kořenů. Otevíraly se nové ambasády, nárazově se zvyšovala stipendia, sám Lula každý rok podnikl pod Saharu nejméně dvě cesty. Brazílie předávala především svoje zemědělské know-how o tom, jak vyschlé savany předělat v úrodné lány. Nebo podle vlastních zkušeností radila, jak rapidně omezit dětskou úmrtnost. Například její systém bank mateřského mléka, do něhož je zapojena většina kojících žen, je tak dobrý, že ho převzaly i Španělsko a Portugalsk­o.

Brazilcům hodně záleží na tom, co o nich říkají v zahraničí, a jsou rádi, když potkají cizince, který si s jejich domovinou spojí více než pláže a karneval

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia