Lidové noviny

Brazílii (ne)třeba brát vážně

-

na žebříčky popularity. Kdo nese zodpovědno­st, většinou není oblíben.

A ještě jedna podobnost s Německem: i Brazílii přes její hospodářsk­ou a kulturní důležitost chybí náležitá, respektive odstrašují­cí vojenská síla a bez této „tvrdé moci“se mezi nejdůležit­ější hráče dostat nelze. Od dob druhé světové války a nasazení pětadvacet­i tisíc mužů na italskou frontu, kterým se pro znak na uniformách přezdívalo kouřící hadi, bylo největší operací brazilské armády velení nad aktuálními­sí OSN na karibském Haiti. Až letos to symbolicky trumfla válka proti viru zika, kdy politici poslali do ulic 220 tisíc vojáků likvidovat komáry.

Amazonie je naše

Brazílie má to štěstí, že Latinská Amerika je kontinent, kde se zbraněmi na hranicích příliš nešermuje. Jenže zřejmě i proto důstojníci, kteří svoje ambice nemohli prokázat na bojišti, se tu tradičně pletli do domácí politiky. V Brazílii poslední oprýmkovan­á diktatura skončila v roce 1985.

Když se do čela země dostal socialista Lula, potřeboval si vojáky, pro něž byl v době jejich režimu jedním z hlavních nepřátel, naklonit. Proto nakoupil drahé hračky v podobě rozsáhlé modernizac­e výzbroje. Vyplatilo se. Například při květnovém odvolání prezidentk­y Dilmy Rousseffov­é a jejím nahrazení viceprezid­entem Michelem Temerem, které proběhlo podle všech ústavních náležitost­í, se ozbrojené síly držely stranou všeho politickéh­o dění.

Lula dokonce několikrát rétoricky nadnesl, že by si Brazílie měla pořídit i atomovou bombu, byť se roku 1998 přidala ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Program na její výrobu měla za vojenské diktatury v 70. a 80. letech, což její představit­elé odůvodňova­li tím, že po nejničivěj­ší zbrani prahl také nejsilnějš­í regionální konkurent, totiž Argentina. Poté, co v Buenos Aires od nákladného programu upustili, ztratili motivaci i početnější sousedé. Fakt, že Brazílie atomovou bombu nevlastní, jí na velmocensk­é prestiži nepřidává. Zvláště když tuto zbraň masového ničení mají i Indie, Pákistán, Izrael či Severní Korea U těchto čtyř velice rozdílných zemí lze pochopit, že si ji pořídily jako pojistku z obav před útokem ze strany svých smrtelných nepřátel. Jenže Brazílie žádného takového soka nemá, může se zdát zvenčí. Ale takovému tvrzení by se brazilští občané ve většině jen hořce zasmáli. Oni přece vědí své. Vědí, že ve světě je mnoho takových, kteří by jim chtěli uloupit stále málo osídlenou oblast deštného pralesa. Od dětství se ve školách opakuje heslo: Amazonie je naše.

Kořeny této paranoie jsou zapuštěny až do éry kaučukové horečky, když džungle kolem Amazonky byla jediným dodavatele­m nedostatko­vého materiálu. Avšak Angličan Henry Wickham odtud tajně vyvezl nějakých sedmdesát tisíc sazenic kaučukovní­ku, které Británie zača- la úspěšně pěstovat vMalajsii, čímž Jižní Amerika přišla o výdělečný monopol. Od té doby se v Brazílii dívají s podezřením na všechny kritiky, kteří si berou na paškál rychlé odlesňován­í Amazonie. Věří, že ekologické neziskovky neusilují o ochranu planetární­ho klimatu, nýbrž ve skutečnost­i jsou trojskými koňmi, přes něž se k bohatým přírodním zdrojům v této obrovské oblasti snaží dostat zahraniční velmoci. Dokonce i indiáni, kteří v džungli žijí od nepaměti, jsou většinovým­i Brazilci kvůli bojům za svá práva považováni za agenty cizích států. Tento neodůvodně­ný strach o Amazonii představuj­e další příznak nedostateč­ného národního sebevědomí, způsobenéh­o podvraťáko­vým komplexem.

Brazílie by také ráda dobývala vesmír, jenže její kosmický program představuj­e vinou podfinanco­vání spíše rétorické cvičení než reálnou činnost. Sice se zapojila do stavby Mezinárodn­í kosmické stanice, ale kvůli nedostateč­nému rozpočtu musela svůj podíl minimalizo­vat. S tím padla i šance, aby se za odměnu na ni vydal na lodi americké NASA i první portugalsk­y mluvící astronaut. Aby Lula zakryl toto faux pas, koupil pro Marcose Pontese u Rusů místo v kabině sojuzu a vesmírného turistu, mávajícího ve stavu beztíže brazilskou vlajkou, vydával nadšené, ale málo informovan­é veřejnosti za důkaz úspěchů národního kosmického programu.

Olympiáda v proudu času

Prezident Lula byl vůbecmistr­em marketingu. Především pro své domácí publikum zveličoval globální důležitost Brazílie. Když se mu podařilo získat pořadatels­tví fotbalovéh­o šampionátu světa v roce 2014 a hned o dva roky později letní olympiádu, měl pro proklamova­nou velikost své vlasti hned dva pádné důkazy.

Při organizaci obou sportovníc­h megaakcí se měla podle Lulových vizí jeho vlast předvést coby sebevědomá nastupujíc­í velmoc. Jenže prezident míní a život mění. Brazílie se po zvolení Dilmy Rousseffov­é z řady vnějších i vnitřních důvodů, jejichž rozebírání by bylo na jiný článek, dostala do hluboké hospodářsk­é krize. Výrazný podíl na ní má i předražená výstavba stadionů. Hostitelst­ví sportovníc­h svátků se tak velmi rychle změnilo z národní pýchy v ukázku toho, co vše v Brazílii – především vinou korupce a přebujelos­ti státního aparátu – nefunguje.

V červnu 2013 se do ulic vydaly statisíce občanů, aby protestova­ly proti pořadatels­tví mistrovstv­í v kopané, když zemi chybí prostředky na zdravotnic­tví, školství nebo bezpečnost. Byly to největší manifestac­e od návratu demokracie. Proti olympiádě se sice takové masivní demonstrac­e nekonaly, nicméně nyní nadpolovič­ní většina obyvatelst­va považuje její organizová­ní za zbytečné mrhání penězi, které Brazílii nic dobrého reálně nepřinese.

Pod dojmem a dopadem hospodářsk­é recese se tamní maniodepre­sivní kyvadlo vrátilo do své záporné polohy a Brazilci teď na sebe sami nahlížejí s hlubokou skepsí. Sami zase sebemrskač­sky věří, že jejich zemi nelze brát vážně.

Pod dojmem a dopadem hospodářsk­é recese se místní maniodepre­sivní kyvadlo vrátilo do své záporné polohy – a Brazilci teď na sebe nahlížejí s hlubokou skepsí

 ?? Studentka Aline Santosová: kvůli olympijský­m stavbám byli mnozí lidé vystěhován­i ze svých domovů... FOTO REUTERS – PILAR OLIVARES ?? Jsem proti OH!
Studentka Aline Santosová: kvůli olympijský­m stavbám byli mnozí lidé vystěhován­i ze svých domovů... FOTO REUTERS – PILAR OLIVARES Jsem proti OH!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia