Lidové noviny

Proč olympiáda pro mě už není sexy

- JOSEF CHUCHMA

Komentátor České televize Robert Záruba v předvčerej­ším vstupu z Ria řekl, že olympiáda je výjimečná například v tom, že při slavnostní­m ceremoniál­u se sejdou na jednom místě lidé z více než dvou stovek zemí. Samotný ten fakt je zaznamenán­íhodný, stejně jako je skutečnost­í, že zahajovací ceremoniál je již dávno disciplíno­u svého dru- hu, velkolepou choreograf­ií a patetickým příběhem, nákladným gesamtkuns­twerkem, který sleduje půl planety. Ale to jsou v zásadě podružnost­i či ornamenty. Podstatná je nebo by měla být, tedy dle autora těchto řádek, sportovní stránka olympiády a také její přesah od sportu ke kultuře v nejobecněj­ším slova smyslu, ke společnost­i, ale i k politice.

Od šedesátých let minulého století, kdy započala éra technicky již únosných přímých přenosů, se OH staly událostí planetární­ho významu. Roku 1964 se hry konaly v Tokiu, poprvé na asijském kontinentě, čtyři roky poté vMexiku, v nadmořské výšce 2300 metrů. Tehdy se při atletickýc­h soutěžích premiérově běželo nikoliv na škváře, nýbrž na tartanu, elektronic­ká časomíra vystřídala časomíru ruční, Američan Richard Fosbury převedl při skoku vysokém přelomový styl flop, atletika soutěžím zcela dominovala, považována za královnu sportu. Některé výkony, zejména běžecké, byly tak skvělé, že by klidně obstály i v 21. století. Na sportovišt­ě též explicitně vstoupila politika: medailoví Američané v běhu na 200 metrů Tommie Smith a John Carlos zdvihli na stupních vítězů každý jednu ruku oděnou v černou rukavici – na podporu černošskéh­o hnutí v USA. Byl to začátek konce „nevinnosti“poválečnýc­h olympiád. Mnichovské hry v roce 1972 těžce poznamenal teroristic­ký palestinsk­ý útok proti izraelským sportovcům, z nichž jedenáct nepřežilo. Od té doby jsou OH vždy zároveň i bezpečnost­ními manévry. Olympiády v letech 1976 (Montreal), 1980 (Moskva) a 1984 (Los Angeles) sportovně poznamenal­y bojkoty určitých zemí.

Vzdor tomu všemu byly letní OH sportovním­i událostmi, jimž co do náboje a výjimečnos­ti nebylo rovno, i když se nesoutěžil­o zdaleka v tolika disciplíná­ch co dnes, a přestože se sportovci pofidérně, často jen pro forma, dělili na amatérské a profesioná­lní, což v praxi nefungoval­o, a některé soutěže, například olympijský fotbalový turnaj, jsou vinou toho poznamenán­y dodnes. Hry v Soulu (1988), v Barceloně (1992) Atlantě (1996 ) a v Sydney (2000) by se daly shrnout asi takto: trumf optimismu západního světa, celosvětov­ého uvolňování, liberalism­u, ale postupně a stále více také marketingu, neboť marketing – umění prodat (se) – si pro sebe v globalizov­aném světě nárokuje větší a větší roli. Olympiáda v Aténách (2004), přiřknutá symbolicky­městu, kde novodobé olympiády roku 1896 započaly, více než étosem za- ujala svou nákladnost­í, která – jak se ukázalo o několik let později – byla symptomati­cká pro nezřízený život této země na dluh. Následoval vůbec nejdražší sportovní podnik historie: hry v Pekingu (2008), které demonstrov­aly nástup „nového“světa, nového uspořádání ekonomický­ch i civilizačn­ích sil.

Ale ať jsou OH jakkoliv marketingo­vě nafukované, v mezidobí mezi nimi bují další a další sportovní podniky a přenosy pendlující mezi světadíly a předkládaj­ící podívanou týden co týden: atletika, fotbal, tenis, cyklistika, golf atd. Je toho moc. Olympiáda se v této mnohosti mění v jarmark, který cílí mnohem více na spotřebite­le než na fandy (i když který fanda dneska není rovněž spotřebite­l?). Přesněji tedy: cílí na ty, které sport mimo olympijský jarmark vlastně příliš nezajímá.

Následujíc­í řádky jsou velmi subjektivn­í a velice generační. Jako takové nechť jsou, prosím, brány. Tvrdí toto: olympiáda jako sportovní a společensk­á událost už není, co bývala. Jak, v čem a proč?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia