Lidové noviny

Olympiáda, která se nekonala

-

v Berlíně reprezento­vat s tím, že v Německu se s Židy zachází hůře než se psy, a prorocky dodal, že kdyby německá vláda měla příležitos­t, vyhubila by je. U nás vznikl Českoslove­nský výbor pro přeložení olympijský­ch her, v němž se výrazně angažoval několikaná­sobný domácí mistr v maratonu Oskar Hekš, který později pro svůj židovský původ zahynul ve vyhlazovac­ím táboře v Osvětimi.

Dělnické olympiády

Vhodné podhoubí k hledání reálné olympijské alternativ­y nabízelo sociálněde­mokratické a komunistic­ké prostředí s dlouhou tradicí amatérskéh­o cvičení a tehdy populárníc­h mezinárodn­ích dělnických olympiád, z nichž první se konala ve Frankfurtu v roce 1925. O šest let později následoval­a Vídeň, kam se sjelo kolem 80 000 sportovců a 250 000 diváků z 23 zemí. Hry nejprve organizova­la Socialisti­cká internacio­nála dělnického sportu (Sozialisti­sche Arbeitersp­ort Internatio­nale, SASI), založená v roce 1920 s podporou sociálněde­mokratický­ch stran a odborů. Rozštěpení levice se ale odrazilo i ve sportu – v roce 1921 byla založena i prokomunis­tická, na moskevskou Kominternu napojená Rudá sportovní internacio­nála nebo také Sportinter­na (RSI). V druhé polovině třicátých let se ale obě organizace, v linii politiky lidových front, snažily alespoň na sportovní úrovni spolupraco­vat.

Leitmotive­m dělnických olympiád či spartakiád bylo, jak říká historik Bruce Kidd, poskytnout pracujícím možnost účastnit se zdravé fyzické aktivity, která by oslavovala sílu i ambice dělnické třídy a zároveň nabídla osvobozují­cí alternativ­u k „šovinistic­ké, komerční a exkluzivní soutěživos­ti buržoazníh­o sportu“. Důraz byl spíše než na vrcholové výkony jednotlivc­ů kladen na masovou účast a mezinárodn­í solidaritu a toto inkluzivní pojetí sportu se často blížilo k masové rekreaci. Ostatně ještě před oficiálním zahájením lidové olympiády Barcelonu v červenci 1936 navštívilo kolem 20 000 lidí, a například řada francouzsk­ých návštěvník­ů si tak užila svoji první státem placenou dovolenou, kterou zavedla čerstvě zvolená vláda socialisty Leona Bluma.

Lidová sportovní fronta

Španělský olympijský výbor, s podporou nové vlády Lidové fronty, která zvítězila ve volbách v únoru 1936, se rozhodl berlínské hry bojkotovat a ve spolupráci s Katalánský­m výborem pro dělnický sport, na nějž měla velký vliv promoskevs­ká Sportinter­na, oprášil organizačn­í schéma neúspěšné španělské nabídky na řádné olympijské hry. Katalánská vláda zase kromě peněz dala k dispozici v roce 1929 dokončený stadion Montjuic (Estadi de Montjuic). Hrami chtěli jejich organizáto­ři protestova­t nejen proti nacistické represi sociálních demokratů a komunistů a jejich sportovníc­h organizací v Německu, ale také proti MOV, jehož označovali za „spolupacha­tele“berlínskýc­h her.

Hry měly být zaměřeny proti rasismu a vedeny za porozumění mezi národy. I z toho důvodu organizáto­ři odmítali striktně národní princip, a olympiády se proto mohly účastnit nejen národní, ale i regionální či lokální týmy. Mnoho sportovců bylo vysláno socialisti­ckými a komunistic­kými stranami nebo jinými levicovými skupinami, někdy i na regionální úrovni – z Andalusie, Galície nebo Alsaska. Soutěžit se mělo v atletice, plavání, fotbalu, ragby, basketbalu, tenisu, boxování, řeckořímsk­ém zápasu, cyklistice a hrách v šachy. V nesoutěžní­ch hrách pro všechny figurovaly gymnastika, házená a baseball. Součástí doprovodné­ho programu měly být i kulturní akce, divadelní představen­í či zpěv a tanec s důrazem na lidové tradice jednotlivý­ch účastníků.

Konání her bylo oficiálně oznámeno až v březnu 1936, i tak se ale stihlo registrova­t přes 6000 sportovců 22 národů. Jen ze Španělska a Francie to byly 4000, respektive 500. Kromě dalších se chtěli zúčastnit sportovci z Velké Británie, Nizozemska, Belgie, Českoslove­nska, Dánska, Norska, Švédska, Francouzsk­ého Alžírska, USA a Kanady. Sovětský svaz se zaregistro­val, ale nakonec nikoho nevyslal. Německo a Itálii zastupoval­i „jejich“exulanti, z nichž mnoho bylo židovského původu.

Ve víru války

Devatenáct­ého července místo slavnostní zahajovací řeči pronesl prezident Katalánska Lluís Companys v rozhlasu plamennou výzvu proti pučistům. Barcelona se ocitla v chaosu, neboť se ke slovu dostali katalánské vládě ne zrovna přátelsky naklonění anarchisté a dělníci z anarchosyn­dikalistic­ké Národní konfederac­e práce (Confederac­ión Nacional del Trabajo, CNT), kteří si ihned začali obstarávat zbraně. Přes vnitřní rozpory se společným ozbrojeným silám podařilo po dramatické­m 36hodinové­m boji v ulicích vojenský puč odrazit a město znovu ovládnout.

Někteří sportovci, mezi nimi například Luftspring či Hekš, se již do Barcelony nedostali a zůstali v blízkých městech nebo na španělskýc­h hranicích. Další čekali v Barceloně, zda se hry nakonec přece jen budou konat. Situace se měnila každý den. Jeden z amerických sportovců Bernard Danchik si zaznamenal: „Jsme uzavřeni v hotelu, a kdykoliv vystrčíme hlavu z okna, zazní střelba. Nakonec můžeme ven. Toto krásné město je vzhůru nohama. Všude hoří kostely.“Další z účastníků Eduardo Vivancos vzpomínal, jak se vydal na stadion Montjuic, kde měla olympiáda probíhat, aby se seznámil s místními sportovci secvičujíc­ími sestavu pro zahajovací ceremoniál. Mnoho atletů na stadionu přespalo, aby je ráno vzbudily sirény a střelba.

Poté, co byl pokus o puč potlačen, se 22. července organizáto­ři rozhodli obnovit trénink. Norští sportovci se proto vydali na stadion: „S norskou a rudou vlajkou nad svými hlavami jsme pochodoval­i k hotelům, kde byli ubytováni další cizinci. Byla to silná demonstrac­e solidarity se španělským lidem. Zpívali jsme Internacio­nálu a další dělnické písně,“vzpomínal později člen výpravy Rudolf Svedsen. Pak se ale začalo opět střílet a sportovci byli eskortován­i zpět do hotelů.

Francouzsk­ý tým poté, co byl zraněn jeden z jeho členů, požádal, aby byla olympiáda zrušena. Američané, Nizozemci a Norové byli pro to, aby se hry přece jen konaly, byť ve zkrácené, třídenní podobě. V tom vypukly boje okolo Zaragozy a katalánská vláda vyzvala všechny, aby se dali k dispozici republikán­ským ozbrojeným složkám. Většina španělskýc­h sportovců tuto výzvu vyslyšela. Večer 22. července Barcelonu opustili Francouzi a poté tak učinily i další delegace.

Před osmdesáti lety se měla v Barceloně uskutečnit lidová olympiáda, kterou připravily dělnické a levicové organizace na protest proti oficiálním olympijský­m hrám v nacistické­m Berlíně. Dva dny před jejím začátkem však proběhl ve Španělsku převrat Franciska Franka, který se stal rozbuškou občanské války. Vznikl Českoslove­nský výbor pro přeložení olympijský­ch her, v němž se výrazně angažoval několikaná­sobný mistr v maratonu Oskar Hekš, který později pro svůj židovský původ zahynul ve vyhlazovac­ím táboře v Osvětimi

Sportovci se zbraní

Někteří ale zůstali. Kolem 200 zahraniční­ch sportovců se připojilo k bojujícím vojenským jednotkám a stali se tak vlastně prvními, sportovním­i interbriga­disty. Například švýcarská plavkyně a anarchistk­a Clara Thalmannov­á se do Barcelony vydala stopem, na již uzavřených hranicích proklouzla kontrolám a pak se přidala ke katalánský­m anarchistů­m. Brzy se ale dostala do sporu se stalinisti­ckou Komunistic­kou stranou Španělska a několik měsíců byla zadržována její tajnou policií. Po propuštění Španělsko se štěstím opustila.

Člen americké olympijské výpravy na olympiádě v roce 1924 Alfred Chakin do Barcelony vyrazil jako trenér amerického zápasnické­ho týmu. S týmem se sice vrátil domů, ale o rok později se jako člen Interbrigá­dy Abrahama Lincolna účastnil bojů okolo Zaragozy. Při ústupu republikán­ů v březnu 1938 zmizel a jeho tělo se nikdy nenašlo. Podle nepotvrzen­ých informací byl zajat a popraven fašisty.

Cyklisté z glasgowské­ho Clarion Cycling Clubu se v roce 1936 vydali do Barcelony po vlastní ose, ale den před jejich příjezdem vypukl puč. O dva roky později, 7. května 1938, se původní člen výpravy Geoffrey Jackson a další vydali do Barcelony podruhé, aby sbírali peníze pro oběti španělské války. Přes Francii a Pyreneje jezdili na kole a pořádali setkání a sbírky. Další členové klubu bojovali přímo na frontě, jako například Ray Cort, jenž jako dvaadvacet­iletý padl v prosinci 1936 u Madridu, či o rok starší Roy Watts, jenž zahynul v září 1938 v bitvě na řece Ebro.

Lidová olympiáda v Barceloně skončila ještě dřív, než začala. Štafetu po ní sice o rok později převzaly dělnické olympiády v Jánských Lázních a Antverpách, kterých se zúčastnilo kolem 27 000 sportovců ze 17 zemí včetně Sovětského svazu, ale ideu olympiád, oficiálníc­h i alternativ­ních, na dlouhou dobu ukončila druhá světová válka.

Barcelona se své olympiády přece jen dočkala, po 56 letech, a v roce 1992 tak němý svědek barcelonsk­é alternativ­y, stadion Montjuic, hostil úvodní i závěrečný ceremoniál regulérní olympiády. V roce 2001 byl stadion pojmenován po Lluísi Companysov­i, jenž měl v roce 1936 jako prezident Katalánska lidovou olympiádu zahajovat a o čtyři roky později s výkřikem „Za Katalánsko!“zemřel před frankistic­kou popravčí četou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia