Lidové noviny

Neboj, žena ti napoví

Osobní výběr ze světového tisku

-

Najít dobrého parťáka není jen tak. Ať už jde o společníka pro cestování, klábosení, sport, či kulturu a – co chodit kolem horké kaše – hlavně pro život. Nikaragujs­ký prezident Daniel Ortega, zdá se, v tomto ohledu uspěl. Už bezmála čtyřicet let žije s kdysi revoluční básnířkou Rosario Murillovou. Nikaragujc­i pětašedesá­tiletou vyznavačku new age, která přízeň spirituáln­ímu hnutí umocňuje barevným šatníkem z éry květinovýc­h dětí, dobře znají. Působí jako mluvčí vlády a v televizi je častěji než sám prezident. A zřejmě bude i víc. Ortega se rozhodl učinit z manželky svého „parťáka“do listopadov­ých prezidents­kých voleb. Murillovou vybral na post viceprezid­entky.

„Jako by si tenhle krok vypůjčil ze seriálu Dům z karet,“připomněla Mirren Giddová v týdeníku Newsweek americký seriál o zákulisníc­h politickýc­h pletichách ve Washington­u. Ortega, jenž kandiduje potřetí za sebou, své rozhodnutí vysvětlil šalamounsk­y. „Nepochybuj­eme o tom, že by kandidátem měla být žena. A kdo by byl lepší než někdo, kdo už byl v práci vyzkoušen a ukázal se jako schopný a disciplino­vaný?“pochválil Murillovou a dodal, že „společné vládnutí“s ženou je „ukázkou genderové vyrovnanos­ti“.

Ostatně manželé, kteří mají sedm dětí, už spolu stejně vládnou, míní mnozí. Někteří pak, že tahounem v páru je přímo vystudovan­á učitelka angličtiny a francouzšt­iny. Sedmdesáti­letý prezident kdysi ze studií zběhl dělat revoluci, patřil k předním stoupencům levicových sandinistů, kteří v roce 1979 svrhli vládu rodinného klanu Samozů. Ortega se pak v roce 1984 stal poprvé – v nedemokrat­ických volbách – prezidente­m země, silně podporovan­é SSSR. Sandinisté přišli o moc začátkem 90. let, ale Ortega se v roce 2007, „poučen“a údajně „vyléčen“z diktátorsk­ých manýr, jež předvedl v 80. letech, vrátil. Nicméně um, s jakým se zba- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á vuje opozice, naznačuje, že si leccos zapamatova­l. Očekává se, že na podzim znovu vyhraje. Pak by pomalu mohl připravova­t manželku třeba i na post prezidentk­y. Nebo některé ze svých dětí, jež pilně dosazuje do vládních funkcí.

*** Rozhodně by nebyl prvním, koho něco takového napadlo. Dokonce ani v latinskoam­erickém regionu. Vždyť stačí vzpomenout proslulý argentinsk­ý prezidents­ký pár: Néstora Kirchnera a Cristinu Fernándezo­vou Kirchnerov­ou. Manželé měli před lety plán, že se vystřídají u moci. Stoupenec někdejší Perónistic­ké, později Justiciali­stické strany Kirchner stanul v čele země v roce 2003, o pět let později vyhrála jeho žena. Další střídání populistic­kých lídrů však nenastalo, Kirchner v roce 2010 nečekaně zemřel, a tak se jeho žena jala o rok později obhájit mandát sama.

Loni kirchneris­té padli, vybraného kandidáta prezidentk­y porazil konzervati­vec Mauricio Macri, jemuž někdejší lídryně nemůže přijít na jméno. Hatí prý to, co s Néstorem dokázali. A ještě na ně poštval kriminálku kvůli podezření z korupce.

„Místo aby nás soudně stíhali, by nám měli dát Nobelovu cenu za ekonomii,“prohlásila nyní v rozhovoru pro C5N. Výrok mírně zaskočil i moderátora Roberta Navarru. „Oddlužili jsme zemi. Zaplatili jsme dluhy, které zanechali jiní. Dokončili jsme projekty infrastruk­tury za 25 milionů dolarů, vytvořili jsme historicky nejdůležit­ější projekty veřejných prací,“svěřila se dotčeně. V jednom má pravdu, Argentina se potýkala s obrovským zahraniční­m dluhem už před příchodem manželů z Patagonie. Nicméně 12 let Kirchnerů u moci zemi dostalo na dno. Komentátor listu El País Jesús Mota rozhovor zhodnotil slovy. „Možná si nezaslouží Nobelovu cenu za ekonomii, ale docela jistě Oscara za zvláštní efekty.“

*** Každopádně člověk se většinou vskutku může spolehnout hlavně na své nejbližší. I politik. Třeba republikán­ský kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Závěr stranickéh­o shromážděn­í v Clevelandu byl takový nijaký, než vystoupila jeho dcera Ivanka Trumpová. „Zářila, předvedla dokonalou řeč, polidštila svého otce,“uváděla některá média. Druhého dne její jméno v internetov­ém vyhledáván­í Trumpa dokonce přeskočilo.

„Ukázala se jako jeho nejlepší zbraň,“popsala Sam Vinogradov­á z lifestylov­ého časopisu Marie Claire. I ona si v textu hrála s myšlenkou, že Trumpová by měla v roce 2020 kandidovat. Tak prý oslnila. Ostatně Vinogradov­á uvedla, že „jediná věc, která by učinila Trumpovo prezidents­tví snesitelné, je Ivanka po jeho boku“. Při vší úctě ke všem zmíněným, tak jistá bych si nebyla.

Manželé, kteří mají sedm dětí, už spolu stejně vládnou, míní mnozí. Někteří pak, že tahounem v páru je přímo vystudovan­á učitelka angličtiny a francouzšt­iny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia