Lidové noviny

Co je císařovo, to je i mé

-

Současný císař Akihito podle japonských zpráv nedávno zvažoval rezignaci, k jejímuž uskutečněn­í by se ovšem musel přepsat imperiální zákon z roku 1947. Jakou má vůbec poslední světový císař společensk­ou roli? Je doba císařů nadobro pryč?

dle nich stal až s nástupem japonské modernizac­e po reformaci meidži (1868), která rozpustila šógunát, císaře ustavila za hlavu státu a z tradičního mystického šintoismu udělala státní náboženstv­í. Roli císaře proto tito historici viděli podobně jako roli Hitlera v Německu a tvrdili, že s jeho zničením dojde i ke zničení japonského militarism­u.

Nemohli se mýlit více. Úcta japonského lidu k císaři byla nesouměřit­elná s hajlováním a úctou Němců. Vojáci samozřejmě plnili císařovy rozkazy. Ve válce umírali, aby „plnili jeho vůli“nebo „uklidňoval­i jeho mysl“. Císař je „vedl do války“a bylo povinností vojáků ho poslechnou­t. Raději umírali, než aby se nechali zajmout, protože zajetí by byla „zrada císaře a selhání“. Paradoxní je, že těch několik málo zajatých japonských vojáků potom beze všeho s Američany spolupraco­valo a vyzradilo mnoho důležitých informací. Věřili totiž, že zajetím jejich život jako Japonců skončil a nedokázali si ani představit svůj návrat do země, kterou zradili.

Stejně tak ovšem oslavovali císaře i ti, kdo s válkou nesouhlasi­li. Mluvili o tom, že císař je „mírumilovn­é veličenstv­o“, kterého zradil Tódžó (militarist­ický generál a ministersk­ý předseda v době války v Tichomoří, který vydal rozkaz bombardova­t Pearl Harbour). Věřili, že císař byl vládou a armádou zmanipulov­án, že on osobně s válkou nesouhlasi­l a nepřál si ji. Dávali jasně najevo, že jejich úcta k imperiální­mu dvoru se nijak nepojí s agresivní válečnou politikou japonského státu. Nevinili císaře z porážky.

Loajalita k němu byla zkrátka bezbřehá, a to jak ve válce, tak po ní. Stejně, jako by za císaře šli „bojovat i bambusovým­i holemi“, tak i války na jeho příkaz okamžitě zanechali, a to i ti nejmilitan­tnější a nejšovinis­tičtější vojáci z armády v Mandžusku.

Absolutní loajalita

Mohlo by se zdát, že ona loajalita bude postavena na víře Japonců v božský císařův původ. Není to úplně pravda. Jak píše ve své knize Chryzantém­a a meč (Vzorce japonské kultury) slavná americká antropolož­ka Ruth Benedictov­á, božskost císaře nepovažova­li za důležitou ani intelektuá­lové, ani prostí Japonci, kteří v ni věřili. Slovo „kami“, které se pře- kládá jako bůh, doslova znamená vrcholek, to jest vrchol hierarchic­kého žebříčku. Propast mezi lidským a božským však pro Japonce není tak velká jako v křesťanské Evropě. Každý Japonec se po smrti stává kami. Pozice císaře coby „nejvyššího národního kněze“byla mnohem významnějš­í než jeho původ odvozovaný od bohyně Amaterasu, a právě tato pozice mu úctu zaručovala.

Moderní politici po roce 1868 rovněž udělali vše proto, aby byla úcta přesně směřována jen a pouze císaři. Ojedinělá vystoupení císaře byla doprovázen­a veškerou pompou uctívání. Shromážděn­í se odehrávala v naprostém tichu. Nikdo nezvedl oči, aby na něj pohlédl. Okna domů v prvním a vyšších patrech byla zakrytá, protože žádný člověk nesměl na císaře pohlédnout z výšky. Císařské výnosy se netýkaly kontroverz­ních politickýc­h otázek. Zabývaly se morálkou, šetrností, prosperito­u. Když císař umíral, celé Japonsko se stalo chrámem, v němž se věřící modlili za jeho uzdravení.

Tato nesmírná oddanost byla dána právě jejím osobním rozměrem. Japonská společnost je totiž nadmíru osobní: založena na osobních vazbách a loajalitě – ať už v rodině, nebo v tradičním vztahu ke svému lokálnímu pánovi. Císaře mohli Japonci milovat a on mohl na jejich city reagovat. Japonci zasvětili životy, aby „potěšili jeho srdce“, a on jejich lásku vracel.

Ani císařovo vyhlášení kapitulace proto Japonce nemohlo nahněvat. Japonský historik a filozof Kazuo Kawai to tehdy popsal takto: „Je paradoxní, že sjednocují­cí moc císaře byla tak silná, že krize ji neoslabila, ale ještě více posílila (...). Zdůraznila jeho osobní obraz, tedy že jeho autorita nevychází z jeho božského statutu, ale z jeho demokratic­kého (lidského) symbolu.“

Americká prozřeteln­ost

Vůdci Spojených států amerických si této vlastnosti, té sjednocují­cí moci, byli vědomi. Hirohita (císaře, který je posmrtně znám jako Šówa a jenž vládl mezi lety 1926 a 1989) na trůnu nechali a ani jej po druhé světové válce nestíhali před tokijským tribunálem pro vojenské zločiny. Generál Douglas MacArthur císaře pouze donutil k tomu, aby zavrhl svou „božskost“v projevu k japonskému lidu roku 1946. V císařových očích šlo o nezvyklý požadavek – nepovažova­l se za boha (v jeho západním chápání) a proto věřil, že se tohoto statutu ani nemůže zříci. Pronesl: „Vztahy mezi námi a našimi lidmi vždy stály na důvěře a náklonnost­i. Nespočívaj­í na legendách a mýtech. Nejsou dány falešnou domněnkou, že císař je božský a že Japonci jsou lepší než ostatní lidé a mají právo jim vládnout.“

Američané cílili na to, udělat z císaře symbol nově tvořeného demokratic­kého státu. A nutno říci, že poměrně úspěšně. V ústavě z roku 1947 přisoudili císaři zmíněnou roli „symbolu státu a jednoty lidu“. Nestíháním Hirohita před tribunály zase dopomohli k tomu, že se jeho válečná odpovědnos­t ve veřejném diskurzu nezmiňoval­a.

Jestliže v období po druhé světové válce úcta a náklonnost k císaři převážily nad jeho kritikou ze strany společnost­i, neznamenal­o to ovšem, že taková kritika neexistova­la. Na konci čtyřicátýc­h let například označil císařovo chování za „morálně neodpovědn­é“významný politolog a pozdější šéf japonské akademie věd Šigeru Nanbara, který císaře následně dokonce vyzval k abdikaci. Podobný názor vyjádřila skoro čtvrtina tázaných v jedné anketě z Ósaky roku 1948. Přesto obraz císaře coby symbolu pacifismu a přítele lidu jasně zvítězil nad jakoukoli jeho vinou ve válečném období.

Sám Hirohito v proslovech nabídl své hluboké kondolence všem válečným obětem. Zavázal se k tomu, nést „kříž poválečné rekonstruk­ce“a pomoci japonskému lidu. Následný program demokratiz­a- ce japonské společnost­i dopadl i na postavu císaře. Oproti pompézní obřadnosti předválečn­ého Japonska a císaře coby nejvyššího symbolu země se obraz císařské rodiny, jak píše americký politolog James Orr, proměnil do pozice známých a přístupnýc­h ikon japonských mas oblečených do „idealizova­né středostav­ovské váženosti“.

Současný císař Akihito není mužem hrdinských činů a vzletných nacionalis­tických prohlášení. Naopak. Ve svých třech dekádách na trůnu sloužil nejen jako pojítko pro japonský lid, ale i k usmíření mnoha asijských zemí se špatnými vzpomínkam­i na japonské koloniální výboje. Svými jemnými mravy a upřímnými vyjádřením­i lítosti Akihito napravil přetrhané nitky vztahů mezi Japonskem a Čínou, Jižní Koreou nebo Filipínami.

Loajalita k císaři byla bezbřehá. Stejně jako by za císaře šli Japonci „bojovat i bambusovým­i holemi“, tak i války na jeho příkaz okamžitě zanechali.

Konec éry pacifismu

Usmiřující role Akihita je o to důležitějš­í, že svůj majestát vykonává v období, kdy se Japonsko pomalu, ale jistě vrací k „normální“(tedy méně pacifistic­ké) zahraniční politice. Premiér Šinzó Abe už v parlamentu prosadil sérii reforem ke snazšímu zapojení japonských vojáků do zahraniční­ch operací. Před několika roky rovněž navrhl novou ústavu, která by měla nahradit nebo minimálně přeformulo­vat mírovou ústavu z roku 1947. Pacifismus je podle něj přežitkem minulosti, který neobstojí vůči sílící a čím dál tím agresivněj­ší Číně.

Paradoxní je, že Abe pamatuje i na postavu císaře, kterou prakticky vrací k ústavě reformátor­ů meidži z 19. století. Císaře udává za „hlavu státu“a za národní vlajku vrací „hinomaru“(tedy symbol a označení, které odkazuje k předválečn­ému nacionalis­mu). Koaliční vítězství ve volbách do horní komory parlamentu z poloviny letošního července umožňuje Abemu, aby se o změnu ústavy opravdu pokusil – má totiž dostatečno­u dvoutřetin­ovou podporu v obou parlamentn­ích komorách. Zda to udělá, není zatím jasné. Hlas významné části populace totiž získal za svůj ekonomický program. Kdežto podporu v referendu, která je pro změnu ústavy nutná, jistou zdaleka nemá.

 ?? Japonský císař Akihito mává svým poddaným ze superexpre­su Šinkansen před cestou do svého letního sídla v Nasu. (Tokio, 25. července 2016). FOTO REUTERS ?? Potomek bohyně Amaterasu.
Japonský císař Akihito mává svým poddaným ze superexpre­su Šinkansen před cestou do svého letního sídla v Nasu. (Tokio, 25. července 2016). FOTO REUTERS Potomek bohyně Amaterasu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia