Lidové noviny

Křehká sídliště hledají budoucnost

-

Nejspíš nikdo je nemiluje naprosto, ale všichni jsme je přijali jako nedílnou součást českých měst: sídliště. Dnes – po desetiletí­ch provozu a mnohdy na konci své původně uvažované životnosti – ta sídliště stojí před otázkou, jak dál. Stejnou otázku nese i název knihy kolektivu autorů z ateliéru Unit architekti, činných i na Fakultě architektu­ry ČVUT.

Na jedné straně se ozývají hlasy volající po plošných demolicích – a zároveň se pomalu objevují první návrhy na prohlášení výjimečnýc­h obytných souborů za kulturní památky. Tým kolem Michala Kohouta přichází s dosud ojedinělým pokusem vymyslet, jak ze sídlišť učinit odolnější a životascho­pnější organismy: navrhují, ve zkratce řečeno, sídliště přestavět a přiblížit je klasické blokové zástavbě.

Konkrétní způsoby oživování

Jak by cesta k „odolnějším“organismům mohla vypadat, ukazuje druhá část brožované knihy. Nalezneme zde osmnáct modelových studií, v nichž studenti ateliéru Kohout–Tichý na FA ČVUT navrhovali úpravy šesti českých sídlišť (Skalka, Černý Most a Modřany v Praze, Růžový vrch v Karlových Varech, Sychrov ve Vsetíně a Rozvoj v Mladé Boleslavi). Za nimi následují podrobněji rozebrané pilotní projekty ateliéru UNIT arch pro sídliště ve Štětí a v Jilemnici.

Většinu projektů pojí společné rysy. Prvním z nich je rozčlenění zelené plochy na sídlištích v předzahrád­ky, sdílené zahrady či polouzavře­né dvorky. Vznikla by tak širší škála míry soukromí jednotlivý­ch prostor: zatímco dnes jste na sídlišti buď v prostoru čistě soukromém (byt), anebo zcela veřejném (vše ostatní), za- hrádky, sdílené zahrady či vnitroblok­y by nabídly i prostory polosoukro­mé či poloveřejn­é. Přidělení dříve neurčitých ploch zeleně k jednotlivý­m budovám by navíc pomohlo rozdělit území sídliště na přehledněj­ší bloky, mezi nimiž by vznikaly skutečné, protože jasně ohraničené veřejné prostory – ulice a náměstí. Vlastní zahrádka by na sídlištích mohla udržet ty, kdo by jinak odešli, a tím, že by skutečně veřejných prostranst­ví ubylo, by se snížily i náklady městské správy na jejich údržbu.

Kromě toho se autoři snaží hledat a posilovat jádra jednotlivý­ch lokalit – třeba tím, že nové náměstí vydláždí a jeho hra- ny obestaví budovami s obchody a službami. Odvaha doplňovat sídliště novými budovami je tou nejkontrov­erznější součástí přístupu, jejž kniha razí: obohatit sídliště o nové typy bydlení (řadové a rodinné domky, menší bytové domy) a budovy pro veřejné vybavení (školky, kavárny, parkovací domy) sice dává smysl, avšak v českých podmínkách si lze něco takového představit jen stěží. Sídliště totiž nemají kvůli ukvapené privatizac­i jednoho správce a veřejnost je vůči novým stavebním počinům naladěna nedůvěřivě. O to větší zvědavost budí oba v knize představov­ané pilotní projekty – zatím jsou ve fázi územní studie. Reflexe, nakolik se dané projekty podaří skutečně realizovat a na jaká úskalí budou narážet, bude jistě zajímavá.

Sídliště v zahraničí

Po „teoretické“první části knihy a „praktické“části druhé následuje ještě třetí: soubor nejrůznějš­ích dat a statistik spolu s rozsáhlou databází příkladů revitaliza­cí obytných souborů v zahraničí. První části se dá vytknout místy příliš technický a neohrabaný jazyk; kniha deklarujíc­í osvětové ambice by si zasloužila citlivější editaci. U databáze zahraniční­ch příkladů zase zamrzí, že se alespoň u některých realizací nešlo více do hloubky: vzhledem k tomu, že zatím chybí tuzem- ská zkušenost, by bylo zajímavé dozvědět se podrobněji, jak na změny reagují obyvatelé, jakým způsobem se s nimi o změnách jedná či kolik to celé stojí.

I přes drobné nedostatky je kniha pozoruhodn­ým počinem: nabízí zřetelný popis problému, konkrétní řešení i datovou základnu pro další diskuse. Ocenit ji lze jako dotažený vstup do veřejné debaty. V zájmu „křehkých“sídlišť doufejme, že nezůstane osamoceným pokusem.

Vlastní zahrádka by mohla na sídlištích udržet ty, kdo by jinak odešli, a tím, že by ubylo veřejných prostranst­ví, by se snížily i náklady městské správy na jejich údržbu

 ?? Milosrdné světlo a útěšné barvy fotografic­ké ukazují pražské sídliště Černý most… FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Jak se vám líbí?
Milosrdné světlo a útěšné barvy fotografic­ké ukazují pražské sídliště Černý most… FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Jak se vám líbí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia