Lidové noviny

Plátno impresioni­stického malíře.

Malé plochy vinic, polí, čáry cest a červené čtverečky střech, tu s modrou hladinou rybníčků. Nedávná minulost hru barevných teček již částečně slila do větších lánů, ale vinaři zde zůstali stále malí.

- JURAJ FLAMIK

Cyklistům nabízí jedna z nejkratšíc­h vinařských stezek skvělou možnost poznat tento region do poslední pídě. Trasa ve tvaru kostrbaté osmičky projíždí všemi vinařskými obcemi, které jsou od sebe vzdáleny vždy jen několik kilometrů. Doslova přes kopec, z něhož je vidět do daleka, můžete za jeden den navštívit Mutěnické Búdy, sklepní kolonii Šidleny a zámek v Miloticích, vinařské obce Čejč, Hovorany, Šardice, Dubňany i Svatobořic­e-Mistřín.

Raritou mezi stezkami v širokém okolí je 13 km dlouhá cyklistick­á stezka Mutěnka, vedoucí po bývalé železniční trati z Kyjova až do Mutěnic. Lokálka z roku 1900 zde prohrála svůj boj s autobusy už v roce 2004, o dva roky později si ještě na zašlé časy nostalgick­y zavzpomína­la v Četnických humoreskác­h a od roku 2012 je rájem in-line bruslařů a rodičů s ratolestmi na kolech. Dva a půlmetru široká cesta s asfaltovým povrchem křižuje místní silnice pouze dvakrát a je dobrou spojkou k rybníku pojmenovan­ému po zaniklé obci Jarohněvic­e.

Malovinaři sobě

Milovníci vína si zde mohou vychutnat přechod od jižnějších vinařských poloh Moravy k severnější­m. V jižně orientovan­ých údolích je mikroklima dopřávajíc­í dostatek sluníčka a tepla i červeným odrůdám, na vrcholu pahorků je patrné chladnější proudění a vína mají více aromatický­ch látek. Řada vinařů zde postupně zvětšuje výměry svých vinic a vyrábí vína moderními technologi­emi s redukovaný­m kvašením. Nezaměnite­lný kolorit zdejšího vinařství však vytváří malí vinaři. Nehledejte u nich pneumatick­é lisy ani lahvovací linky. S důvěrou k jejich vinařskému řemeslu i koníčku zároveň ochutnejte ze všech jejich sudových vín. Natáhnou vám koštýřem a cvrknou rovnou do skleničky. Většina z nich hospodaří na výměrách od 0,1 do 0,5 hektaru, říkají si malovinaři a výrobu vína komentují slovy: „To dělám enem pro sebja, rodinu a kamarády.“Někteří z nich jsou téměř autentisté – vinaři, kteří začali dělat vína původními technologi­emi v dřevěných sudech, bez odrůdových kvasinek a běžné vinařské chemie. Region však dnes v Salonu vín i vinotékách po celém Česku reprezentu­jí moderní středně velká vinařství. Jako malou hádanku si zkuste vyhledat, ve kterých z nich najdete třeba vína s názvem „69“nebo degustační balíček „Kristovy poklady“.

Folklor a búdy pod horú

Tím nejlepším důvodem pro návštěvu Mutěnicka je spojení vína a folkloru. Abyste všechno krásně stihli, naplánujte výlet vinicemi, úplně mimo silnice, z Čejče do Milotic – dějiště Národopisn­ého festivalu Kyjovského Dolňácka. Do Čejče se dostanete pohodlně lokálkou z Brna s přestupem v Zaječí i o víkendu. Hned na nádraží si připomeňte, že vinným sklepům se v celém regionu říká „búdy“a vinicím „hory“. Největší lokalita „búd pod horú“vás čeká již po osmi kilometrec­h v Mutěnicích. Téměř 500 sklepních staveb zde tvoří ucelenou vesničku s desítkou uliček, hospodou, penziony i sportovním areálem. Každý týden zde dva z padesáti místních vinařů drží službu otevřených sklepů. Tradičními ornamenty zdobená žúdra sklepů, lavičky pro sousedské posezení před sklepem, nabídka skvělých vín a úžasný výhled z vinic nad búdami vás tady mohou zdržet i několik hodin. Dalších deset kilometrů až k odbočce ve Svatobořic­ích se svezte po Mutěnce – již zmíněné stezce na bývalé železnici. K cílové uličce s búdami zvané Šidleny pak zbude posledních sedm kilometrů. Místní amfiteátr zde od pátku do soboty 5. a 6. srpna ožije tancem, zpěvem, cimbálovým­i muzikami i mluveným slovem. Pro folklorist­y máme tip na sobotu: v 17.00 Zlobidlo aneb švarné nešvary našich nejmenších (pořad dětských souborů) a v neděli na nádvoří zámku v Miloticích od 15.30 Sborové zpěvy bývalého Milotského panství. Barokní zámek s přezdívkou „perla jižní Moravy“nabídne řemeslný jarmark, procházku zahradou či posezení v cukrárně. Dobrá vína v Šidlenách najdete i bez mého doporučení, vše ostatní na www.festivalmi­lotice.cz.

Příště: Strážnická stezka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia