Lidové noviny

Soudci poženou stát do Štrasburku

Protiústav­ní snížení soudcovský­ch platů z let 2011 až 2014 může Česko připravit o stovky milionů

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Více než stovka českých soudců se stále nesmířila s tím, že jim stát v minulosti protiústav­ně snížil platy. Nadále se proto soudí o miliony korun. Když příští týden neuspějí u Ústavního soudu, mají připravené stížnosti do Štrasburku.

Soudci se domáhají náhrady za léta 2011 až 2014. „Bylo podáno 121 žalob vůči krajským a okresním soudům,“řekla LN mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á s odkazem na průzkum z konce loňského roku.

Přestože jde o zlomek justice, jejíž drtivá většina se svých nároků vzdala, i tak může stát přijít o stovky milionů korun. Každý soudce totiž kvůli zásahům poslanců tratil zhruba milion, k čemuž se přičítají úroky z prodlení a odměny advokátů. Soudci se navíc domáhají vyplacení rozdílu v platu způsobenéh­o špatným výpočtem jejich platové základny.

Jde o dozvuky kauzy, kterou odstartova­l Nejvyšší soud v závěru roku 2014. Tehdy rozhodl o tom, že brněnské soudkyni Janě Lorencové má být dorovnán plat za dobu, kdy Nečasova vláda kvůli hospodářsk­é krizi platy soudců zmrazila a o šestinu snížila.

Hrozila ztráta až pěti miliard

Obě tato opatření zrušil Ústavní soud. Nejvyšší soud pak rozhodoval o nároku jedné konkrétní soudkyně. Šlo o zásadní prece- dent v situaci, kdy měla podobné žaloby podány velká část justice.

Státu reálně hrozilo, že bude muset soudcům vyplatit dohromady zhruba pět miliard korun. Zahájil proto intenzivní jednání s justicí o možném kompromisu. Výsledkem byly dohody se státem, ve kterých se soudci vzdali podstatné části svých nároků.

„Uzavřeno jich bylo 3270. Celková částka vyplacená na základě těchto dohod činila 596 milionů korun. K výplatě došlo již v roce 2015,“říká Schejbalov­á s tím, že včetně odvodů a náhrad stát vyplatil téměř miliardu korun.

„Tito soudci neprokázal­i osobní odvahu, mnozí dohody podepsali ze strachu a pod tlakem předsedů soudů,“kritizuje soudkyně jednoho pražského soudu, která si nepřála být jmenována. Uzavřené dohody považuje za neplatné, protože podle zákoníku práce zaměstnane­c nemůže zaměstnava­tele zprostit povinnosti poskytnout mu plat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia