Lidové noviny

V ČSSD se opět skloňuje „puč“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Budoucnost šéfa strany Bohuslava Sobotky naznačí výsledek podzimních voleb

PRAHA Bohuslav Sobotka to ve straně nemá jednoduché. Prakticky od svého zvolení do čela sociální demokracie v roce 2011 se objevují spekulace o tom, kdy a kdo ho kvůli jeho zdánlivé nevýraznos­ti nahradí.

Zatím poslední pokus se odehrál před třemi lety, kdy se skupina odbojných straníků v čele s hejtmanem Michalem Haškem snažila domluvit za předsedový­mi zády s prezidente­m Milošem Zemanem na vytvoření vlády. Nyní, 15 měsíců před klíčovými sněmovními volbami, se slovo „puč“v ČSSD skloňuje znovu.

LN hovořily se třemi na sobě nezávislým­i vlivnými sociálními demokraty, kteří potvrdili, že část straníků není se Sobotkovým vedením spokojená. Jako hlavní argument jim slouží skutečnost, že ČSSD v době ekonomické­ho růstu a poměrně populární vlády zaostává – podle červnových měření agentur TNS Aisa a STEM – až o deset procent za koaličním hnutím ANO. Rozhodujíc­ím mo- mentem bude výsledek podzimních krajských a senátních voleb.

Regionální politici představuj­í důležitou opěrnou součást moci ČSSD. Strana má nyní 11 hejtmanů a ve zbylých dvou krajích – Ústeckém a Libereckém – jsou sociální demokraté součástí koalice (stejně tak v Praze, kde se ale volby konají až za dva roky).

Udržet pozice bude náročné. Sobotka začátkem roku v rozhovoru pro LN uvedl, že by chtěl mít po volbách alespoň sedm hejtmanský­ch postů. V kuloárech strany se hovoří o tom, že hranicí úspěchu a neúspěchu bude pět křesel. Pokračován­í na straně 2 Poznámku čtěte na straně 8

Hovoří se o tom, že hranicí úspěchu a neúspěchu bude pět hejtmanský­ch křesel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia