Lidové noviny

V ČSSD se opět skloňuje „puč“

-

1

„Když získáme pět krajů a nadto udržíme čtyři až pět koalic, nic závažného by se na následném sjezdu stát nemělo. Pokud vyhrajeme méně krajů a ztratíme kolem pěti šesti krajských koalic, na sjezdu se může vzedmout vlna nespokojen­ých delegátů,“řekl LN pod příslibem anonymity zdroj blízký vedení pražské sociální demokracie. Pokud by ČSSD měla ztratit zmiňovanýc­h pět až šest regionální­ch „vlád“, mohlo by to podle dvou zkušených straníků na sjezdu znamenat 150 až 200 nespokojen­ých delegátů. Sjezd se má uskutečnit příští rok na jaře. Na minulý sněm se dostavilo 752 delegátů, tudíž případná třetina nespokojen­ých straníků už by představov­ala hybnou sílu.

Hašek? Politicky nevýznamný

Pokud by mělo dojít na tento pro ČSSD katastrofi­cký scénář, otázkou je, kdo by se postavil do čela nespokojen­ých straníků. Michal Hašek, který v roce 2013 představov­al hlavního Sobotkova soupeře, je dnes politicky bezvýznamn­ý. A tak paradoxně muž, jenž by si nejvíce přál, aby Sobotka padl, stojímimo stranu – Miloš Zeman. Prezident nemůže Sobotkovi zapomenout nepovedeno­u volbu prezidenta z roku 2003 (tehdy hlavu státu ještě volil parlament), kdy byl současný premiér jedním ze „zrádců“, jež Zemana v hlasování nepodpořil­i. Nynějšímu ministersk­ému předsedovi by se za někdejší prohru rád „odvděčil“– ideálně svržením z čela sociální demokracie.

V Zemanových úvahách figuruje jako ideální kandidát na Sobotkova vyzyvatele ministr vnitra amuž číslo dvě v sociální demokracii Milan Chovanec. Ten byl před třemi lety jedním z lánských pučistů. Pak ale utajenou schůzku u prezidenta přiznal a Sobotka jej vzal na milost. Když v červnu propukla vládní krize způsobená kontroverz­ní reorganiza­cí policie, její kritik a šéf hnutí ANO Andrej Babiš za Zemanem přijel pro pomoc ve svém tažení proti koaliční ČSSD, která policejní reformu podporoval­a. Místo podpory se mu však podle informací LN dostalo doporučení, aby ve vládě zůstal a v rámci ČSSD se spojil s Chovancem. Cíl zřejmý: skrze kritiku privatizac­e společnost­i OKD a magnáta Zdeňka Bakaly „sundat“společnými silami Sobotku. by mohla v čele strany ohrozit drtivá

Takový scénář však má dva povážlivé háčky. Zaprvé, Babiš s Chovancem dnes představuj­í úhlavní politické soupeře a rovněž po lidské stránce se příliš nesnesou. Druhým argumentem proti spojení na ose Zeman–Babiš–Chovanec jsou vazby Chovance a Sobotky na své vlivné

známé. Mezi nejbližší přátele předsedy strany patří jeden z nejvlivněj­ších tuzemských advokátů Radek Pokorný. Jeho důležitým spojencem je spolumajit­el mocné poradenské společnost­i Bison & Rose Miloš Růžička, který zase udržuje blízký vztah s ministrem Chovancem. Již několik měsíců lze narazit na spekulace, že tento mocenský „čtyřlístek“se rozpadá a že ministr vnitra zaútočí na svého předsedu. Je to však spíše „přání otcem myšlenky“, respektive Hradu a jeho spojenců.

Pokud by totiž mělo dojít k rozpadu vazeb mezi Sobotkou a Chovancem, respektive Pokorným a Růžičkou, následky takového rozbroje by mohly být devastujíc­í pro celou sociální demokracii. Podle důvěryhodn­ých informací LN z pražského finančního světa v současnost­i nic nenasvědču­je rozpadu zmiňovanéh­o čtyřlístku.

Sobotka bývá stranickým­i kolegy kritizován za nedostateč­né charisma a měkký přístup vůči soupeřům ve vládě. Vynahrazuj­e to však šikovnou vnitrostra­nickou diplomacií, která se vyznačuje tím, že se snaží podchytit své soky. Příklad: Petr Hulinský. Vlivný pražský sociální demokrat patřil do lánského puče mezi Sobotkovy čelní nepřátele. Bývalý šéf pražské organizace však disponuje rozsáhlou sítí kontaktů a na sjezdech bývá obratným zákulisním vyjednávač­em. Sobotka se tudíž Hulinského před třemi lety nezbavil - výměnou za loajalitu získal post náměstka na ministerst­vu školství, odkud letos v červenci zamířil na ministerst­vo vnitra. Sobotka tehdy získal nejen Hulinského, ale celou pražskou organizaci ČSSD, jejíž politici sehrávají důležitou – byť ne příliš viditelnou – roli na sjezdech.

Jiným příkladem je příběh jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimoly. Někdejší člen Sobotkovy stínové vlády před třemi lety rovněž zradil a vyrazil na tajné jednání za Zemanem na zámek do Lán. Sobotka ho však vzal na milost. Zimola se stáhnul z Prahy, vzdal se poslanecké­ho mandátu a soustředil se na práci hejtmana. Dnes jde o jednoho z nejpopulár­nějších hejtmanů, který má nemalou šanci vyhrát ve svém kraji volby. Sobotka po nich bude počítat každé vítězství. I proto Zimolu nestihl letos v květnu trest za to, že navzdory předsedovi ve svém kraji přišel s plánem na zdanění církevních restitucí. Hejtman svým krokem ohrozil vládní vztahy sociální demokracie s lidovci, kteří změny v nastavení církevních restitucí odmítají.

Nebezpečné volby

Předseda strany si své potenciáln­í konkurenty – ať už Zimolu, Haška, nebo jihomoravs­kého poslance Jeronýma Tejce – drží v bezpečné blízkosti, tak aby neměli příliš prostoru pro vybudování vlastních „spojenecký­ch sil“ve vícero krajích.

Jediným faktorem, který by v současnost­i mohl Sobotku v čele strany ohrozit, je drtivá prohra v podzimních volbách a oslabení krajských pozic. To by totiž znamenalo, že nemalé množství v tuto chvíli bezejmenný­ch delegátů by příští rok v březnu odjíždělo na sjezd s velmi špatnou náladou, způsobenou ztrátou funkcí v regionech.

 ?? Prohra v podzimních volbách FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bohuslava Sobotku
Prohra v podzimních volbách FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bohuslava Sobotku
 ?? Radek Pokorný. ?? Premiérův přítel.
Radek Pokorný. Premiérův přítel.
 ?? Miloš Zeman. ?? Hrozba pro Sobotku.
Miloš Zeman. Hrozba pro Sobotku.
 ?? Miloš Růžička. ?? Chovancův poradce.
Miloš Růžička. Chovancův poradce.
 ?? Milan Chovanec. ?? Prezidentů­v favorit.
Milan Chovanec. Prezidentů­v favorit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia