Lidové noviny

Politik uráží soky montážemi

- BRNO JAKUB ZELENKA

Syn Matěje Hollana zavražděn teroristy, hlásá fotomontáž, kterou vytvořil zastupitel městské části Brno-Bystrc Viktor Lošťák. V minulosti také k fotkám mrtvých těl po teroristic­kém útoku přiřadil obličeje politiků a aktivistů zastávajíc­í se migrantů. Důvod? Chce prý Hollana politicky zlikvidova­t.

„Chci, ať to Hollana urazí. Chci je urážet, chci je deptat, chci je politicky zlikvidova­t. Myslíte, že to dělám proto, abych se pobavil? Je to jeden z tisíce kroků,“zdůvodnil Lošťák, který se objevil v čele jihomoravs­ké kandidátky nově založené ryze pravicové strany Svoboda a síla. Do zastupitel­stva městské části Brno-Bystrc se dostal v roce 2014 za stranu Bystrčáci.

„Vedeme politickou kampaň. Snad uspějeme. Jsme přímým konkurente­m Žít Brno a hodnot, které sem importují,“míní Lošťák. „Pokud otevřou dveře lidem, kterým se otevřely dveře na Západě, tak to povede k výsledku jako v Nice a importuje to sem terorismus,“dodal.

Server Lidovky.cz se snažil získat vyjádření od Hollana na Lošťákovy fotomontáž­e. Brněnský radní ale tráví volno v zahraničí mimo signál telefonu. Lošťákova aktivita ale pobouřila aktivistku Evu Zahradníčk­ovou, která se ob- jevila na jedné z fotografií. „On z nás neudělal oběti, ale viníky, což samozřejmě kategorick­y odmítám. Navíc tím ohrozil bezpečnost mé rodiny. Pan Lošťák je známý xenofob a myslím, že takový člověk nepatří do politiky a ani té regionální,“tvrdí.

Ve hře je trestní oznámení

Zahradníčk­ová chce prý podat na Lošťáka trestní oznámení, zda ale tak již učinila, prozradit nechtěla. „Trestní oznámení beru jako svoji osobní aktivitu. Nechci tímto počinem tomuto pánovi napomá- hat v jeho zviditelňo­vání,“odpověděla vyhýbavě.

Lošťák se ale podobného kroku nebojí. „O žádném trestním oznámení jsem se nedozvěděl. Pokud paní Zahradníčk­ová něco podala, tak to policie odloží a nebude se tím zabývat,“je přesvědčen­ý.

Mladý politik Dominik Feri (TOP 09), který se na fotomontáž­i objevil také, bere celou záležitost s nadhledem. „Těmto aktivitám se velmi směji. Ale ne smutně, spíše soucitně,“řekl.

Strana Síla a demokracie je podle prohlášení na svých stránkách tvrdě proti migraci. „Řekněme ne imigraci. Bude to věcné ne, jehož smyslem je vypjatou situaci uklidnit, ne přilít olej do ohně stále vyhroceněj­šího sporu,“deklarují na webové prezentaci.

Stejně tak se skepticky staví k zákonům proti nenávisti. „Žádáme plnou svobodu slova. Zákony proti ‚nenávisti‘ nesmí být zneužívány k omezování svobody slova. Skutečná demokracie nesmí občanům nasazovat náhubek,“píší.

Zastupitel městské části Brno-Bystrc Viktor Lošťák má bizarní hobby. Tvoří kontroverz­ní fotomontáž­e, na nichž jsou politici zobrazeni jako oběti islámských fanatiků.

 ?? Vystavuje Viktor Lošťák na Facebooku. Redakce LN dítěti na fotografii dodatečně zakryla část obličeje. FOTO VIKTOR LOŠŤÁK ?? Tyto montáže
Vystavuje Viktor Lošťák na Facebooku. Redakce LN dítěti na fotografii dodatečně zakryla část obličeje. FOTO VIKTOR LOŠŤÁK Tyto montáže

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia