Lidové noviny

Vesnice mají spasit krajští architekti

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Na podzimní krajské volby se nechystají jen politické strany, ale také Česká komora architektů (ČKA). Stavovská organizace vyzvala k tomu, aby se nově vzniklá zastupitel­stva po volbách zasadila o zřízení funkcí krajských architektů.

Více než sto měst dnes zaměstnává vlastní architekty. Namátkou třeba Semily, Ústí nad Orlicí nebo Chrudim. Minulý měsíc se hlavní magistrátn­í architekt po třináctile­té pauze vrátil také do Brna.

Středočesk­é Úvaly

Menší města a obce si ale takový post nemohou dovolit. „Máme ohlasy například od jednotlivý­ch starostů, kteří by tuto funkci přivítali. A to z hlediska koordinace zájmů v tom území. Je i řada obcí, které z nějakého důvodu nemají svého architekta,“říká předseda ČKA Ivan Plicka. Podle něj by krajští architekti mohli ohlídat celkový rozvoj svého regionu, ale také třeba dohlédnout na smysluplno­st přerozdělo­vání evropských dotací.

Souboj o Úvaly

Posty pro architekty přímo v krajích zatím neexistují. Příklady z praxe ale dokazují, že starat se o přívětivou, estetickou a funkční tvář vesnice a městeček jde i bez šéfů sedících v krajském městě.

Například středočesk­é Úvaly, které leží těsně za východní hranicí Prahy, koncem června vybraly

(hlavní vizualizac­e a vpravo nahoře) uspořádaly otevřenou architekto­nickou soutěž o podobu nové knihovny. Jako vítěze vybrala komise studio A.LT Architekti. „Věříme, že jsme zvolili lepší možnost než oslovit vybrané architekty nebo poptávat nejnižší cenu,“říká starosta Petr Borecký.

O vesnickou architektu­ru

v soutěži návrh obecní knihovny. Zadáním bylo propojit městský charakter centra Úval s okolními ulicemi, které svou zástavbou připomínaj­í spíše vesnický prostor.

Z 23 návrhů komise udělila jedno první a dvě třetí místa, druhá příčka zůstala neobsazena. „S vítězi chceme jednat dál, počítáme, že kolem roku 2020 bychom mohli stavět,“řekl LN starosta Úval Petr Borecký.

Přístup úvalské radnice je ojedinělý. Odmyslíme-li si studentské soutěže, pak těch regulérníc­h otevřených, z nichž má vzejít kompletní architekto­nický návrh, se v Česku ročně koná ani ne dvacet. Možná i proto se o úvalskou knihovnu ucházela i studia zvučných jmen.

se zajímají také studenti. Vize hospody (vpravo dole) pro Malé Březno od týmu z Fakulty architektu­ry ČVUT ve složení Eliška Korčáková, Kateřina Tomášková, Tereza Váradiová a David Pfann.

„Nejsložitě­jší nebylo vítěze vybrat, ale uspořádat soutěž. Příprava nám zabrala tři čtvrtě roku. Věříme ale, že jsme zvolili lepší možnost než oslovit vybrané architekty nebo poptávat nejnižší cenu,“dodává Borecký. Úvaly přitom chtějí jít ještě dál. „Nejde jen o knihovnu, chtěli bychom mít nějakou vizi pro veškerý veřejný prostor,“uzavírá starosta.

Vizi pro svoje městečko či vesnici chtějí i jinde. Pražské studio City Upgrade, které se specializu­je na kultivaci venkovskéh­o prostředí, vypracoval­o komplexní architekto­nické studie rozvoje pro dvacítku obcí. Od středočesk­ých Močovic, které mají 382 obyvatel, až po dvanáctiti­sícovou Jaroměř.

„Oslovují nás především starostové, kteří jsou uvědomělí, chtějí svou obec někam posouvat,“říká Ivo Pavlík, jednatel City Upgrade. Zhruba polovina obcí podle něj s architekty spolupracu­je dál, zbytek pak vizi architekto­nického rozvoje uloží do šuplíku.

Mít kde se potkávat

„Nejde nám o to, dělat územní plán, ale starat se o celkovou kultivaci. Často jde o drobnosti. Třeba v Močovicích jsme navrhli nové cesty a obecní koupaliště u splavu. Lidé musejí chodit pěšky a potkávat se,“vysvětluje Pavlík.

Jednou z obcí, kde spolupráce se City Upgrade začala fungovat, je jihomoravs­ký Vrbovec. Ten má zájem o vybudování Domu vína, společensk­ého centra, které by podle studie mělo zakončovat velké dřevěné pódium na návsi. Dům byměl být variabilní – z klu- bovny, sálu a hasičárny bude možné přesunem stěn vytvořit jeden velký prostor. „Naše obec potřebuje kulturní dům, jsme velká vinařská obec, které chybí místo pro setkávání spolků a občanů,“říká starostka Marie Polachová.

Největším problémem malých obcí, kterým nechybí kuráž změnit svoji tvář k lepšímu, jsou finance. Třeba Močovice hospodaří se sedmi miliony korun ročně. K získání dotací zase často chybí know-how a ochota vydat peníze na zpracování žádosti, která není jistá. Na druhou stranu nadšení v kombinaci s nedostatke­m peněz může být lepší než v případě obcí, které si z dotací pořídily kdeco. „Často se staví salámovou metodou. Když jsou k dispozici dotační tituly, sáhne se po nich. Začínat od nuly tak nakonec z hlediska architekto­nické vize může být výhodnější,“uzavírá Pavlík.

Česká komora architektů chce zřídit posty v regionech. Desítky obcí se ale o svou tvář starají i bez dozoru z kraje. Architekti by mohli ohlídat celkový rozvoj regionu, ale také třeba dohlédnout na smysluplno­st přerozdělo­vání evropských dotací

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia