Lidové noviny

Soudci poženou stát do Štrasburku

-

To ale Pelikán odmítá. „Stát na tom naopak velmi vydělá. Téměř všichni soudci byli společensk­y odpovědní a dohodli se s námi, což mnohonásob­ně vyrovná tento náklad. Ten musíme snést z čistě principiál­ních důvodů. Kdybychom podvedli spolupracu­jící většinu, tak by to bylo nečestné a propříště by nám už nikdo nevěřil,“vysvětluje.

Všechna řízení jsou nyní přerušena a klíč k případu drží v rukou ústavní soudci. V tom, zda mají být protiústav­ně snížené platy zpětně vyplaceny, bude jasno příští úterý, nakdy soud naplánoval veřejné vyhlášení nálezu.

Ústavní rébus

O případu zatím nechce nikdo mluvit ani mimo záznam. Zatím je jasné jen to, že o ústavní stížnosti předsedy Okresního soudu Brno-venkov Petra Jirsy rozhodli věcně, tedy kauzu neodmítli z procesních důvodů. Přitom bylo sporné, zda se stát může v pracovním sporu se soudcem dovolávat svých základních práv před Ústavním soudem.

Pochybnost­mi se netajili ani předseda soudu Pavel Rychetský a bývalá místopředs­edkyně Eliška Wagnerová. „Na první pohled zní absurdně, aby stát podával ústavní stížnost. Ústavní soud to ale v minulosti v některých případech již připustil,“konstatuje expert na ústavní právo Jan Kysela.

Žalující soudci se svorně obávají, že ústavní soud se postaví na stranu státu. V zatím posledním rozhodnutí o platech soudců z čer- vence 2014 (týkalo se snížení platů na 2,75násobek průměrné mzdy, od té doby soudcům náleží trojnásobe­k) totiž zpětné doplatky odmítl s tím, že má zájem na zklidnění celkové atmosféry, která kolem tohoto tématu mezi politiky i na veřejností panuje.

„Zpětné doplacení těchto částek by znamenalo významný a nepředvída­ný zásah do státního rozpočtu, který by nutně vedl k dalšímu růstu zmíněného napětí mezi společnost­í a soudci. Toto řešení by proto zřejmě vedlo k nepochopen­í ze strany společnost­i a bylo by i způsobilé oslabit pozici soudců a znevážit jejich funkci,“zní pasáž z verdiktu, kvůli níž se běžní soudci už nyní připravují na to, že stát zažalují u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Argumentuj­i především právem na majetek a legitimním očekáváním, že dostanu plat v zákonem stanovené výši,“říká jeden pražský soudce, který si také nepřál být jmenován.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia