Lidové noviny

Milan Bakeš

-

hody spojené s pomocnicem­i v domácnoste­ch. Ale to jsou jen příklady maličkostí. Dnes už se v zákonu o daních z příjmů normální člověk těžko vyzná. Minimálně novelizaci by to chtělo.

LN Ale zcela nový zákon by byl lepší?

Ano, jednoduchý, ovšem s podmínkou, že k němu může být vydána maximálně jedna prováděcí vyhláška. Měl by obsahovat co nejméně výjimek a propracova­ný systém se zásadami rovnosti a spravedlno­sti.

Některým současným pravidlům totiž vůbec systémově nerozumím. Například EU nás před několika lety nutila, abychom získali další příjmy z daně z nemovitých věcí. Ta daň existuje, ale když si vezmete, že jste peníze poctivě vydělal, poctivě zdanil a pak si postavil dům a teď z něj máte každý rok platit další peníze, není to nic jiného než minimálně dvojí zdanění, i když nejde o nijak vysoké částky. Na druhé straně uzavírá Česká republika mnoho dohod o zamezení dvojího zdanění. Daňový systém by tak potřeboval pořádnou revizi.

LN Čemu se aktuálně věnujete?

Pozastavil jsem si advokátní činnost, a tak se věnuji zejména práci na fakultě, kde působím na plný úvazek na katedře finančního práva a finanční vědy, kterou jsem sám založil. Pořád píšu, ale dříve se za psaní platilo, dnes se skoro platí za to, aby něco vyšlo. Dnes dostanou všichni spoluautoř­i dohromady za učebnici 12 procent z tržby, přitom knihkupec má 35 procent, to mi přijde skoro urážlivé.

Dál působím v různých mezinárodn­ích organizací­ch, jsem ve vědecké radě pražské právnické fakulty a tu zastupuji i ve vědecké radě univerzity. V Akreditačn­í komisi už jsem naopak skončil.

Je toho dost, jsem ale na katedře nejstarší, a tak se věnuji teoretický­m otázkám. Ty asi musí vždy převzít ten nejstarší, pro přednášky totiž nejsou moc zajímavé a studenti chtějí slyšet spíše platné právo. Snažím se ale teorii propojovat s praxí, i když na vysokých školách by mělo jít spíše o teorii.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia