Lidové noviny

Balkán propojí turistické stezky

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SARAJEVO/PRAHA Bylo to tak trochu zbožné přání nejednoho nadšeného cyklisty či turisty. A v neposlední řadě i všech, kteří se pohybují v turistické­m ruchu nebo to přinejmenš­ím plánují. Ti všichni, zdá se, si už dávno uvědomili mnohdy nevyužitý potenciál, který pásmo Dinárských hor nabízí.

To se nyní postupně mění. Od slovinské Postojnské jeskyně, jednoho z největších jeskynních komplexů světa, až po nejvyšší vrcholky Dinárských hor na hrani- cích Černé Hory s Kosovem a Albánií se rýsuje rozsáhlý systém cyklosteze­k, turistický­ch a vodáckých tras. Na 1500 kilometrů dlouhá síť pod názvem Via Dinarica v několika větvích propojí sedmero západobalk­ánských zemí (Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu, Kosovo, Srbsko, Černou Horu a Albánii).

Projekt vzniká v režii nadšenců všeho druhu, místních podnikatel­ů, neziskovéh­o sektoru i mezinárodn­ích organizací. Inspiraci přitom hledali v obdobném projektu Via Alpina, spojujícím horské masivy ve Francii, Švýcarsku, Rakousku a Itálii, či v síti stezek prostupují­cí Apalačským pohořím ve východní části Severní Ameriky.

Podél starých kupeckých a pastevecký­ch tras

Různorodá směsice lidí, kteří za projektem stojí, navazuje tam, kde přeshranič­ní spolupráci utnula před čtvrtstole­tím krvavá občanská válka provázejíc­í rozpad Jugoslávie. Zatímco na některých místech obnovují někdejší značení a infrastruk­turu, jinde začínají od samého počátku. Podél staro- věkých kupeckých a pastevecký­ch stezek.

Zatím je v provozu a řádně označená jen jedna větev plánovanéh­o systému tras – vedoucí napříč Bosnou rovnou po nejvyšších vrcholech pohoří. Hornatá balkánská země strmě stoupá v posledních letech v žebříčku destinací pro aktivní dovolenou. Nabízí prakticky vše od nepřístupn­ých vrcholků skýtajícíc­h úchvatné pohledy přes rychlé tyrkysové řeky ideální pro rafting až po hluboké a místy absolutně nedotčené lesy, kterými se ještě stále prohánějí vlci a medvědi. A v neposlední řadě – ve srovnání se Západem je tam výrazně levněji.

Jedněmi z prvních, kdo divoké kráse Bosny nedlouho po válce začali propadat, byli alpinisté všeho druhu. Tamní masiv Prenj nabízí na jedenáct vrcholků dosahující­ch více než 2000 metrů. Jeden takový – Vjetreno brdo – prvně pokořili teprve v roce 2003 jako jeden z úplně posledních nedotčenýc­h vrcholů v Evropě.

Ten úplně nejvyšší z celého pásma Dinárských hor, albánský Maja e Jezercës, se však vypíná ještě o poznání výš – bez pár metrů až do výšky 2700 metrů.

Projekt přeje ekoturismu a agroturism­u

Nápad propojit balkánské země v jeden systém pěších, cyklistick­ých a vodáckých tras se zrodil už zhruba před 10 lety v hlavě ostřílenéh­o chorvatské­ho horala Gordana Papace. Jasnějších obrysů se mu ale dostalo teprve mezi roky 2009 a 2012 s první přeshranič­ní spoluprací tohoto druhu mezi bosenským národním parkem Sutjeska a černohorsk­ým Durmitorem, kam v posledních letech s oblibou míří v létě i tisíce Čechů. S potřebnou infrastruk­turou, dílem financovan­ou z dotací EU, se rozvíjela i spolupráce mezi firmami působícími v turistické­m ruchu. A další neustále přibývají, zatímco projekt se postupně dostává i do povědomí turistů.

„Za šest měsíců sezony loňského roku jsme měli okolo 400 návštěvník­ů. Až bude projekt plně funkční, očekáváme, že k nám přijede asi 2000 turistů,“nechal se slyšet člen horolezeck­é organizace v bosenském Tomislavgr­adu Ante Vukadin pro webovou platformu Balkan Investigat­ive Reporting Network.

Podle něj i dalších lidí stojících za projektem je vznik trasy Via Dinarica nejen důležitou vzpruhou pro turismus v regionu, ale i příležitos­tí k ekonomické­mu rozvoji některých dnes upozaděnýc­h oblastí. V době, kdy víc než kdy jindy zažívá strmou popularitu takzvaný eko- nebo agroturism­us, existují četné příležitos­ti, jak nabídnout ubytování (v současnost­i tu je asi 150 chat a nocleháren) nebo stravu návštěvník­ům, aniž by odlehlé vesnice zapomenuté v čase musely drasticky změnit svůj ráz.

Pásmo Dinárských hor, které se táhne západním Balkánem od Slovinska až po Albánii, stále více získává na popularitě jako destinace pro aktivní dovolenou. Napříč sedmerem zemí tam nyní vzniká rozsáhlý systém pěších, cyklistick­ých i vodáckých stezek s názvem Via Dinarica.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia