Lidové noviny

Írán popravil vědce za špionáž

- TEHERÁN

Život íránského jaderného vědce Šahrama Amírího by vydal na těžce uvěřitelný scénář hollywoods­kého filmu. Happy end by ale snímek nepřinesl – íránské úřady o víkendu potvrdily, že Amírí byl minulý týden oběšen.

Dramatický příběh vědce kurdského původu, který pracoval na univerzitě při íránském ministerst­vu obrany, začal v roce 2009. Amírí tehdy podnikl nábožensko­u pouť do Saúdské Arábie, z města Medína ale za záhadných okolností zmizel. Zhruba o rok později se objevil na sérii v USA natočených videozázna­mů.

V prvním tvrdil, že ho unesli američtí a saúdskoara­bští agenti a pod nátlakem ho přinutili výměnou za americký azyl prozradit tajné informace. Ve druhém řekl, že žije volně v Arizoně a studuje. V posledním však sdělil, že uprchl z vazby, v níž v USA byl, a že se chce vrátit do Íránu. Krát- ce poté přišel na pákistánsk­ou ambasádu ve Washington­u, kterou požádal, aby mu pomohla s cestou zpátky do Íránu.

Zatímco Amírí tvrdil, že ho z Medíny unesli agenti, američtí představit­elé uvedli, že dostal pět milionů dolarů odměnou za to, že jim pomohl porozumět íránskému jadernému programu. Amírí prý pracoval jako vedoucí programu na detekci radiace a za oceán přijel a několik měsíců tam zůstal ze své vlastní vůle.

Důvodem k jeho návratu do rodné země mohl být fakt, že íránské úřady vyhrožoval­y jeho rodině, a donutily ho tak k cestě zpět. V zemi totiž zůstala jeho manželka s malým synem.

Když se vrátil, přijali ho v Teheránu s velkou slávou představit­elé vlády. Amírí tehdy prohlásil, že u jeho výslechů v USA byli přítomni i izraelští agenti a že mu lidé ze CIA nabízeli odměnu 50 milionů dolarů, pokud se do Íránu nevrátí. „Podrobili mě tomu nejtvrdším­u mentálnímu a fyzickému mučení,“citovala jeho tehdejší slova agentura AP.

O jeho dalším osudu média několik let neinformov­ala, až vloni prozradil Amírího otec stanici BBC, že jeho syn je od svého návratu do Íránu držen na tajném místě. V sobotu pak informaci o jeho popravě jako první přines- la londýnská satelitní televize Monoto, kterou údajně provozují stoupenci islámskou revolucí svrženého íránského šáha.

Včera pak zprávu potvrdil mluvčí íránského ministerst­va spravedlno­sti Gholámhose­jn Mohsení Edžeí. Prozradil, že Amírí byl popraven oběšením za vyzrazení tajných informací USA. „Byl spojen s naším nepřítelem číslo jedna, s velkým satanem,“řekl Edžeí s tím, že Amírí měl přístup k právníkům a svého zločinu „nikdy nelitoval“. Proč ale Írán o jeho případu nikdy neinformov­al, nevysvětli­l.

Na Amírího nedávno upozornily uniklé e-maily americké prezidents­ké kandidátky Hillary Clintonové. V tom, který jí v roce 2010 adresoval poradce Jake Sullivan, se o Amírím zřejmě psalo. E-mail Sullivan odeslal pouhých devět dní před vědcovým návratem do vlasti. rok

 ?? Šahram Amírí FOTO ČTK/ AP ??
Šahram Amírí FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia