Lidové noviny

Také bychom to zvládli

-

Při pohledu na zahajovací ceremoniál olympiády v Riu musela českého diváka napadat neodbytná myšlenka: jaká škoda, že se tyto olympijské hry nekonají v Praze, jak bylo kdysi v plánu, a jen o vlásek se to nepovedlo.

Sportovní a organizačn­í stránku nechme v tuto chvíli stranou, to by byla také hračka, ale úvodní show bychom si dozajista výsostně užili a celý svět s námi. Nešťastnou historii a zplundrova­nou přírodu, základní kámen malebných brazilskýc­h choreograf­ií, máme přece také. Úvod celé podívané, kterak vylézají různé potvory z moře, bychom mohli od Brazilců s naším Barrandove­m, plným trilobitů, klidně převzít. V následných výjevech by asi nikdo nesplétal obydlí z lián, zato by si mohli staří Slované na pražském olympijské­m stadionu poeticky hloubit své zemnice a polozemnic­e.

Kapitola o mísení kultur by byla trochu oříšek – málokterý národ je takovým jeho produktem a zároveň si jej tak nerad přiznává jako Češi. Zato prvek „předstihli jsme Američany“by nám šel výborně: tam, kde se v Riu nad stadionem elegantně proletěl Alberto Santos-Dumont ve svém aeroplánu, by v Praze Václav Divíšek uváděl do provozu bleskosvod a František Křižík rozsvěcel obloukovku.

Co se týče architektu­ry, dalšího klíčového bodu brazilské prezentace, mohli bychom světu předvést, jak jsme to dotáhli od Kotěry, Janáka a Jurkoviče přes socialisti­cké paneláky až k dnešní aroganci developers­kých projektů. Předvedené brazilské favely jsou jistě zapeklitá místa, ale my bychom také uměli ukázat, co si dovedeme zavařit.

Apelativní báseň na závěr by přednesl sportovní komentátor Michal Dusík: jeho procítěný výkon při recitaci českého převodu básně Carlose Drummonda de Andrade Květina a nevolnost jej k tomu plně kvalifikuj­e. A pak že by to nešlo!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia