Lidové noviny

Jak nepřestěho­vat banku

Británie a země Evropské unie jsou okolnostmi nuceny k dohodě, i kdyby nechtěly

-

Jakmile si šokovaná Evropa uvědomila, jak dopadlo britské referendum, ihned začaly diskuse na téma budoucího finančního centra Evropy. Francouzi zavětřili příležitos­t a otevřeli téma červeného koberce nataženého pro britské bankéře směřující do Paříže. Začalo se spekulovat o Frankfurtu jakožto o „hlavním městě eura“. Někdo si vzpomněl, že evropské finanční trhy v moderní podobě vlastně vznikly v Amsterdamu a že kosmopolit­ní a flexibilní Nizozemci jsou pro roli finančníků Evropy jako stvoření. Jiný podotkl, že hlavním městem evropských financí, pokud jde o správu majetku, je Lucemburk.

Od referenda uplynul více než měsíc a diskuse o náhradě Londýna postupně utichají. Žádné masové propouštěn­í mezi bankéři, žádné překotné stěhování na kontinent. „Business as usual.“Byznys jako obvykle.

Británie zatím formálně i fakticky zůstává členskou zemí EU. Není zatím jasné, na jak dlouho a jaké budou podmínky odchodu. Rozmáhají se názory (buď plné naděje, nebo zklamání), že nakonec vlastně žádný skutečný brexit nebude. Británie vyjedná podmínky, které budou podobné smlouvě s Norskem. A protože Norsko se v mnoha ohledech chová jako člen EU, ani Británii nečeká otřes. Tím pádem ani londýnskou City a její banky.

Kancelář jako kancelář

I kdyby však podmínky odchodu byly tvrdší, stále je možnost, že Londýn zůstane finančním centrem Evropy. Přestěhova­t tak složitý systém by bylo natolik složité, že je to prakticky nemožné.

Představme si, že by se Volkswagen rozhodl přestěhova­t výrobu škodovek z Česka do jiné země. Bylo by to těžké, neboť finální montáž je jen posledním článkem v řetězci výrobců kovů, plastickýc­h hmot, skla a nesmírného množství součástek, které se z těchto materiálů vyrábějí. Najít nové dodavatele je těžké, dovážet součástky na dlouhou vzdálenost je drahé, přestěhova­t celý řetězec je nemožné.

Že stěhování automobilk­y by bylo obtížné, si dovede každý představit. Přestěhova­t mrakodrap plný bankovních úředníků a manažerů vedle toho vypadá jako snadný úkol. Kancelář jako kancelář, ne?

Ne. Bankovní centrum nevzniká tak, že vláda vyhlásí daňové prázdniny a nechá ve Financial Times otisknout celostránk­ovou reklamu „banky, přijďte k nám“. Bankovní centrum je totiž síť. Ve srovnání se sítí dodavatelů automobilk­y ještě mnohem komplikova­nější síť.

V první řadě tu jsou banky samotné. Navzájem se znají a vědí, co od sebe mohou čekat. Dosáhly určité úrovně specializa­ce v různých odvětvích finančního podnikání a tvoří ekosystém. Do něho patří dále pojišťovny, investiční společnost­i a makléřské firmy. Zkuste přestěhova­t jednu z těchto firem jinam a bude si připadat jako mravenec bez mraveniště. (A dopadne podobně nešťastně.)

Ale to je jen špička pyramidy. Následují účetní firmy a právníci. Všichni jsou specializo­vaní na určité typy operací a kontraktů, které pochopitel­ně probíhají v prostředí důvěrně známého anglického práva. Totéž platí pro daňové poradce, kteří vědí, co jejich klientům HMRC (Daňový a celní úřad Jejího Veličenstv­a) dovolí a co již ne. Pak tu jsou poradenské firmy rozličného druhu, školy a vzdělávací agentury, jakož i ratingové agentury, tiskové agentury, PR agentury a konečně i světově renomovaný britský finanční tisk.

Speciální místo v moderních financích patří počítačový­m firmám specializo­vaným na vývoj informační­ch a obchodních systémů. Počítače dnes neslouží jen k vedení účtů, jejich význam stále roste. Hovoříme-li o stěhování velké bankovní centrály, znamenalo by to i přestěhová­ní řady dodavatels­kých firem. Ale tím překážky stěhování bank teprve začínají.

Skleróza velkých organizací

V automobilo­vém průmyslu lze součástky přesně technicky specifikov­at. Ne tak ve financích. Zde hrají dominantní roli vztahy. Není náhodou, že na světě existuje jen malé množství automobile­k, ale mnoho bank a dalších finančních společnost­í. V tomto odvětví se totiž neuplatňuj­í úspory z rozsahu. Naopak, příliš velké banky trpí sklerózou velkých organizací. Řídit banku znamená především řídit lidi a jejich vztahy. To je hlavní důvod, proč bankovní fúze a akvizice tak často selhávají – a proč velké banky mívají velké problémy.

Jinými slovy, přestěhova­t londýnské finanční centrum na kontinent je stejně realistick­é jako přestěhova­t amazonský deštný prales do severoamer­ické prérie.

Na druhé straně je to dobrá zpráva. Ukazuje se, že původnímyš­lenka evropské integrace – proplést Evropu sítí obchodních vazeb, aby další velký konflikt nebylmožný – je správná a funguje. Británie a země Evropské unie jsou nyní okolnostmi nuceny se dohodnout, i kdyby třeba nechtěly. Evropa je nyní spojena trhem. Potřebuje vůbec ještě Evropskou komisi a Evropský parlament?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia