Lidové noviny

V chaosu norem

Na daňovém právu se ukazují neduhy legislativ­y

-

Náš daňový systém je tak zaplevelen­ý, že by to chtělo kardinální novelizaci, říká profesor finančního práva a doyen tohoto oboru na pražské právnické fakultěMil­an Bakeš. Pokud jde o zákon o daních z příjmů, bylo by prý vůbec nejlepší přijmout zcela nový předpis – jednoduchý, systematic­ký a obsahující podmínku, že k němu lze vydat maximálně jednu prováděcí vyhlášku. V daních se totiž normální člověk pomalu už nevyzná a bude si muset vzít advokáta či poradce i na vyplnění obyčejného daňového přiznání.

České daňové právo, stále proměňovan­é stovkami novel, přitom skvěle ilustruje veškeré neduhy české a vlastně i evropské legislativ­y. Změny se provádějí za každou cenu, často bez pořádného vyhodnocen­í, k čemu vlastně budou dobré. Zavádějí se překotně, mnohdy v nejnevhodn­ější dobu. Rozebíráme-li daně, pak třeba na konci kalendářní­ho roku, aby se novinky musely zohledňova­t přes Vánoce. Zamýšlené spuštění elektronic­ké evidence tržeb zrovna v prosinci do toho skvěle zapadá. Novinky bývají nedotažené a neujasněné a jejich adresáti následně stojí před problémem, jak se vlastně mají chovat, aby bylo vše po právu.

Profesor Bakeš není jediný expert, který nad tím hořekuje. Kdybychom provedli anketu třeba mezi členy legislativ­ní rady vlády, pravděpodo­bně bychom došli ke stejnému výsledku. Změn je moc, často zbytečných, příliš konkrétníc­h a bez výraznější­ho efektu. Pachuť nad tímto stavem vyjadřují odborníci v příloze LN Právo a justice až příliš často. Povolaní ale jako by to neslyšeli či slyšet nechtěli. Tak to tedy připomínej­me stále znovu a znovu. Promýšlejt­e změny lépe a raději podrobnost­i rušte, než přijímejte nové. A někdy skutečně bývá nejlepší začít zcela od čistého stolu. Jan Januš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia