Lidové noviny

Pražský hrad jako hřiště

Prezidenti přišli k Hradu jako „slepí k houslím“. Ten současný s ním dokonce nakládá, jak se mu zlíbí

-

Už skoro sto let na Pražském hradě sídlí českoslove­nští a čeští prezidenti. Na rozdíl od monarchů, kteří Pražský hrad budovali a předávali si z generace na generaci, prezidenti k němu přišli jako „slepí k houslím“. Jejich pobyt na Hradě je tak někdy poznamenán jakýmsi mindrákem, jehož kompenzace je zastírána péčí o „chudé“, „lid“, „veřejnost“nebo o „dolních deset milionů“.

Začněme T. G. Masarykem. Historky o jeho skromném životním stylu jsou dobře známé, nicméně ne všichni současníci představu o Masarykově skromnosti sdíleli. Objevovaly se protesty proti velkolepým stavebním úpravám Pražského hradu a zaznělo i obvinění, že prezident žije v luxusu a zbytečně utrácí. Večerník Práva lidu 17. ledna 1932 tyto výtky vyvracel a Masaryka při tom nazval „prezidente­m chudých“, který všechno rozdal.

Osvětlit pozadí těchto stížností pomůže studium archivních zpráv vztahující­ch se k úpravám Pražského hradu ve dvacátých a třicátých letech. Krom známých skutečnost­í, že podle projektu Josipa Plečnika byl pro Masaryka vybudován byt s desítkami místností, soukromé zahrady na jižní straně Hradu a zároveň se modernizov­al zámek v Lánech, se z nich dozvíme i podrobnost­i, jak práce probíhaly. Naznačují, že dvorské praktiky se zrodem republiky úplně nezemřely.

Pryč s habsbursko­u výzdobou

Požadavky na Masarykův byt byly vysoké. Zahrnovaly bourání a stavbu nových příček i odstraňová­ní historické výzdoby, připomínaj­ící „habsbursko­u vrstvu“. Ač byl využíván na Hradě dostupný nábytek, velká část vybavení vznikala nově. Byly používány nejkvalitn­ější materiály a objednáván­y výdobytky technickéh­o pokroku – třeba elektrická lednice, která nahradila lednici na led. Až úsměvný je příběh, jak vedoucí hradní stavební správy Karel Fiala sháněl fajánsové vany a záchodové mísy, do čehož se zapojilo i ministerst­vo zahraničí. Měly se totiž odebírat z tehdy obsazeného Porúří, odkud nebyl povolen vývoz, tudíž se na to šlo diplomatic­kou cestou. Během prací se také myslelo na Masarykovo soukromí: kupříkladu personál starající se o topení si musel nano- sit palivo určenou cestou jen v době prezidento­vy nepřítomno­sti a zamykat za sebou dveře tak, aby nikdo nemohl projít. Jak se to slučuje s představou tatíčka lidu, těžko říct.

Brzy po válce se do Pražského hradu nastěhoval­i komunistič­tí prezidenti. Ti přenecháva­li péči o hradní areál ideovým komisím, které stavební zásahy organizova­ly v rámci pětiletých plánů. Byly budovány inženýrské sítě a provedena řada rozsáhlých stavebních adaptací. Někdy znamenaly destrukci historický­ch konstrukcí, což bylo podmíněno i stavem tehdejší památkové péče, která teprve v posledních desetiletí­ch důsledně chrání nejen siluetu historické budovy, ale celou její stavební strukturu včetně detailů. Při restauráto­rských pracích komunisté spolupraco­vali s vědeckými ústavy a renomovaný­mi odborníky a využívali nové technologi­e (bohužel ne všechny se osvědčily). Komunistic­ká moc také velice dbala o zpřístupně­ní Pražského hradu „všemu lidu“, takže slogan Václava Havla z počátku devadesátý­ch let, že „Pražský hrad je jako zakletý zámek, který je třeba otevřít veřejnosti“, netkvěl úplně v realitě.

Chodbou na koloběžce

Z doby těsně po roce 1989 je historka, kterou herečka Bára Štěpánová občas přidává k lepšímu, když vypráví, jak se po chodbách Pražského hra- du proháněla na koloběžce. Je to jakási ilustrace toho, jak se po pádu komunistic­kého režimu Pražský hrad stal hřištěm pro vybranou společnost. Havlova láska k umění jeho přátel a také „duch doby“, kterou jsme pokládali za gründersko­u, vedly k podpoře nových architekto­nických intervencí na Hradě, z nichž ovšem jen některé byly šťastné a téměř všechny byly z provozního hlediska zbytečné.

Na pohled nejméně efektní, ale přitom racionální přístup k Pražskému hradu projevil Václav Klaus. Podporoval rozsáhlé rekonstruk­ční a restauráto­rské projekty a zajímal se o jejich průběh i výsledky. Odmítal budovat nové stavby, protože po sobě nechtěl zanechat „uměleckou stopu“. Ač každý jinak, Havel i Klaus se o Hrad osobně starali a věnovali mu kus své duše.

Za prezidenta Miloše Zemana se Pražský hrad stal trochu jiným hřištěm. Vítězství v přímé volbě zejména jeho spolupraco­vníkům patrně vnuklo dojem, že na Pražský hrad mají větší právo než ostatní. Projevuje se v provozován­í komerčních stánků v rámci vánočních a velikonočn­ích trhů za chórem svatovítsk­é katedrály, v představě, že pravidla platí, jenom když se nám hodí, nebo v poskytován­í nejcennějš­ích hradních prostor pro čistě soukromé akce. Křiklavým příkladem byla oslava významného životního jubilea (padesátin) preziden- tova externího poradce Martina Nejedlého v Královském letohrádku, který byl pro tu příležitos­t obehnán neprůhledn­ým plotem a hlídán policií. Pokud poté „prezident dolních deseti milionů“prohlásí, že každý si může v Královském letohrádku a přilehlé zahradě uspořádat narozenino­vou oslavu, když si (jako pan Nejedlý) našetří 264 tisíc, prozrazuje to despekt nejen k většině občanů, kteří by si nemohli dovolit vydat takovou částku za pouhé narozeniny, ale především k historii a hodnotě Pražského hradu, ke které zrovna pan Nejedlý nepřispěl ničím.

Prezident monarchou

Zatím nejzvláštn­ější na Zemanově éře je nedávné předání vybraných historický­ch objektů na Pražském hradě, jejichž vlastníkem dosud byla Česká republika a správcem Správa Pražského hradu, církvi. Média věc prezentova­la jako výsledek vzájemné dohody o majetkovém vyrovnání učiněné mezi prezidente­m Zemanem a arcibiskup­em Dukou. Právní základ této dohody ale nijak neupřesnil­a. Monarcha určitě mohl směňovat domy či pozemky na Pražském hradě a také to dělal, ale má k témuž pravomoc i prezident republiky, byť vzešlý z přímé volby? Zdá se, že Pražský hrad se nakonec stal nejen hřištěm, ale i jakýmsi soukromým lénem, se kterým může jeho dočasný vládce nakládat, jak se mu zlíbí.

 ?? V červnu proběhla v Belvederu soukromá oslava prezidento­va poradce Martina Nejedlého. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Despekt k Hradu.
V červnu proběhla v Belvederu soukromá oslava prezidento­va poradce Martina Nejedlého. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Despekt k Hradu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia