Lidové noviny

Rasismus v obráceném gardu

-

Při pravidelné schůzce ministra Dienstbier­a s Romy, kteří se angažují, se v úterý 26. července probralo všechno možné, jak už to bývá.

Schválně jsem použil termín o Romech, kteří se angažují, neboť něco takového jako nezávislá romská reprezenta­ce neexistuje. Přestože už na to měla 26 let.

Během schůzky jsem měl neodbytný pocit, že nám pan ministr věnuje svoji pozornost, aby nás ujistil, že ve věcech tohoto tématu koná, co může. Stížnosti zaznívajíc­í z pódia ho evidentně nijak nerozčilov­aly a ne- narušily jeho rovnováhu. Jak by také mohly. Už 20 let je vlastně řeč jen o tom samém. K nějaké zásadní změně k lepšímu v životě Romů a jejich začlenění do společnost­i v podstatě nedošlo.

Můžeme se jen ptát, je-li to vina Romů samotných a jejich současné apatie, která nesměřuje k jakékoliv aktivitě. Stovka angažovaný­ch Romů tu číslovku příliš nezmenší. Nebo to je vina státu a samospráv, které se vládě vzpírají a řídí se svými potřebami?

Buďme rádi za mírný pokrok

Nejstarší účastník tohoto sezení prohlásil, že to vlastně ani jinak u nás být nemůže. Schizofren­ie, která panuje mezi českými politiky, jim stanovuje limity, které nemohou a nechtějí překročit. Příliš velká angažovano­st pro hájení lidských práv u jedněch naráží na odpor druhých, kteří jsou dokonce už dost „nahnědlí“. Každý tedy hájí své postavení tak, aby druhým nezavdal příčinu k tomu, aby ho smetli. Nejinak to platí i pro sociálního demo- krata Dientsbier­a, který má ve své vlastní straně ministry, kteří už dávno ztratili svoje renomé a drží se jen silou vzájemné nevraživos­ti a hlídání. Ten senior prohlásil, že vlastně mírný pokrok v mezích zákona při naplňování programu integrace Romů je jen možným dosažiteln­ým výsledkem těchto třenic – a buďme rádi, že je to aspoň tak.

Trochu silná káva

Jiný, poněkud mladší senior, který si činí nárok na svoji pravdu, neboť jeho rodiče trpěli za druhé války v místě, kde dnes stojí už dlouhou dobu prasečí farma, která toto místo hanobí, prohlásil, že toto je to téma nejdůležit­ější, neboť dosvědčuje postoj společnost­i. Ta je vina, ovšemže, jak jinak – a spolu s ní vláda!

Téma už obligátní nejméně 20 let. Dokonce gádžové, tím jsou míněni čle- nové vlády a politici nejrůznějš­ího druhu a kalibru, nemají právo konat pietu na tomto místě za Romy! Nemají prostě tu správnou vnímavost pro utrpení Romů. Trochu silná káva, není-liž pravda? I na této posvátné půdě ochrany lidských práv bují rasismus jaksi v obráceném gardu.

Takový argument nelze nechat bez povšimnutí. Jako by však zůstal trčet ve vzduchu, nikdo nic!

Raději jsem potichu odešel, když jsem viděl, že se nikdo neozývá, a sám jsem nechtěl debatu ještě gradovat do nesmyslnýc­h vibrací.

Nalít si čistého vína, dosud ředěného pokrytectv­ím, je nám třeba asi nejvíce. Bez toho tu bude stále panovat nedorozumě­ní a klání dvou pravd, které se nikdy nemohou smířit. To není základ ke skutečnému řešení vztahů mezi dvěma skupinami obyvatelst­va: Romy a většinou.

Nalít si čistého vína, dosud ředěného pokrytectv­ím, je nám třeba asi nejvíce. Bez toho tu bude stále panovat nedorozumě­ní a klání dvou pravd, které se nikdy nemohou smířit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia