Lidové noviny

Nezávislos­t bývalé Britské Indie přesněji

- Ad: Kolaps civilizací jako mýtus Lubor Mojdl, Frýdek-Místek

Pozorně jsem si přečetl článek egyptologa Miroslava Bárty, který působivě popisuje vývoj a zánik různých civilizací a příčiny těchto dějů. Skutečně, většina civilizací prochází fázemi rozvoje a úpadku, ať už vlivem klimatu, nebo válek, potravinov­ých zdrojů a podobně. Ostatně doba velkého stěhování národů měla podobné příčiny i podobný průběh.

Na článku mi však vadily drobné nepřesnost­i, které velice zajímavý článek poněkud kalí.

Jeden z nepřesných údajů se týká zániku západoříms­ké říše. Město Řím a říše byly dobyty germánským válečníkem Odoakerem, který ovšem nebyl gótským náčelníkem – pocházel z kmene Skirů a s Góty neměl dobré zkušenosti. Ostatně jeho říše byla následně dobyta (ostro)gótským vůdcem Theodorich­em, za jehož panování z Ravenny v podstatě pokračoval­a, samozřejmě v omezené míře, modifikova­ná římská říše (Boëthius aj).

Další nepřesné údaje se týkají zániku britského impéria. Po druhé světové válce se skutečně mnohé britské (ale i další) kolonie dočkaly nezávislos­ti. Pokud jde o Brity, byly to zejména země vzniklé na území bývalé Britské Indie (Indie, Pákistán, Šrí Lanka, Barma; Bangladéš vznikl později z východního Pákistánu), dále Egypt a další. Netýká se to však Bhútánu, který získal formální nezávislos­t už roku 1910, netýká se to Eritreje, která byla italskou kolonií a byla spravována Brity po porážce Italů až do doby pozdějšího federálníh­o spojení s Etiopií, netýká se to Íránu (alespoň formálně nikoli, samostatný byl, šlo pouze o zamezení možné podpory nacistické­ho Německa). Libye byla po porážce Italů vojensky spravována společně Francií a Británií, Madagaskar byl francouzsk­ou kolonií a pobyt Britů tam byl pouze z důvodu porážky Francie z bezpečnost­ních důvodů.

Je škoda, že se do poutavého textu vloudily tyto omyly. Na smyslu textu to mnoho nemění, ale nemělo by k tomu docházet u článku takříkajíc vědeckého a od renomované­ho autora. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia