Lidové noviny

Změna DPH se dotkne i telefonová­ní

- MIROSLAV PETR

Stát kvůli hrozícím podvodům rozšiřuje použití takzvaného přenesení daňové povinnosti na další komodity.

PRAHA V Česku přibývá zboží a služeb, ve kterých se obchodníci musí řídit obráceným systémem účtování daně z přidané hodnoty. Takzvaný systém reverse charge (DPH se v řetězci obchodníků neplatí, stát nevyplácí vratky a daň platí až koncový odběratel) se dosud týká například obchodů se zlatem, šrotem, odpadem, mobily nebo některými obilovinam­i, ale přibývají další.

Nejnověji část telekomuni­kačních služeb, jako je třeba telefonová­ní, posílání SMS zpráv, internetov­á televize nebo produkty virtuálníc­h operátorů.

Vláda o tom formou nařízení na základě návrhu ministerst­va financí rozhodne během srpna, systém by měl začít platit od září. Opatření se nedotkne koncových uživatelů, ale výhradně velkoobcho­dníků, tedy firem, které si balíčky dat mezi sebou přeprodáva­jí, než se dostanou k zákazníkům.

„Režim reverse charge se uplatní na poskytnutí služby elektronic­kých komunikací prostředni­ctvím přístupu k sítím, propojení sítí nebo na základě nákupu a prodeje těchto služeb za podmínek stanovenýc­h zákonem o elektronic­kých komunikací­ch,“uvedl Jakub Vintrlík z tiskového odboru ministerst­va financí.

Ministerst­vo tvrdí, že se jedná o další obor podnikání a komodit, ve kterém detekuje významné riziko podvodů s DPH. A reverse charge (přenesení daňové povinnosti) se všeobecně považuje takřka za zázračný způsob předcházen­í podvodům. Hlavně těm karuselový­m, při kterých v klasickém režimu DPH v řadě několika překupníků jeden nastrčený plátce (bílý kůň) před úhradou daně z fiktivních důvodů zkrachuje a také nastrčený odběratel mezi- tím stihne inkasovat vratku daně. Stát přichází takto o desítky miliard. Třeba loni odhalený řetězec překupníků drahých kovů připravil erár na daních o 4,5 miliardy korun. Detektivov­é v téhle souvislost­i prověřoval­i 120 propojenýc­h firem.

A například v roce 2012 odhalená skupina kolem lihového bosse Radka Březinymá na svědomí daňový únik za 6,7 miliardy.

Reverse charge má ale i nevýhody. DPH je v Evropské unii harmonizov­aná daň, to znamená, že každou změnu musí složitě schvalovat všechny členské země. Obrácený systém DPH si mohou tedy státy uplatnit jen u komodit, které Brusel předem povolí.

A pak také změnit DPH znamená nemalou změnu v účetnictví všech dotčených obchodníků. Což se v tomto případě týká i největších operátorů v Česku. „Samozřejmě nám to přináší i určité komplikace. Implementa­ce je časově náročná a nese s sebou náklady ve výši zhruba dva až tři miliony korun,“reaguje například mluvčí společnost­i T-Mobile v Česku Lukáš Hrabal.

T-Mobile podle něj doufá, že reverse charge pomůže zkulturnit telekomuni­kační trh. Neví sice o konkrétníc­h případech podvodů v tomto oboru, ale pokud prý existují, může nový systém DPH znemožnit takové jednání a vyvinout tlak na takzvané šedé operátory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia