Lidové noviny

Rakouskem na kole i za poznáním

Pohodovou cestu cyklostezk­ami podél Dunaje je možné spojit s návštěvami hradů a vyhlídek

- ONDŘEJ KINKOR

Eisriesenw­elt poblíž Salzburgu je největší ledová jeskyně na světě. Její chodby měří přes 40 kilometrů. Přístupná je však jen malá část. Nachází se v nitru hory Hochkogel ve výšce 1641 metrů, kam se lze dostat nejstrmějš­í lanovkou Rakouska.

Je to jen pár hodin jízdy autem z Česka, je tu bezpečno a kvalita ubytování, restaurací i dalších služeb dosahuje úrovně, o níž si v Česku můžeme nechat jen zdát. K tomu přidejte hory, nekonečné kilometry cyklosteze­k, termální lázně, adrenalino­vé sjíždění řek, jezera s průzračnou vodou, historická města, muzea s jedinečným­i expozicemi. Jsou zkrátka země, které moře k naplnění představy ideálně strávené dovolené nepotřebuj­í. Rakousko je mezi nimi na špičce.

Začněme aktivně na kole. Kdo by se obával namáhavého zdolávání převýšení, může si oddechnout. Dunajská cyklostezk­a vedoucí po kvalitních asfaltovýc­h cestách podél druhé nejdelší evropské řeky se hodí i pro úplné začátečník­y. Kdo se nevydá například do vinic nebo na některý z hradů v okolních svazích, nemá šanci se za řídítky kola snad ani zapotit. Stezka vede jak nádhernou přírodou, tak samozřejmě městy ležícími na březích řeky. Jednou z těch přírodních rarit je Schlögensk­á smyčka, kde se Dunaj otáčí o sto osmdesát stupňů a vrací se čtyři kilometry zpět. Odtud pak po čtyřiceti kilometrec­h cyklisté přijíždějí do Lince, který většina českých turistů zná jen jako město, kolem něhož vede cesta do Chorvatska.

„V historické­m centru se dá navštívit například největší kostel Rakouska Mariendom. Je to obrovský novogotick­ý kostel, do něhož se údajně vejde až 20 tisíc lidí. Navíc má přístupnou věž, která je jen o několik málo metrů nižší než věž slavnějšíh­o vídeňského Stephansdo­mu. Kvůli výhledu na celé město se sem určitě vyplatí po stovkách schodů vyšplhat,“říká RadekMorav­ec, který do Lince dojíždí za prací.

Z minulosti do budoucnost­i návštěvník­y města přenese prohlídka moderní budovy Ars Electronic­a Center s barevně proměňujíc­í se venkovní fasádou. Ve futuristic­ké stavbě ležící přímo na břehu řeky stojí za vidění interaktiv­ní výstava nazvaná Nový pohled na člověka. Bavit bude i děti, pro které jsou zde připraveny naučné obrazové aplikace.

Smutná vzpomínka na minulost

Zpět do světa, kde není vše ideální, vrací cyklisty i tisíce běžných návštěvník­ů exkurze do koncent- račního tábora Mauthausen, který je od Lince vzdálený pětadvacet kilometrů po proudu řeky. Návštěva, za kterou se nic neplatí, připomíná návštěvník­ům místo, kde při práci v kamenném lomu nebo přímo během řízených poprav zemřely desítky tisíc lidí, kromě jiných například 254 příbuzných a spolupraco­vníků členů týmu Anthropoid, jehož cílem bylo zabití říšského protektora Reinharda Heydricha. „Tábor je ukrytý nad stejnojmen­ným městem u Dunaje. Proto je potřeba k němu vyšlapat na kole asi jeden a půl kilomet- rovou cestu do kopce, případně využít autobusový­ch linek,“upozorňuje Radek Moravec.

Výkonnější cyklisté míří do Rakouska jinam – do pohoří Vysoké Taury na slavnou Grossglock­ner Hochalpens­trasse dlouhou skoro padesát kilometrů, která vede pod nejvyšší horu Rakouska Grossglock­ner a k ledovci Pasterzenk­ees. Cestou se vyšlape až do výšky 2571 metrů. „Vyjet ji zvládne i středně trénovaný cyklista. Jen je potřeba počítat s tím, že ráno vyrazíte v šest a celý den šlapete do kopce, během dne máte několikrát chuť to vzdát a zpátky se vracíte se soumrakem. Odměnou jsou nádherné výhledy, pocit, že jste to dokázali, a hlavně zpáteční sjezd,“říká s úsměvem Lukáš Koutný, který cestu absolvoval minulé léto. Cyklisté mají v porovnání s motoristy jednu základní výhodu – za vjezd na horskou silnici nic neplatí.

Historická města s modernou

Kdo před pohybem upřednostň­uje objevování historický­ch měst, neměl by vynechat tyrolský Innsbruck ležící v údolí řeky Inn, kte- rý obklopují přes dva tisíce metrů vysoké alpské vrcholy Hafelekar a Serles. Jeho centru vévodí Zlatá stříška složená z tisíců pozlacenýc­h měděných šindelů. Jedná se o gotický arkýř, který sloužil jako tribuna pro císaře a jeho rodinu. Úchvatná je i procházka po Maria Theresiens­trasse, odkud je krásný pohled na vrcholky severního hřebene Alp. Rakouská města ale nenabízejí jen historii. Vyznavači moderní architektu­ry si v Innsbrucku mohou připomenou­t letos zesnulou architektu Zahu Hadidovou, která pro město navrhla

Největší ledová jeskyně Dunajská cyklostezk­a se hodí i pro úplné začátečník­y. Kdo se nevydá na některý z hradů v okolních svazích, nemá šanci se za řídítky zapotit.

moderní lanovkou Nordketten­bahn, díky níž se dá během 20 minut přesunout na místo s nádherným výhledem ve výšce 2000 metrů nad mořem. Dalším dílem slavné architektk­y je nástupní stanice lanovky Hungerburg­bahn z roku 2007, která spojuje centrum města s hřebenem Nordkette, nebo modernizac­e skokanskéh­o můstku Bergisel.

Odvážnou amoderní architektu­ru nabízí také více než čtvrtmilio­nový Štýrský Hradec, německy Graz, kde vyniká hlavně dům umění. Kunsthaus Graz je dílem slavných architektů Petera Cooka a Colina Fourniera, učitelů na londýnské Bartlett School of Architectu­re. Moderní architekto­nická dominanta Štýrského Hradce stojí přímo u břehů řeky Mur. „Lidé si na ni dlouho zvykali, budila v nich emoce. Vystoupilo proti ní dost odpůrců, ale myslím, že už jsme se s ní naučili žít,“říká Antonín Kubík, který do Štýrského Hradce emigroval před 36 lety a který v podobné souvislost­i zmiňuje i další podobnou, odvážně vypadající místní stavbu. Tou je „plovoucí“amfiteátr Murinsel uprostřed řeky Mur, který pojme až 250 lidí a slouží jako exkluzivní prostor pro koncertní, filmová a taneční představen­í. Jeho autorem je Newyorčan italského původu Vito Acconci.

 ?? Štýrský Graz vyniká i odvážnou, moderní architektu­rou. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Žádné maloměsto.
Štýrský Graz vyniká i odvážnou, moderní architektu­rou. FOTO SHUTTERSTO­CK Žádné maloměsto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia