Lidové noviny

Místní jídlo nejlépe na prkénku

-

Rakušané si na jídle zakládají mnohem víc než Češi. Důkazem je například to, že u našich jižních sousedů nekoupíte vejce z klecového chovu. Vliv na vnímání kvality jídla má i fakt, že v Rakousku potraviny vyrábí kolem 170 tisíc samostatný­ch sedláků a přes 20 tisíc z nich může používat označení bio. Nejvíce se to projevuje přímo u zdroje – tedy na venkově, kde potraviny vznikají. Začněme ale Vídní.

V restauraci se stojí fronta

V hlavním městě je to snadné – nabízí se ochutnat vídeňský řízek, guláš s knedlíkem nebo vepřové se zelím, k tomu pivo a na závěr sladkou tečku v podobě Sacherova dortu, ideálně v pětihvězdi­čkovém noblesním hotelu Sacher. „Vídeňský řízek je skoro až extrémně rozklepaný na celý talíř. Kdomá radši kus masa, do kterého se může zakousnout, klidně se mu může vyhnout. Jestliže si ale tuhle klasiku nechcete nechat ujít, běžte do restaurace Figlmüller na adrese Wollzeile 5. Tam dělají „Wiener Schnitzel“s bramborový­m salátem už přes sto let a je to znát. Zážitkem je i pozorování toho, jak číšníci v pořád plné restauraci neuvěřitel­ně rychle kmitají,“říká Radana Štěpková, která ve Vídni studovala práva. Jedinou nevýhodou Figlmüller­u je ovšem to, že jistota místa je pouze s rezervací. „Nebo je potřeba počítat s tím, že si stůl budete muset vystát ve frontě, což ale obvykle netrvá déle než půl hodiny,“dodává česká studentka, která upozorňuje i na vyhlášený tafelspitz, což je hovězí špička vařená v zeleninové­m vývaru s bramborem a zeleninou, servírovan­á s jablečný křenem.

Klobásky, špek, horské sýry

Na venkově je možné ochutnat produkty z místních selských usedlostí nejlépe ve formě jídla nazývaného „Brettljaus­e“neboli svačiny na prkénku. Po objednání obsluha přinese studené jídlo složené z lokálních potravin, což nejčastěji bývá místní špek, klobásky, horské sýry a zelenina. V Tyrolsku jsou sázkou na jistotu typické špekové knedlíky neboli „Speckknöde­ln“, které obsahují malé kousky špeku a mnohdy také čerstvé bylinky. V oblasti Waldvierte­lu jsou to zase jídla z místního máku či brambor. oki

 ?? Aneb Venkovská Brettljaus­e FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Od všeho trochu
Aneb Venkovská Brettljaus­e FOTO SHUTTERSTO­CK Od všeho trochu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia