Lidové noviny

Tenistky začaly v Riu výborně

-

České tenistky v úvodním kole olympijské­ho turnaje většinou vítězily, ač je mučil brazilský žár, protivný vítr, tréma i žaludeční potíže.

chutnávala po osmi letech, druhá dokonce poprvé v životě.

„Krása! Hecovala jsem se, že do toho musím dát všechno. A povedlo se,“prohlásila Šafářová, jež se v létě 2008 v Pekingu protloukla do třetího kola a poté v Londýně vypadla hned v prvním.

„Jsem strašně ráda. Od začátku roku jsem snila o tom, že se sem dostanu,“říkala Strýcová, která se na olympiádu vrátila po dvanácti letech. V Aténách ji hned v úvodu vyřadila světová jednička Heninová.

Nedají se čekat zázraky?

Zatímco řada českých sportovníc­h vyslanců v Brazílii o víkendu ztroskotal­a, tenistky navzdory četným protivenst­vím začaly výborně.

V minulých letech fantastick­y ovládly Fed Cup. Několikrát se blýskly na turnajích WTA. Odhodlaně šplhaly po žebříčku. Letos ovšem poněkud tápou, i proto se od nich v Riu nedají čekat zázraky.

Karolína Plíšková olympiádu vynechala. Petra Kvitová po lednovém rozchodu s koučem Kotyzou a pozdějším zrušení zásnub s hokejistou Meidlem pátrá po ideální formě. Šafářová se sbírá ze série zdravotníc­h patálií. Ostatně i sobotní ráno v olympijské vesnici měla trudné. Probudily ji žaludeční trable. „Sakra, všechno je proti mně,“lamentoval­a. Odpoledne byla ráda, že vůbec mohla nastoupit.

„Jak se cítíš?“tázal se jí starostliv­ě trenér Petr Pála po nesnadné šichtě s Knappovou (4:6, 6:1, 6:1).

Vítězství jí propůjčilo energii. „Pěkně jsme se tam pekly,“pro- nesla s úsměvem. Doufala, že problém zmizí stejně rychle, jako se objevil.

Krušnou první sadu, v níž odvrátila tři setboly, musela protrpět i Strýcová. Žasla nad amatérství­m nevyškolen­ých sběračů. Válčila s nervozitou. Až po tie-breaku se uvolnila. Sokyně vadla a Strýcová si lebedila: „Dostala jsem se jí pod kůži.“

Hurikán Petra

Další tolik žádanou dobrou zprávu pro českou výpravu zařídila včera Petra Kvitová, která si proti Maďarce Babosové počínala jako hurikán a soupeřku smetla 6:1, 6:2.

Hrozilo jí, že příště narazí na svou spolubydlí­cí z pokoje ve vesnici Lucii Hradeckou. Ta se coby náhradnice na poslední chvíli protáhla do singlového pavouka. Podlehla ovšem Dánce Wozniacké 2:6, 2:6.

I tak potká levačka z Fulneku ve druhém kole zvláštní rivalku. Wozniacká si totiž na jaře najala Kotyzu. Teď se dvě známé slečny od té doby poprvé proti sobě postaví na kurtu. „David mě tenisově zná ze všech nejlíp,“řekla Kvitová. „Určitě Carolině poradí dobrou taktiku.“

Včera po uzávěrce ještě měly Šafářová se Strýcovou vyzvat ve čtyřhře sestry Williamsov­y. Na Hradeckou a Andreu Hlaváčkovo­u čekaly Ukrajinky Savčuková a Svitolinov­á. H + H, obhájkyně stříbra z Londýna, věřily, že zdárně odstartují i své brazilské tažení.

 ?? Petra Kvitová smetla v 1. kole Maďarku Timeu Babosovou hladce 6:1, 6:2. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Rychlovka.
Petra Kvitová smetla v 1. kole Maďarku Timeu Babosovou hladce 6:1, 6:2. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Rychlovka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia