Lidové noviny

Dream team to není, postrach ano

- MIROSLAV NĚMÝ RIO DE JANEIRO

(od našeho zpravodaje z LOH) Bylo to od první minuty svým způsobem strhující – a zároveň i jaksi nudné.

Nikdy jste nevěděli, kdo z amerických basketbali­stů se rozhodne zakouzlit: dokonalou střelou, bleskovou prací nohou, zatlučením míče do koše či trojkovou smrští, jakou předvedl i Kevin Durant, největší superhvězd­a aktuálního kádru.

Jenže kvůli tomu všemu bylo zároveň jasné, jak to proti Číně dopadne – a tak to i skončilo: výhrou. Přesněji drtivou výhrou. Vstup USA do turnaje skončil 119:62.

„Jedno vítězství je za námi, dalších sedm chybí ke zlatu,“pronesl Jimmy Butler, hráč Chicago Bulls.

A každý se ptá: Je tohle nějaká obdoba Dream teamu, oné nesmrtelné basketbalo­vé legendy z Barcelony 1992, jejíž slávu sice nikdo nikdy nevyrovná, ale jíž se jiné americké olympijské týmy aspoň solidně přiblížily?

Těžko soudit z úvodního zápasu. Chybějí nejslavněj­ší ze slavných – LeBron James a Stephen Curry, absencí bylo víc. Ale americká síla je i tak drtivá a totéž platí o přitažlivo­sti.

„Melo, vidím tě,“zakřičela do ticha jedna z Brazilek na Carmela Anthonyho, oblíbenou megastar NBA, která má fanoušky skutečně po celé planetě – včetně Ria, pochopitel­ně. Později ji napodobil jiný ženský hlas. A další…

„Melo“Anthony v tom není sám. Durant, jeden z nejtalento­vanějších mužů své generace, vládl s 25 body, v týmu jsou až božsky nadaní střelci Klay Thompson či Kyrie Irving, bouřlivák Draymond Green. Jde i o mužstvomla­dých hvězd, neboť osm z nich (dvě třetiny kádru) se narodilo v roce 1989 či později.

Nehledě na to všechno diváci dlouho nebyli naplno vtaženi do děje. Často mlčeli. Největší ra- dost měli z košů outsidera, a dokonce si několikrát „na truc“bouřlivě zaskandova­li: „Čína, Čína!“

Hala Carioca 1 se pořádně zaplnila až před půlí; nejspíš i proto, že se fronta na jednu z největších atrakcí letních her táhla až kamsi k cyklistick­ému velodromu. Pak už Brazilci radostně dupali a rozjížděli hromadný vlnivý pohyb.

Ale stejně byste čekali víc. Že by se snad už i tento vybraný sportovní chod přejedl?

Po demolici Číny platí, že od roku 2006 USA na mezinárodn­í scéně vyhrály 69 zápasů za sebou. A pokud se série v Riu nezastaví na čísle 76, což by znamenalo dovršení olympijské­ho hattricku, bude sportovní svět v šoku.

Jejich tým je předurčen k triumfům. K ničemu jinému. Po celonárodn­í ostudě v Aténách 2004 – ji- nak pouhý bronz nelze nazvat – vyhrál v Pekingu i v Londýně. Teď má zažít zlatou sambu a je tomu ochoten obětovat mnohé.

Ale i tu show pořád umí. Těch smečí! V americké hře byly cítit nerozehran­ost a nesehranos­t, ale i obrovská koncentrac­e. Při hymně mělo všech dvanáct borců v modrých teplákovká­ch levou ruku za zády a pravou na srdci, v očích vášeň a odhodlání. Hrát za nástupce Dream teamu – jakkoli by tohle mohl být třeba spíš Efektivní tým nebo Tým zlatého hattricku – ohromně zavazuje. Každý to ví.

Kdo by v Riu rád způsobil senzaci na americký účet, potřebuje maximální shodu okolností: kuráž, skvělou formu, výpadek soupeře. „My ale pořád můžeme být mnohem, mnohem lepší. A to by mělo ostatní strašit,“řekl Anthony.

 ?? FOTO REUTERS ?? Kevin Durant
FOTO REUTERS Kevin Durant

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia