Lidové noviny

Pád vzal Nibalimu zlatý sen

-

reprezenta­ční Cassani.

Při posledním těžkém stoupání Nibali atakuje, „odpárá“další soky. Zbudou jen tři. On, Kolumbijec Henao a Polák Majka. Opět se jim snaží ujet. Zatím neúspěšně. Ale čeká je obtížný sjezd a o něm se přece tvrdí, že patří k nejlepším sjezdařům v pelotonu. Sjezd bude jeho dalším trumfem. trenér Davide

Extrémní závod si vybral daň

Spouští se dolů tak razantně, že mu nestačí ani televizní motorka.

Najednou se vše změní. Kolo se podsmýkne, letí na asfalt, tělem jako osten projede ostrá bolest. Henao padá přes něj.

Nibali sedí na silnici, drží se za rameno a ví, že to je konec. Favorita závodu nakládají do sanitky, aby ho odvezli do nemocnice. „Je mi líto kluků. Obětovali se pro mě, byli úžasní. Neodměnil jsem jejich úsilí. Tím se mé zklamání tisíckrát násobí. Poděkuj jim za mě,“řekne kouči Cassanimu.

Je to příběh, jaký dokážou ve sportu psát snad jen olympiády. Příběh přetékajíc­í silnými emocemi, zničenou touhou, neutuchají­cí bolestí. Marně čekají na Nibaliho v cíli fanoušci a italský premiér Matteo Renzi s manželkou a synem. Večer přichází z nemocnice diagnóza: dvě zlomené klíční kosti. Operace nezbytná. Sergio Henao si zlomil pánev. Richie Porte, který v témže sjezdu upadl o kolo dřív, má zlomenou lopatku. „A tak skončil můj den: já versus strom,“vystaví Australan na Twitter fotografii, jak letí mimo trať.

Více než polovina jezdců extrémní závod nedokončil­a, včetně tří Čechů. Křeče je skolily. „Nejtěžší den mé kariéry. Bylo to brutální. Ano, brutální,“říká Ir Dan Martin, v cíli třináctý.

Anarchie na trati

Američan Brent Bookwalter jde ve svém vyjádření ještě dál: „Byla to anarchie na trati.“

Vincenzo Nibali se v tento den chtěl stát prvním cyklistou historie, jenž k titulům z Tour, Gira a Vuelty přidá triumf v silničním olympijské­m klání. Ale je to Belgičan Greg van Avermaet, nikoliv vrchař, nýbrž klasikář, kdo si senzačně kráčí pro zlatou medaili.

 ?? Si Nibali zlomil klíční kosti – operace nezbytná REPRO YOUTUBE ?? Při pádu
Si Nibali zlomil klíční kosti – operace nezbytná REPRO YOUTUBE Při pádu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia