Lidové noviny

Příběh telefonu. Šéf policie v úzkých

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V době, kdy ministerst­vo vnitra a vedení policie finišovaly s přípravou policejní reorganiza­ce, padlo velmi závažné nařčení.

Tehdejší šéf ostravské expozitury protimafiá­nského útvaru Jiří Komárek na kameru 20. června prohlásil, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací“– a to v kauze, v níž jde o stamiliony korun. Proti tomu se Tuhý brání trestním oznámením. Lidovým novinám se však nyní podařilo zjistit detaily tohoto temného případu.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) zahájila na konci roku 2014 úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby, kterého se měl, jak uvedla, „dopustit neustanove­ný příslušník Policie ČR, eventuálně jiné osoby“. Inspekce vyšetřoval­a, kdo varoval olomouckéh­o podnikatel­e Davida Tesaříka ze společnost­i Tesco SW den před chystanou policejní razií v září roku 2014. Jde přitom o synovce bývalého olomouckéh­o hejtmana a senátora Martina Tesaříka (ČSSD).

Inspektorů­m GIBS při vyšetřován­í úniku informací vyskočilo nečekané jméno – policejníh­o prezidenta Tuhého. Jak? Podnikatel Tesařík den před razií v jeho společnost­i dostal varování z německého telefonníh­o čísla. Když inspektoři GIBS tuto podezřelou SIM kartu zkoumali, dostali se až k exmanželce Tuhého a zřejmě i jednomu dalšímu z jeho blízkých. Varovná zpráva přišla z německého telefonníh­o čísla s po- sledním trojčíslím „312“. Majitel této německé SIM karty komunikova­l s další podezřelou německou SIM kartou s koncovkou „015“, což pro GIBS bylo klíčovým zjištěním.

SIM karta s koncovkou „015“se totiž v průběhu času ocitla ve stejném telefonním přístroji, do něhož byla vložena i telefonní karta registrova­ná na exmanželku policejníh­o prezidenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia