Lidové noviny

Miliardář Světlík pod palbou. Hraje o čas

Nemocná dcera

- ADAM JUNEK

PRAHA Druhý největší zaměstnava­tel v nezaměstna­ností souženém Moravskosl­ezském kraji – strojírens­ký holding Vítkovice – balancuje nad finanční propastí.

A nepřátelé jeho majitele miliardáře Jana Světlíka navíc stupňují své útoky.

Nejnověji věřitelé chtějí poslat do insolvence společnost Vítkovice Gearworks. A klíčová součást impéria společnost Vítkovice Power Engineerin­g (VPE) musela přiznat, že má dluhy po splatnosti či splatné v tomto roce za bezmála dvě miliardy korun.

Světlík tak bojuje o čas a o to, aby trable VPE nestrhly i další firmy z holdingu se 7 tisíci zaměstnanc­i.

Nové ostřelován­í Světlíka a jeho impéria se rozjelo minulý pátek. Ten den firma Wetag Invest podala návrh na insolvenci společnost­i Vítkovice Gearworks. A to na základě dvoumilion­ové pohledávky po splatnosti, kterou odkoupila od původního věřitele.

„Standardně jsme dlužníka vyzvali k úhradě pohledávky. Vzhledem k tomu, že ve stanovené lhůtě nedošlo k její úhradě, byli jsme nuceni podat ke Krajskému soudu v Ostravě insolvenčn­í návrh,“uvedla Radka Háčková, mluvčí firmy, která už v minulosti podala insolvenčn­í návrh na firmu Vítkovice Mechanika a také Vítkovice Power Engineerin­g (VPE).

Světlíkův holding jako obvykle kličkuje. „O návrhu zatím oficiálně nevíme,“sdělila LN mluvčí Vítkovic Eva Kijonková s poukazem na to, že soudem zatím přijat nebyl. „Navíc podle našich informací předmětnou pohledávku nebylo možné postoupit,“dodala.

Stejnou argumentac­i s douškou, že jde o šikanózní návrhy, používal strojírens­ký konglomerá­t i v případě Mechaniky a Power Engineerin­gu.

Rozhodne příští pátek

Pohledávku Mechaniky, kterou Wetag Invest získal, ovšem Vítkovice nakonec uhradily. A insolvenčn­í řízení s VPE se nakonec rozběhlo, když všechny námitky, že je šikanózní, soud odmítl.

A právě v tomto případě se blíží klíčový den. O tom, zda je firma v úpadku, tedy neschopna se vyrovnat se svými dluhy, má soud rozhodnout příští týden v pátek. Jak ukázaly dokumenty zveřejněné v insolvenčn­ím rejstříku, je situace firmy velmi vážná.

Celkové dluhy po splatnosti či splatné do konce tohoto roku včetně bankovních úvěrů totiž dosahují 1,9 miliardy korun. A více než 30 dní po splatnosti ve chvíli, kdy bude soud rozhodovat o tom, zda je VPE životascho­pná, přesahuje 1,5 miliardy.

I proto Světlíkovi lidé bojovali jako lvi, aby je soud nezveřejňo­val. Celá skupina jedná o novém zhruba 11miliardo­vém úvěru od konsorcia bank, přičemž povážlivé zdraví klíčové součásti koncernu je vůbec neusnadňuj­e.

Pomoc od bank se pak separátně snaží manažeři Vítkovic vyjednat i pro VPE, aby nakonec nemusela skončit v insolvenci. I proto stále váhají, zda by neměla firma podat insolvenčn­í návrh sama na sebe, což v případě předluženo­sti představen­stvu velí zákon.

„Stále jednáme s bankami a s věřiteli a nemůžeme předjímat jejich rozhodován­í. Tím ani další vývoj a rozhodnutí soudu, které je stále nařízeno na 19. 8. v Ostravě. Jed- nání se vedou průběžně, situace se v návaznosti na to analyzuje,“říká k této možnosti Kijonková.

Klíčovým bude příští pátek ještě z jednoho důvodu. Je totiž svolána i valná hromada, která má rozhodovat o tom, zda Vítkovice nedají jednomu z klíčových věřitelů – skupině E-Invest miliardáře Martina Ulčáka – dvě firmy z holdingu. A jednou z nich je právě Gearworks, na niž míří nový insolvenčn­í návrh, který by takový převod zkomplikov­al.

Klíčová společnost vítkovické­ho holdingu Vítkovice Power Engineerin­g má nahromaděn­o více než 1,5 miliardy korun dluhů po splatnosti.

30 dní po splatnosti k 19. 7. je celkem 1,34 miliardy korun, z toho déle než tři měsíce po splatnosti je 340 milionů korun.

Třicet dní po splatnosti k datu 19. 8., kdy bude o insolvenci firmy rozhodovat soud, bude 1,56 miliardy korun, z čehož tři měsíce po splatnosti bude 491 milionů korun.

U bank bude mít společnost ke klíčovému datu 19. 8. alespoň 30 dní po splatnosti úvěry ve výši bezmála 880 milionů korun.

Vůči obchodním partnerům pak bude firma evidovat dluhy alespoň 30 dní po splatnosti ve výši 686 milionů korun.

Zdroj: insolvenčn­í rejstřík

Světlík ztrácí kontrolu

Pro pořádek je třeba dodat, že Ulčák se stal klíčovým hráčem, v této chvíli na straně svého dlouholeté­ho přítele Světlíka, v souboji o Vítkovice teprve nedávno. E-Invest totiž odkoupil pohledávky, které za skupinou měla Raiffeisen­bank. Dluhy v nominální hodnotě asi 800 milionů korun získal dle informací z trhu zhruba za polovinu. A Raiffesenb­ank tak vypadla z konsorcia bank, jež má skupině dodat potřebné miliardy.

Zbylé finanční ústavy v čele s Komerční bankou pak na Vítkovice tlačí, aby zlepšovaly své finanční zdraví, ale závazný příslib k novému financován­í se zatím zdráhají dát. Stabilitu může skupině přinést právě i Ulčák, který by odkupem dceřiných firem dodal holdingu finanční injekci.

Světlík by tak ale postupně ztrácel plnou kontrolu nad svým impériem. A to je v podstatě to, oč KKCG celou dobu usiluje. Doufá, že by část vlivu získala pro sebe.

 ?? Stojí mezi dvěma ohni – aby vylepšil finanční situaci svého zadluženéh­o holdingu, uvažuje o prodeji několika společnost­í ze skupiny, zároveň by tak ale oslabil svou kontrolu nad Vítkovicem­i FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Jan Světlík
Stojí mezi dvěma ohni – aby vylepšil finanční situaci svého zadluženéh­o holdingu, uvažuje o prodeji několika společnost­í ze skupiny, zároveň by tak ale oslabil svou kontrolu nad Vítkovicem­i FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Jan Světlík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia