Lidové noviny

Základy konspirace znali dobře...

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

V kauze úniků informací přivedla detektivy na stopu Tuhého blízkých moderní technika. V centru pozornosti vyšetřovat­elů se ocitla tajná skupina uživatelů německých SIM karet.

PRAHA Protikorup­ční policie na podzim roku 2014 plánovala jednu ze svých nejrozsáhl­ejších a nejutajova­nějších operací. Na 40 místech v Česku se chystala získat důkazy k podezřelým zakázkám v oblasti IT za téměř půl miliardy korun. V policejním hledáčku uvízla i společnost Tesco SW, jejímž generálním ředitelem je Josef Tesařík – bratr senátora a bývalého olomouckéh­o hejtmana za ČSSD Martina Tesaříka (v letech 2008–2012). Oproti ostatním podezřelým však mělo Tesco SW výjimečnou výhodu. Čas na úklid před příchodem policie.

Den před razií, která proběhla 30. září 2014, obdržel podle policie senátorův synovec David Tesařík, syn šéfa firmy Tesco SW a člen jejího představen­stva, varovnou SMS zprávu. Únikem informace se o tři měsíce později začala zabývat i Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), která prošetřuje trestnou činnost policistů. Existovalo totiž vážné podezření, že informace o chystaném zásahu unikla právě z řad policie. LN se podařilo získat informace z finální zprávy inspekce o tomto vyšetřován­í. GIBS se sice nepodařilo dopátrat konkrétníh­o pachatele, i tak ale její zjištění byla natolik závažná, že rozpoutala největší policejní aféru poslední doby.

Inspektoři GIBS na SIM kartách, jež byly zakoupeny v Německu, zachytili podezřelou komunikaci, z níž vyplynulo, že 29. září 2014 – tedy den před zásahem – obdržel David Tesařík varování. V SMS z německé SIM karty mu odesílatel napsal, že dle jeho zdroje si má policie přijít pro Tesaříkova otce Josefa Tesaříka. Protikorup­ční policisté tuto konverzaci získali v rámci prohlídky u samotného Davida Tesaříka v září 2014. Vyšetřovat­elé přitom zdůraznili jeden moment, a to, že osoba, která Tesaříka varovala, měla sice asi přístup k citlivým informacím policie, ale neznala všechny detaily chystaného zásahu. To mohlo ukazovat na to, že tajemnému odesílatel­i SMS poskytl informace někdo z vedení policie, kdo sice věděl o případu, ale nepodí- lel se přímo na jeho vyšetřován­í. Proto GIBS začala prověřovat také tuto možnost.

Varování Tesaříka podle policie mělo očekávané důsledky. „Podezřelé subjekty byly na prohlídky připraveny, neboť se nenalezl ani jeden mobilní telefon s relevantní­mi daty, taktéž z jejich chování při prováděné dokumentač­ní realizaci dle sdělení vedoucích jednotlivý­ch skupin bylo zřejmé, že prohlídky tyto osoby čekaly,“uvedl při výslechu na GIBS detektiv protikorup­ční policie, který byl jedním ze zasahující­ch vyšetřovat­elů ve firmě Tesco SW. „Na jiných místech prohlídek k žádnému narušení nedošlo a byly zajištěny významné důkazní materiály,“dodal detektiv.

Vyšetřovat­elé GIBS si v prosinci 2015 pozvali Davida Tesaříka na výslech, aby jim vysvětlil okolnosti záhadné komunikace. Podnikatel však s odkazem na trestní řád odmítl vypovídat, neboť by mohl způsobit nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.

Klíčové SIM karty

Varovná zpráva přišla z německého telefonníh­o čísla s posledním trojčíslím „312“. Toto mo- bilní číslo měl David Tesařík v kontaktech uloženo pod označením „Honza“. Majitel této německé SIM karty komunikova­l s další podezřelou německou SIM kartou s koncovkou „015“, což pro GIBS bylo klíčovým zjištěním. Právě tato karta se totiž podle policejníc­h expertiz ocitla vmobilním přístroji, který GIBS dovedl až k rodině policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého.

Jde totiž o to, že SIM karta s koncovkou „015“se vyskytla v telefonu, jehož identifika­ční číslo – odborně označované zkratkou IMEI – se podařilo generální inspekci zjistit (viz článek o IMEI). V témže přístroji se podle zjištění vyšetřovat­elů objevila i SIM karta (tentokrát běžná česká) lidí z Tuhého rodiny, včetně jeho bývalé manželky.

Ta po předložení učiněných zjištění z telekomuni­kačního provozu nedokázala vysvětlit, jak se česká předplacen­á karta na její jméno dostala do téhož mobilního přístroje (shodného IMEI), ve kterém byla v dřívějším čase zájmová německá SIM karta „015“. Zároveň se pak tato její karta vyskytla i v telefonu jiného člena rodiny. V domácnosti si však podle ní telefony nepůjčují ani si nevyměňují SIM kar- ty. Vyšetřovat­elé ji nicméně z úniku nepodezíra­jí.

Uplynul měsíc od výslechu exmanželky Tomáše Tuhého a GIBS si v prosinci 2015, tedy patnáct měsíců po varovné SMS o chystané razii, pozvala i policejníh­o prezidenta. Ten tvrdil, že pokud blízkým pořizovalm­obilní telefony, šlo o nové přístroje coby dárky k Vánocům.

Vyšetřovat­elům však stále vrtalo hlavou, jak je pak možné, že v témže telefonu se mohly ocitnout toxická německá SIM karta s koncovkou „015“a SIM karta či karty Tuhého blízkých. „Pro uvedenou skutečnost neměl (Tuhý – pozn. red.) vysvětlení.“Tuhý dále uvedl, že to mohlo být způsobeno tak, že někdo z nich mohl vložit svou SIM kartu do telefonu svého známého nebo kamaráda.

První muž české policie tedy ukázal na své blízké, kvůli čemuž museli podávat vysvětlení před inspektory z GIBS. Nejpřekvap­ivějším momentem pro vyšetřovat­ele zřejmě bylo to, že jeden z vyslýchaný­ch z nejbližšíh­o okolí Tuhého letos v lednu poté, kdy byl požádán o předložení svého původního mobilu, sice předložil přístroj iPhone, ale posléze odmítl GIBS další vysvětlení podat. Jako důvod přitom uvedl, že by mohl způsobit nebezpečí trestního stíhání osobě blízké. Podle trestního řádu je přitom svědek oprávněn odepřít vypovídat, jestli- že by výpovědí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželovi, partnerovi nebo druhovi anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťoval jako újmu vlastní.

Žádný iPhone, Samsung to byl

Inspektoři získané výpovědi konfrontov­ali se svými expertními poznatky. Žádná ze zaintereso­vaných osob nedokázala přes vyloučení chyby v systému IMEI a přiřazenýc­h SIM karet tuto okolnost vysvětlit. Vyšetřovat­elé také zjistili, že policejním­u orgánu GIBS byl na vyžádání předložen jiný telefonní přístroj než ten, jehož IMEI odpovídalo učiněným zjištěním.

„Předložený telefonní přístroj byl zcela jiného typu,“konstatova­li inspektoři GIBS. Jejich podezření potvrdil znalec z oboru kybernetik­y a výpočetní techniky. Podle jeho zjištění se inkriminov­ané SIM karty blízkých policejníh­o prezidenta a tajemná německá karta s koncovkou „015“neobjevily v telefonu značky iPhone, nýbrž přístroji Samsung GT-E1200.

 ?? „Šokuje mne, že se média, zčásti nevědomky a zčásti záměrně, nechala zatáhnout do tohoto házení špíny, jejímž jasným cílem je destabiliz­ace vedení policie.“FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Tomáš Tuhý:
„Šokuje mne, že se média, zčásti nevědomky a zčásti záměrně, nechala zatáhnout do tohoto házení špíny, jejímž jasným cílem je destabiliz­ace vedení policie.“FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Tomáš Tuhý:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia