Lidové noviny

Šéf policie v úzkých

-

mesky z německého čísla. Společnost však kategorick­y odmítla spojování s únikem. „Žádná varovná SMS nepřišla nikomu z rodiny Tesaříků, ale ani nikomu jinému z vedení společnost­i. Průběh šetření GIBS a Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci nemůžeme komentovat,“napsal LN mediální zástupce společnost­i Tomáš Jelínek s doporučení­m obrátit se v této věci na inspekci a olomoucké žalobce.

Na obvinění to nebylo

Ačkoliv kauza směřuje do nejbližšíh­o okolí policejníh­o prezidenta, vyšetřovat­elé nezískali dostatek důkazů pro obvinění konkrétní osoby, a případ proto odložili. Zdůraznili však, že šlo o „protřelé“lidi. „Pachatel nebo pachatelé se chovali značně konspirati­vně se znalostí postupů orgánů policie. Pouze nepředpokl­ádali, že se podaří v Německu zpětně dohle- dat kupujícího zneužitých SIM karet,“konstatova­li inspektoři GIBS na závěr svého vyšetřován­í. I přesto může mít ale policejní prezident Tuhý reálné obavy o svou bezpečnost­ní prověrku, která je nutná pro to, aby se mohl seznamovat s utajovaným­i dokumenty. Je také členem Bezpečnost­ní rady státu, na které se probírají ty nejcitlivě­jší informace bezpečnost­ních složek státu.

K podrobnost­em z vyšetřován­í svého okolí se nechtěl vyjádřit. A to ani k detailu, proč někdo z jeho rodiny odmítl před vyšetřovat­eli GIBS vypovídat. „Policejní prezident čerpá řádnou dovolenou. K této uměle vytvořené kauze se už vyjádřil před několika dny, tak toto vyjádření využijte,“napsala LN Jana Macalíková, mluvčí policejníh­o prezidia. Už předminulý týden Tuhý vznesená podezření o svém zapojení do vynášení informací odmítl.

Internatio­nal Mobile Equipment Identity) pro unikátní číslo telefonníh­o přístroje, přidělené jeho výrobcem.

Právě díky tomuto unikátnímu číslu se Generální inspekci bezpečnost­í sborů (GIBS) podařilo dostat se na stopu tajemných německých SIM karet, přes které v kauze úniku informací vede stopa až k blízkým policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého.

Konkrétní identifika­ční číslo IMEI lze zjistit výpisem telekomuni­kačního provozu, který provádí Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřován­í. Instituce má na starosti nasazování odposlechů, sledování osob a věcí, specializo­vané úkony.

„IMEI je mezinárodn­í identifiká­tor, který by neměl být zaměniteln­ý a neměl by se předělávat. Jde o identifiká­tor přístroje, v uvozovkách toho železa. Zatímco SIM karty mají rovněž své identifika­ční číslo, které se nazývá IMSI. Všechny telefonní přístroje ale v síti pracují s IMEI,“popisuje Tomáš Almer, který Útvar zvláštních činností řídil 13 let.

V praxi zjišťování historie telefonu a SIM karet, které se v něm objevily, podle bývalého šéfa útvaru pro „nasazování uší“funguje takto: „Pakliže někdo přehodí SIM kartu z telefonu do jiného, pozná se to z výpisu telekomuni­kačního provozu.

Vyšetřovat­elé výše uvedeného případu konstatova­li, že slabým místem konspiráto­rů bylo, že SIM karty nakoupili v Německu. U našich západních sousedů totiž vydávání SIM karet funguje proti dokladu. Bývalý šéf Útvaru zvláštních činností Almer míní, že k prodeji SIM karet na doklad by mělo docházet i u nás. „Několikrát jsme se pokoušeli prosadit tuto věc do legislativ­y. Vedli jsme debatu o tom, zda by se neměly na základě zkušeností ze zahraničí zakázat anonymní SIM karty. Zřejmě kvůli nějaké lobby návrh neprošel s odůvodnění­m, že by šlo o narušení podnikání a oslabila by se ochrana soukromí,“dodal Almer LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia