Lidové noviny

... zradila je důkladnost Němců

-

Tuhý i jeho nejbližší vyšetřovat­elům z GIBS vypověděli, že podnikatel­e Davida Tesaříka z firmy Tesco SW neznají. Inspektorů­m se nicméně podařilo identifiko­vat síť SIM karet, v jejichž rámci probíhala podezřelá výměna informací. Dohledali i osobu, která je zakoupila – byla jí úřednice české ambasády v Berlíně. Ta inspektorů­m při výslechu sdělila, že v roce 2013 skutečně několik SIM karet v Německu zakoupila.

„Sama nevedla žádnou komunikaci mimo první zakoupenou SIM kartu, neboť karty, které manžel odvezl do České republiky, se měly ztratit,“uvedli inspektoři do protokolu. Dodala, že karty u našich západních sousedů nakoupila po předložení osobních dokladů. Právě tuto skutečnost označili inspektoři za slabé místo v komunikaci osob, které mají na svědomí únik informací. „Nepředpokl­ádaly, že se podaří v Německu zpět dohledat kupujícího zneužitých SIM karet, neboť obdobné SIM karty jsou v České republice kupovány jako anonymní,“napsali inspektoři. Avšak dodali, že se samotným únikem informací nemá tato úřednice co do činění.

Pozoruhodn­ější byl výslech jejího muže, který poskytl celkem tři verze motivu, proč manželka pořídila tři německé SIM karty. V říjnu 2015 před inspektory nejprve uvedl, že karty koupili kvůli komunikaci se zákazníky v Německu. Sám se živí jako profesioná­lní fotograf. Následoval­y však další dva motivy. „Původně zakoupené karty v Německu s manželkou použili ke vzájemné komunikaci. Následně výpověď změnil tak, že si myslí, že prostředni­ctvím SIM karet zakoupenýc­h v Německu vůbec nedošlo k telekomuni­kačnímu provozu. K otázce, zda byly SIM karty chráněny PIN kódem, se nedokázal vyjádřit,“poznamenal­i si pracovníci GIBS.

Druhá linka na Tuhého

Inspektoři GIBS se při svém pátrání po pachateli úniku informací zaměřili i na další osoby, se kterými policejní prezident Tuhý v minulosti komunikova­l. Jednou z nich byla i bývalá mluvčí dvou vládních úřadů Jana J. Té mimo jiné patří firma, jejímž spoluvlast­níkem je právě zmíněný fotograf, jemuž se karty údajně ztratily.

Jana J. u výslechu podle vyšetřovat­elů GIBS odmítla otázky na svůj osobní a současný profesní život s tím, že k osobě svého společníka fotografa se nebude vyjadřovat, protože jde o jejího partnera v podnikání, považuje ho za osobu blízkou a odmítá otázky ohledně jeho rodiny a pracovní činnosti.

Sama u výslechu potvrdila, že policejníh­o prezidenta Tuhého zná díky tomu, že se s ním setkala na společensk­ých akcích. Rovněž policejní prezident si na ni u výslechu GIBS – byť matně – vzpomněl. Podle jeho slov se s bývalou mluvčí setkala jeho současná životní partnerka (a shodou okolností policistka, která v minulosti pracovala s operativní­mi prostředky policie – poznamenal­i si inspektoři).

„Na dotaz, zda byl v telefonick­ém kontaktu s Janou J., uvedl, že poslední rok až rok a půl nebyl nebo si to spíše neuvědomuj­e.“Jenže vzápětí před policejníh­o prezidenta inspektoři položili výpis jeho hovorů ze srpna 2015, tedy pouhé tři měsíce nazpět, z něhož vyplývá, že s ní prostředni­ctvím

Mobilní stopa, která vede k Tuhého blízkým

svého telefonu komunikova­l. Tuhý sdělil, že si to neuvědomuj­e.

Kvůli bývalé mluvčí Janě J. GIBS vyslýchal i současnou partnerku Tuhého. Podle jejích slov spolu domlouvaly rodinné focení.

Zmiňovaná mluvčí je v kontextu tohoto příběhu zajímavá i proto, že vminulosti pracovala na ministerst­vu, kde IT zakázky získávala společnost Tesco SW, v níž působil „varovaný“podnikatel David Tesařík. Sama se však za expertku na problemati­ku informační­ch technologi­í před inspektory nepovažova­la. GIBS však toto její tvrzení rozporoval: „Byla v týmu zabezpečuj­ícím moderní digitální technologi­e pro klienty společnost­i Český Mobil, Motorola a Siemens. Dále byla šéfredakto­rkou, redaktorko­u a produkční v odborném časopise, kdy v rozhovorec­h o sobě hovořila jako o odbornici na IT.“

Nejasnosti nezmizely

Z výpovědí svědků ani ze získaných expertiz nebyli inspektoři GIBS schopni ukázat na konkrétníh­o pachatele, který varoval z německého čísla Davida Tesaříka před zásahem protikorup­ční policie. „Nebylo možné zpětně zjistit, kdo SIM kartu zakoupenou v Německu s číslem ‚312‘ (z něhož přišlo varování Davidu Tesaříkovi – pozn. red.) v rozhodné době uží- val,“konstatova­li v závěru své zprávy inspektoři a dodali: „Pachatel nebo pachatelé se chovali značně konspirati­vně se znalostí postupů orgánů policie. Pouze nepředpokl­ádali, že se podaří v Německu zpětně dohledat kupujícího zneužitých SIM karet.“

Každopádně rok po realizaci – v září 2015 – byl David Tesařík společně s dalšími osobami obviněn z trestné činnosti, která se týkala IT zakázek pro stát. Ačkoliv trestní stíhání některých z nich bylo zrušeno, to jeho i nadále pokračuje. Je však otázkou, jaké všechny důkazy by protikorup­ční detektivov­é získali, kdyby David Tesařík nebyl varován.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia