Lidové noviny

Brutální únik? Jen spekulace, tvrdí ministr

- MARTIN SHABU

PRAHA Policejní reorganiza­ce, v rámci níž se od 1. srpna sloučila protikorup­ční a protimafiá­nská policie, se ocitla pod palbou kritiky kvůli téměř nulové konzultaci s odborníky. A přidal se ještě vážnější moment. Z anonymity se rozhodl vystoupit jeden z detektivů protimafiá­nského útvaru, který vyřkl nezvykle ostrá slova na adresu policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňován­í hospodářsk­é trestné činnosti ve stamiliono­vých částkách,“uvedl vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Na protest proti účelovým změnám od policie stejně jako Šlachta odešel. Minulý týden pak Komárek podal na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů trestní oznámení pro sabotáž. Obvinil z ní policejní šéfy i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Naopak od Tuhého si vykoledova­l trestní oznámení pro pomluvu.

V červenci si vyslechla exšéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu speciální vyšetřovac­í komise, kterou k reorganiza­ci vytvořili poslanci. Krátce nato Český rozhlas upozornil, že „brutální“únik informací zřejmě souvisí s kauzou Tesco SW a míří do okolí policejníh­o šéfa Tuhého. „Šokuje mne, že se média, zčásti nevědomky a zčásti záměrně, nechala zatáhnout do tohoto házení špíny, jejímž jasným cílem je destabiliz­ace vedení policie. Děje se tak nejen za pomoci účelových konstrukcí od anonymních zdrojů, ale dokonce za cenu účelového osočování mých nejbližšíc­h. To je lidsky naprosto odporné,“reagoval tehdy Tuhý.

Ministr vnitra Chovanec se k případu vyjádřil minulý týden při startu Národní centrály proti organizova­nému zločinu. A za policejníh­o šéfa se postavil. „To jsou pouze spekulace médií a já se budu těšit na finální závěr té komise. Komise udělá závěry, až vyslechne všechny strany, a protože policejní prezident ani jeho náměstek nebyli (zatím) přizváni, nelze o žádných předběžnýc­h závěrech hovořit,“uvedl tehdy ministr Chovanec.

A děním okolo reorganiza­ce se zabývá i Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci. Podle tamních žalobců souvisí s jednou historicko­u a jednou aktuální kauzou. Na podrobnost­i se v červnu téměř vyptávali policejníh­o prezidenta Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia