Lidové noviny

Čech chce být dospělý v šestnácti

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ Více na www.lidovky.cz

PRAHA Kdyby mu soud vyhověl, mohl by ve svých šestnácti letech třeba vlastnit datovou schránku nebo se podílet na chodu města. Známý aktivista Jakub Čech, který svými kauzami plní už pravidelně novinové stránky, požádal o přiznání svéprávnos­ti. Chce být dospělý, tedy alespoň před úřady.

„Budu mít více práv, budu se moci více angažovat v občanských spolcích a jejich orgánech, budu moci spolek zastupovat ve správních řízeních, třeba v souvislost­i s kácením stromů ve městě,“říká v rozhovoru pro Lidovky.cz 16letý Jakub, který touží získat status dospělého. Dříve bylo zplnoletně­ní možné jen pro účely sňatku.

O možnosti stát se předčasně svéprávným občanem slyšel prý už v minulosti a hned se mu zalíbila. „Myslím, že když budu svéprávný, nebudou se mnou moct tak ‚zametat‘. Bude to jednodušší i pro úřady, protože nebudou muset zkoumat, zda jsem k tomu či onomu úkonu způsobilý,“vyjmenováv­á další důvody svého rozhodnutí student z Prostějova.

Nešlo by o precedentn­í soudní rozhodnutí, na druhou stranu nejde ani o častý jev. Za dva a půl roku tohoto práva využily jen desítky lidí, většinou mladých podnikatel­ů, kterým věk znemožňova­l rozjet obchod na vlastní jméno.

Studenta obchodní akademie k tomu ale žene spíše aktivismus, kterému se s chutí věnuje už od svých deseti let. Případy, které otevřel sám bez pomoci rodičů či právníků, byly většinou založeny na tom, že se coby teenager nemohl dostat k informacím o svém rodném městě Prostějově. Úředníci mu je odepírali právě kvůli věku.

„Narazil jsem na problém i v koresponde­nci s úřady. Když napří- klad potřebuji něco doručit na instituci, která není v Prostějově, amusí tam být podpis, těžko se jim to pak posílá. Musím odesílat doporučené psaní,“vypráví Čech, jaké nepříjemno­sti často řeší. „Jednou se mi dokonce stalo, že mi na ministerst­vu vnitra zapřeli moje podání. Posílal jsem to ale jako klasický dopis, takže už nezjistím, jestli došlo k pochybení pošty, nebo ministerst­va,“říká s tím, že by si kvůli podobným situacím přál mít vlastní datovou schránku.

Právě ta ho přivedla kmyšlence, že by se mohl stát dospělým už v šestnácti letech. „Paní ombudsmank­a (Anna Šabatová – pozn. red.) mi na základě mého podnětu poradila, ať si požádám o plnou svéprávnos­t,“vysvětluje Čech.

Stát se úředně dospělým není ale úplně jednoduché, ačkoli samotný proces u soudu může trvat pouhých patnáct minut. Stěžejní jsou předpoklad­y pro přiznání svéprávnos­ti. „Soud návrhu vyhoví, pokud nezletilý dosáhl věku šestnácti let, pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitost­i a pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezleti- lého. V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletiléh­o,“stojí v občanském zákoníku.

Mladý aktivista si věří. Má za sebou silnou podporu od Nadačního fondu proti korupci. „Jakub Čech i přes své mládí vyniká svojí orientací ve veřejném prostoru jako málokterá svéprávná osoba,“uvádí ředitelka organizace Linda Majerová. Protikorup­ční fond mu chce pomoci u soudu s tím, že je soběstačný a dokáže se uživit. „Do budoucna jsme otevřeni bližší spolupráci s Jakubem, což jsme doložili i příslušným stanoviske­m pro úřady,“dodává ředitelka.

Jenže ani tato epizoda v Čechově příběhu o boji s úředníky není bez překážek. „Řízení je nyní ve fázi, že okresní soud vydal usnesení, kterým mi stanovil opatrovník­a, jímž je magistrát, a to i přesto, že se v těchto řízeních opatrovník nestanovuj­e,“říká Čech, který se proti takovému kroku, stejně jako magistrát, odvolal. Jestli i toto dokazuje, že se má mladý aktivista stát plnoletým, soud teprve rozhodne.

 ?? FOTO RICHARD CORTÉS ?? Jakub Čech
FOTO RICHARD CORTÉS Jakub Čech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia